Audiohobby.pl

Magnetofon

Radmar

• 1140 / 6111
  • Ekspert
20-02-2009, 08:31
>> AWS 303, 2009-02-18 22:05:57
Mam pytanie, lekko głupawe, odnośnie obrotowej głowicy. Mianowicie, czy ona ma typową regulację, taką, jaką mają głowice tradycyjne? Bo przecież ona musi mieć pewien luz (i ma), więc ma możliwość być za każdym razem w innym położeniu względem taśmy. Proszę o wyjaśnienie mi tej sprawy.

Druga sprawa, to czy są gdzieś dostępne głowice do magnetofonu z Auto-Reverse. Obie wersje, tzn. bez głowicy kasującej i z nią. Magnetofon to Technics RS-TR474, głowice ma bez jakichkolwiek śladów używania. Jak długo powinny wytrzymać w nim głowice? Jest używany na taśmach żelazowych i chromowych, metali nie posiadam.

Pozdrawiam.

AWS, dostaniesz te głowice, bez większego problemu. W sklepach internetowych ostatnio nawet widziałem szukając czegoś i przez przypadek trafiłem. Ponadto serwis Panasonica jeszcze też je posiada tylko za odpowiednią sumę.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Radmar

• 1140 / 6111
  • Ekspert
20-02-2009, 08:36
Odpowiadasz na wpis
>> Reaper, 2009-02-19 22:36:04
Chyba niema już serwisantów, którzy radzą sobie z każdym problemem w deckach.

Reaper, są, ale znaleźć takiego, to naprawdę ze świeczką trza szukać.
Marek

Radmar

• 1140 / 6111
  • Ekspert
20-02-2009, 08:54
>> neomammut, 2009-02-19 20:54:24
Niestety, buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, wziolem na poczatku 100minutowa i pieknie mi nagralo, ale po zlozeniu wlozylem Sony Metal ES 90 i mi wciagnelo tasme juz na samym poczatku przy kalibracji, owszem wymienili co trzeba, posmarowali, zbalansowali, ale na tym sie AUTORYZOWANY SERWIS SONY konczy.....

Cles bede musial pojsc za twoja rada.....

Smutno mi..............

Neomammut, wierzę, że Ci smutno, ale nie ma co się poddawać, ta magia, ma to do siebie, że czasem przysparza sporo problemów, ale nie ma co się załamywać. Serwisy mają niestety to do siebie, że najlepiej je omijać łukiem, bo nie mają pojęcia o dokładności. Dla nich liczy się, że coś jest sprawne mniej lub bardziej. Druga sprawa, że tak skomplikowane urządzenie jak magnetofon, nie ma się nijak do dzisiejszych DVD, kin domowych czy innych playerów o prostej budowie, w których gdy coś się zepsuje, to się ta część wymienia i po sprawie. O magnetofonach kasetowych większość serwisantów nie ma pojęcia. Nie wie, co to regulacja, ustawienie, sprawdzenie, itp. Najlepiej będzie poszukać zaufanego serwisanta w odpowiednim wieku, który zjadł zęby na sprzęcie z lat 70 i 80-tych. Takiemu sprzęt bym oddał, natomiast 20-letnim chłopakom (bez urazy oczywiście) z autoryzowanego serwisu zwyczajnie bym się bał, no bo co tak naprawdę mogą oni wiedzieć o sprzęcie, który być może po raz pierwszy widzą?

Nie łam się, wierzę, że ten sprzęt odzyska jeszcze swoją świetność będąc w Twoich rękach. Znalezienie odpowiedniego serwisanta nie będzie łatwe, co przed chwilą napisałem w odpowiedzi na post Reapera, ale na pewno się uda. W razie czego jest nas tu dużo. Zawsze ktoś pomoże. A jakiś serwisant sprawdzony na terenie kraju jest.
Marek

Radmar

• 1140 / 6111
  • Ekspert
20-02-2009, 09:06
Na koniec jeszcze napiszę dwa słowa na temat pulsowania wyświetlacza w odtwarzaczu CD Technics SL-P777, o którym miałem napisać dwa słowa po odebraniu z serwisu. Cóż, miałeś rację Gardenus. Częściwo wyschnięty był kondensator elektrolityczny w sekcji zasilania wyświetlacza, który powodował, że napięcie nie było takie jak być powinno. Kondensator został wymieniony i teraz wyświetlacz świeci jak ta lala. :) Dodatkowo dałem wyczyścić wyświetlacz od środka, do tego pełne zabiegi czyszcząco-konserwacyjne z przeglądem całości i niemal 25-letni odtwarzacz wygląda i gra jakby wczoraj z taśmy produkcyjnej zszedł. :) Żyć nie umierać. W każdym razie dzięki chłopaki za wszystkie sugestie, bo dużo pomogły. :)
Marek

neomammut

• 660 / 5785
  • Ekspert
20-02-2009, 12:48
No to czas na SHOWTIME :D

Pare zdjatek z rozebrane AIWA`y, zapraszam na pokaz!

PS: Gdyby nie zasyfiale pozostalosci po gumie i troche kurzu mozna by rzec, ze wczoraj z fabryki wyjechal - ahh te dobre stare sprzety :)

neomammut

• 660 / 5785
  • Ekspert
20-02-2009, 12:49
cd

neomammut

• 660 / 5785
  • Ekspert
20-02-2009, 12:49
cd

neomammut

• 660 / 5785
  • Ekspert
20-02-2009, 17:40
>>Gardenus: Twoja metoda z plynem do mycia naczyn poskutkowala, wszystko czyste i bez syfu!

Dudeck

• 5101 / 6076
  • Ekspert
20-02-2009, 17:56
Polerował ktoś kiedyś wyświetlacz lub szybkę w kieszeni ?

Molibden

• 1906 / 6111
  • Ekspert
21-02-2009, 00:56
Nie i raczej bym tego nie robil. To nie metal. Obawiam się że głębokie rysy w ten sposób nie zejdą.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

T-Bolt

• 63 / 6111
  • Użytkownik
21-02-2009, 11:24
Neomammut jak ty to poskładasz bój sie Boga

rafal996

• 1090 / 6107
  • Ekspert
21-02-2009, 12:06
Polerować podobno się da i to z dobrym skutkiem, ale ja też bym się bał :)

Reaper

• 521 / 6108
  • Ekspert
21-02-2009, 14:30
Widzialem polerowane pokrywy gramofonów. Wyglądały jak nowe. Ale nie wiem czym byly polerowane.

neomammut

• 660 / 5785
  • Ekspert
21-02-2009, 15:30
>> T-Bolt: Dzieki uprzejmosci Leszka, za co serdecznie mu dziekuje (!!!), wraz z nowymi paskami przyjedzie do mnie instrukcja serwisowa do tegoz modelu :) Takze spox, dam rade :)

Ja mialem sie wziasc za polerke swojej pokrywy od gramofonu i sie zebrac nie moge, choc plyn odpowiedni juz mam :)

Filwoj

• 383 / 5762
  • Zaawansowany użytkownik
21-02-2009, 16:41
Witam
Mój stareńki Sony tc-FX100 chyba zakończył już żywot; tak czy inaczej nadszedł czas na następcę. Aktualnie są dostępne: TECHNICS RS-BX501, Technics RS-BX727, AKAI DX-57. Przynajmniej nad tymi się zastanawiam, jest jeszcze TECHNCS RS-BX 747 ale zdecydowanie od nich droższy. Poza nim najbardziej podoba mi się Technics RS-BX727, tak ze względu na wygląd jak i dostępne funkcje. A może szukać maszynki innej firmy ? Za małe mam doświadczenie, mimo śledzenia od kilku tygodni różnych wypowiedzi w necie, między innymi na tym forum trudno mi porównać te modele. Mam dużo kaset, kupnych i trochę własnych nagranych na Soniaku. Zależy mi oczywiście na jakości odtwarzania ale również na niezawodności sprzętu.
Pozdrawiam
Wojtek