Audiohobby.pl

Magnetofon

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
20-05-2009, 18:53
Znow cisza.:) a AS czytac juz nie moge.

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
20-05-2009, 19:00
Hej ekipa odezwac sie! :)
Bo mi rece opadaja jak czytam AS. Musze porozmawiac/poklocic sie i wszystko co najlepsze z calym zacnym gronem.

Cles jak AIwA????
Nadal euforia?

MaciejLK

• 508 / 6046
  • Ekspert
20-05-2009, 19:42
>> Savage, 2009-05-20 18:53:02
Znow cisza.:) (...)

Może wszystko co można powiedzieć zostało już powiedziane... ? :-|

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
20-05-2009, 19:49
Moje ostatnie wpisy na AS dotyczyły czystej komercji . Przykładów mógłbym z tamtąd namnożyć.
Sam jestem a może ..... (teraz już na pewno byłem) zainteresowany szczególnie "wyróżnioną" przez mnie aukcją.
Tutaj nie chcemy uprawiania takich praktyk.
SITE zacierało ręce, pewnie miało pochwały od sprzedawców z ....... (tak.. tak wymienię)  ALLEGRO za wklejane linki trwających aukcji.
No cóż się z tego porobiło przecież wiemy, że dochodziło do sytuacji, że przereklamowany towar przekraczał cenę zdrowego rozsądku a i forumowicze staczali walkę między sobą. Najgorsi są tzw. dzicy kupujący którzy licytują za wszelka cenę aby mieć satysfakcje z wygranej dla nich kasa się nie liczy bo maja jej nadmiar lecz przez to sztucznie zawyżają przez to realne ceny wtórnego rynku.

Savage.
Witam Ciebie tutaj serdecznie ponownie  i chyba pewnie na ................. stałe.

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
20-05-2009, 19:54
Czemu ponownie. Ja sie nigdy stad nie wynosilem.

Pisalem poprostu jak czesc tu i tam, ale to sie chyba zmieni.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
20-05-2009, 20:02
Dla rozprężenia  i zamiast czytania ....... przytyków i linków wklejanych na AS.
Posprawdzajcie prędkości przesuwu taśmy w swoich magnetofonach. Sprawdzając np.przez mierzenie czasu utworu stoperem ( bo to najprostszy sposób).
a) bezpośrednio podczas włączenia do sieci
b) po czasie np 1 godziny lub dłużej
Opiszcie jak się zachowują czy trzymają "czasy"
Mam ostatnio ciekawe doświadczenia w tym temacie bo niektóre sprzęciki z moich zbiorów zachowuja się nieracjonalnie ( trudno postawić ostateczna diagnozę).
Sądzę, że może wyniknąć ciekawa dyskusja. Ja w każdym razie podzielę się spostrzeżeniami z tego zagadnienia.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
20-05-2009, 20:06
>> Savage, 2009-05-20 19:54:57

Wiem, że tutaj jesteś lecz siły dzieliłeś... tu i tam.
Domyślasz się teraz o co mi chodziło.

T-34/85

• 111 / 5739
  • Aktywny użytkownik
20-05-2009, 20:26
Na AS jest mnóstwo handlarzy forum jest dosyć znane taktyka wyglada tak:zaprezentować swoj nowy "nabytek" napisac kilka zdań jak pieknie gra okrasić kilkoma zdjęciami a za kilka dni .. na allegro.Tak było z Kenwoodem 880 HX o którym było tak duzo ostatnio na AS,niedługo później znalazłem go w astronomicznej na ten model kwocie 300zł..wiadomo gdzie ..bez komentarza.Ale Panowie nie unikniemy tego to walka z wiatrakami
a kazde nasze pochlebne zdanie poparte foto o sprzecie tu napisane to kilka zł wzwyż,w ogóle nie wiem co sie dzieje,analog idzie gwaltownie w góre i płyty i kasety też.Cóz okres "letnich łowów" jeszcze sie nie zaczął tylko szkoda ze akurat znowu straciłem robote...podkarpackie gówno!!

T-Bolt (pod zmienionym nickiem T-34/85 - stare konto nie działa nie wiem czego)

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
20-05-2009, 20:36
>>>>>  Ale Panowie nie unikniemy tego to walka z wiatrakami.

Oczywiście, jestem tego w pełni świadom ale wklejając linki trwających aukcji dolewamy oliwy do ognia a to totalnie mi nie podoba się.

gotyk1

• 1310 / 6093
  • Ekspert
20-05-2009, 20:47
Niestabilność obrotów na zimno i na ciepło dotyczy sporej grupy decków - podobno dzieje się tak kiedy silnik już jest zużyty i wtedy traci stabilność, w większości moich gratów mam kwarc więc o obroty się za bardzo nie martwię, a te w których nie mam naszczęście też ładnie prędkość trzymają póki co

>>Na AS jest mnóstwo handlarzy forum jest dosyć znane taktyka wyglada tak:zaprezentować swoj nowy "nabytek" napisac kilka zdań jak pieknie gra okrasić kilkoma zdjęciami a za kilka dni .. na allegro

dziwi mnie dlaczego ludzie szmacą się w taki sposób tylko po to aby zarobić te marne parę zł więcej, czy aż tak ich "ciśnie"?
 Do klasyków AS należy też sytuacja, w której jedna osoba (wystawiająca właśnie grata na aukcji) ma 2 konta i rozmawia sama z sobą jaki to grat jest wspaniały

PS T-bolt nie pękaj stary

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
20-05-2009, 21:12
>> gotyk1, 2009-05-20 20:47:05

Właśnie ta niestabilność ( dochodzenie do właściwych prędkości) dotyczy zasilania ze stabilizacją kwarcem.
Po ok godziny do dwóch dopiero obroty są o stałym czasie . Na zimno są o ok parę sek mniej na 5 min badanego czasu ( prędkości).  Sam silnik oraz układ z kwarcem  są sprawne bo podmienione na inne, zasilacz i układ sterowania ma wymienione wszystkie kondensatory elektrolityczne a dalej jest ta sama przypadłość.
Fakt, że pozostał do wymiany moduł w samym silniku bo nie mam takowego lecz czy on winny ?
Przecież tam tylko elektronika i czy dopiero po dłuższym czasie dopiero sprawnie by pracowała?
W jednym z magnetofonów ze zwykłym zasilaniem (regulacja PR-kiem )też jest bardzo podobnie silnik oczywiście też w  pełni sprawny ( zakładane aż trzy dla sprawdzenia), nie grzechocze, brak zwarć międzyuzwojeniowych, łożyska ślizgowe sprawne jak i elektronika.
Pozostałe moje "zabawki" maja te same czasy na " zimno" jak i po dłuższym czasie.

yogi1

• 159 / 6106
  • Aktywny użytkownik
20-05-2009, 21:19
nie tylko z AS kupują decki  , a jak wiadomo  deck jest wart tyle za ile pujdzie , stac przyszłego właściciela   raczej jakiś laik nie kupuje decków z najwyzszej pułki  tylko ktoś kto się zna i ma pojęcie o magnetofonie  ,jak się perełka pojawia to wiadomo że rośnie zainteresowanie  to normalne  więc się dziwie niektórym  że płaczą bo by chcieli tylko  dla  siebie ,każdy ma swój rozum i da kasy na ile go stać

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
20-05-2009, 21:21
>> T-34/85, 2009-05-20 20:26:12
Dlatego ja wole byc na tym forum! Mniej skomercjalizowanym. Mnie naprawde interesuje sprzet i glownie ludzie podobni do mnie, a nie cwaniackie wywody jak sprzedac kenwooda za 300zl!!!

Panowie nie oszukujmy sie ale ten caly handel to zaden zarobek chyba ze dla rasowych handlarzy sprzedajacych po 100 pare urzadzen.

Gardenus

• 1605 / 6093
  • Ekspert
20-05-2009, 21:21

>> T-34/85, 2009-05-20 20:26:12
T-Bolt.
Pamiętam jak pisałeś o jej stracie pierwszym razem.
Teraz ponownie !!!!!  strasznie Ciebie dopadło. Mnie tylko raz parę lat temu.
Życzę Tobie szybkiego jej znalezienia. Trzymaj się mocno, nie daj się popaść w deprechę.
Pozdrawiam.

Savage

• 889 / 6108
  • Ekspert
20-05-2009, 21:24
>> Gardenus, 2009-05-20 21:12:39

CO do tych obrotow to mialem tak kilkukrotnie ze na zimnym inne i na cieplym tez. Glownie w pioneerach, z tymi slabszymi silnikami....