>> gotyk1, 2009-03-22 16:13:47
> Okienko jest spoko fajnie się jednocześnie słucha i patrzy jak się szpulki kręcą. Z każdą zmianą kasety następuje także zmiana wyglądu magnetofonu. A mechaniczne otwieranie kieszeni, coż mam inne zdanie na ten temat, mocowanie klapy sprawia liche wrażenie i generalnie jakoś nie mam sentymentu do takiego sposobu otwierania/zamykania - wolę klapkę na silniku.
Okazuje się, że co człowiek, to inne zdanie! Jedni zdecydowanie wolą zwykłe kieszenie otwierane i zamykane ręką, inni wolą otwieranie i zamykanie elektryczne. Ci ostatni są chyba w zdecydowanej mniejszości. Było jeszcze mało popularne rozwiązanie pośrednie - kieszeń otwierana elektrycznie, elektromagnesem bądź silnikiem pomocniczym, które zwalniały zaczep i kieszeń otwierała się jak zwykłe kieszenie, pod działaniem sprężyny, i zamykana zwyczajnie, ręcznie. Takie rozwiązanie miały np. Uher CG-344, Etiuda, niektóre Kasprzaki, Kenwoody KX-5030, 5530, 7030.
Nie zauważyłem, by elektryczny napęd kieszeni kasety powodował więcej problemów niż tradycyjna obsługa ręczna. Bawiłem się pewną liczbą różnych magnetofonów, i jedynymi, które przysporzyły problemów z elektrycznym napędem kieszeni były Kenwoody KX-7050 i 9050 - winne były zarówno wyłączniki krańcowe jak i trochę zacinający się silnik, ślizgający się pasek napędu kieszeni, itp. I chyba jest to ich przypadłość, bo od jakiegoś czasu na znanym portalu aukcyjnym wystawiane są dwa magnetofony tej marki z tą właśnie przypadłością.
Miałem też problemy z domykaniem kieszeni w jednym z Pioneerów z mechanizmem Reference Master, ale była to chyba wina minimalnie źle ustawionego koła sterującego z krzywkami.
Ponieważ mechanizm kieszeni kasety potrafi też szwankować w Kenwoodach z ręczną obsługą kieszeni, dochodzę raczej do wniosku, że okazuje się, że zespół ten można zaprojektować dobrze albo źle, a to, czy ma to napęd ręczny czy elektryczny ma znaczenie drugorzędne. Jeśli projektant to skoncił, będzie źle tak czy tak.
Gotyk, uważaj na tę kieszeń! To naprawdę jest delikatne! Przy otwieraniu najlepiej przytrzymuj ręką, szczególnie jeśli otwiera się dość szybko i gwałtownie. Kasetę wkładaj delikatnie, a nie "wrzucaj". Przedłużysz tym życie kieszeni.