Audiohobby.pl

Magnetofon

Reaper

• 521 / 6108
  • Ekspert

rafal996

• 1090 / 6107
  • Ekspert
13-03-2009, 12:49
Poluję na niego od dawna, postaram się kupić jak cena będzie rozsądna.

Reaper

• 521 / 6108
  • Ekspert
13-03-2009, 22:22
Jak widze to co sie dzieje z cenami kaset na Allegro to zastanawiam się czy nie rzucic tego w cholere i nie sprzedac wszystkiego zwiazanego z deckami.
To jest jakieś chore, zeby pusta kaseta kosztowala tyle co pare dobrych płyt winylowych.

Savage

• 889 / 6110
  • Ekspert
13-03-2009, 22:51
> Reaper, 2009-03-13 22:22:32
Też tak myśle. Ale niektórzy nie narzekają.

rafal996

• 1090 / 6107
  • Ekspert
13-03-2009, 23:11
Dlatego ja nie kupuję w tych chorych cenach. Ale dokąd będą tacy, którym to nie przeszkadza i zapewniają zbyt...

Reaper

• 521 / 6108
  • Ekspert
14-03-2009, 00:02
No, a gdzie kupujesz? W sklepach też już za dużo nie zostało i nie są to jakies wypasione modele.
Kupjąc na Ebayu też wychodzi drogo.
Owszem, tanie są używane ale ja mam zasade, ze nigdy nie wkładam do decka kaset używanych przez kogoś innego w nie wiadomo jakim sprzęcie itp.

Przykłdowo:
deck za 70 zł
http://www.allegro.pl/item580067675_pioneer_cassete_deck_ct_656.html
Może, to nie jakis high end ale jednak jest to juz przyzwoity sprzęt, który lata temu kosztował dosyć sporo.

kaseta 35 zł za sztukę
http://www.allegro.pl/item582214910_nowe_kasety_maxell_xl_ii_90_folia.html
Czyli dwie takie kasety wynosza tyle co powyższy deck.

Czy to jest normalne??

W porównaniu z tym deckiem to ta kaseta powinna kosztować max 5 zł.

cles

• 1604 / 6110
  • Ekspert
14-03-2009, 08:14
Reaper
Akurat zły przykład podałeś. Ta kasete jest dość stara i uważam, że 35 za nią nie jest dużo. Chodziły znacznie wyżej jeszcze całkiem niedawno.

Jak ktoś nie chce przepłacać a nie musi miec najwyższej jakości kasety to zostają UX-S meksykańskie. Nie są takie ostatnie ale oczywiście cudów nie ma.

Dobre i nie za drogie są też czarne maxelle xl II-S te made in england. Są też naprawdę porządne UX-PRO na allegro za chyba 15zł nagrywają troche jasno. Można też tanio trafić Fuji - generalnie ludzie na ich punkcie nie szaleja a nie wiem czemu bo to fantastyczne taśmy i można trafić tanio. Uważac trzeba na niektóre JP II bo miewają wady obudowy ale już sama tasma jest absolutnie fantastyczna. Ja musiałem jedną przepakować do starego maxella i teraz chodzi gładko.

Nie jest wiec tak tragicznie. Trzeba ustawic sobie priorytety.

Reaper

• 521 / 6108
  • Ekspert
14-03-2009, 08:23
35 zł w celach kolekcjonerskich to nie jest dużo.
Ale jeżeli ktoś używa kaset do nagrywania i słuchania muzyki to już jest bardzo dużo.
A ja akurat na tym modelu maxell bardzo lubię nagrywać.

Reaper

• 521 / 6108
  • Ekspert
14-03-2009, 08:30
Z innej beczki.
Szukam taniego odtwarzacza jako źródło do nagrywania na kasety.

Ma na oku cosz tych:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=576289553

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=573341724

Mam w domu inny odtwarzacz, który stoi w zestawie z innym deckiem.
A mam jeszcze fajne miejsce, zeby sobie skompletować decka z cd-kiem + słuchawki.
Nie chcę ciągle przenosic tamtego odtwarzacza z miejsca na miejsce, zeby coś nagrać dlatego szukam drugiego ale niedrogiego, który jednak w miare przyzwoicie zagra.
Czy któryś z tych dwóch prezentuje sobą coś ciekawego jeśli chodzi o brzmienie?
Pytam bo w necie za bardzo niema informacji o nich.

lancaster

• Gość
14-03-2009, 09:06
Reaper, kup jakiegoś Philipsa, albo nawet tego Teaca z linku i po sprawie.
Swoja drogą syszalem że płyty przegrane na magnetofon potrafią zabrzmieć interesujaco.....spotkalem sie nawet z opinią ze - naturalniej....nie wiem jak to tłumaczyc.

Savage

• 889 / 6110
  • Ekspert
14-03-2009, 09:55
>> Reaper, 2009-03-14 08:23:02
Ale jeżeli ktoś używa kaset do nagrywania i słuchania muzyki to już jest bardzo dużo.

W pełni się zgadzam. Jak ktoś jest kolekcjonerem kupi sobie 1 taką kasetkę to nie jest dużo.
Ale ja równiez nie kupuje kaset na wystawe, wolę nagrywac i słuchać, a przy takich cenach to jest niemożliwe.
Ceny niektórych kaset dochodzą do cen szpul 26cm. Gdzie nosnika jest kilka razy więcej o aluminiowych szpulach nie wspomnę.

Kolejna kwestia to zasobność portfela. Dla jednego 100zł to jak splunąć dla innego nie. Wiadomo, że jak ktoś ma niezłe dochody, to 30-40zł to dla niego śmieszne kwoty.

Reaper ma rację stosunek cen odtwarzaczy do cen nośników ma chorą relację.

Ze względ na rózne pkt. widzenia, jedni będą  narzekać a inni się cieszyć że tak tanio.
Pzdr

rafal996

• 1090 / 6107
  • Ekspert
14-03-2009, 11:25
Lancaster - to dość łatwo wytłumaczyć, ale jeszcze łatwiej sprawdzić samemu :) Dobre magnetofony są teraz relatywnie tanie.

W przeciwieństwie do dobrych kaset. Gdybym był kolekcjonerem, to raz od czasu bym sobie kupił jakąś fajną kasetę za kilkadziesiąt złotych, pewnie z zamiarem jej nieodfoliowania i by było fajnie. Ale ponieważ nagrywam, to byłoby to zdecydowanie nieopłacalne. Mam trochę TDK SA, mam pewien zapas UX-S i to mi musi wystarczyć.

cles

• 1604 / 6110
  • Ekspert
14-03-2009, 12:36
>> Reaper, 2009-03-14 08:23:02

Reaper
Nie tylko Ty lubisz na nich nagrywać. Te XL II są naprawdę bardzo dobre. Pamiętam w pewexie chodziły po 2.5$ za 60tkę i 3$ za 90tkę. Wtedy za miesięczną pensję mego ojca wystarczyłoby na 6 sztuk!!! Nie narzekajmy więc :-)

Oczywiscie wiadomo wszystko zależy od zasobności portfela. A z kasetami jest bardzo podobnie jak z lampami NOS. No niestety tych najlepszych jest mało i mają swoją cenę. Trudno mi złościć się, że kupuję lampy po 100$, które w 58r kosztowały 3-4$. No takie życie.

I dlatego warto jest spojrzec na to z drugiej strony, trudno oczekiwać aby chodziły one po 5zł. Jakbyś miał ich więcej sprzedawałbys po 5zł?

Natomiast dysproporcja ceny magnetofonów w stosunku do kaset wynika z prostego faktu, że zapotrzebowanie na decki nie jest duże. Jak ktoś ma 5 decków to już niezły fioł a jak 10 to wariat. Natomiast kaset trzeba mieć setki i jest duże na nie zapotrzebowanie, stąd ceny.

lancaster

• Gość
14-03-2009, 13:07
Rafal, ciekawe jak chcesz to łatwo wytlumaczyc ????
Kolejna kopia obarczona jest blędami kopiowania przecież....po przegraniu na magnetofon nie zrobi sie przeciez tasma matka :)

Radmar

• 1140 / 6111
  • Ekspert
14-03-2009, 13:16
Reaper, bardzo dobre w zestawieniu cd + deck + słuchawki, są odtwarzacze CD Technicsa z mechanizmem Philipsa CDM 4/19. Te modele są wręcz niezniszczalne. Dużo ich było i można je obecnie dostać za stosunkowo nieduże pięniądze. Przykład? Z tych wyższych modeli to SL-PG520A, SL-PG500A, SL-PG420A, SL-PG400A. Z tych nieco niższych to chociażby SL-PG320A czy SL-PG200A. Te, które wymieniłem stanowią ostatnie modele kaniastej serii.

Sam z powodzeniem używam nieco starszego SL-P222A również z mechanizmem CDM 4/19. I używam go właśnie w zestawieniu z deckiem i słuchawkami do użytku wieczorno-nocnego. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek