Audiohobby.pl

Magnetofon

Gardenus

• 1605 / 6095
  • Ekspert
17-02-2009, 00:29
Sprawdzenie w prosty sposób  ustawienia całego toru i głowicy można dokonać wkładając dobrze nagraną lub testową kasetę włączając  play i natychmiast odsłuchując na słuchawkach. Jeżeli nie ma  opóźnionego                         " dochodzenia" do prawidłowego odtwarzania to można założyć, że wszystko jest OK.
Można też sprawdzić analogicznie przy zapisie przy włączonym przycisku tape monitor.

Radmar

• 1140 / 6111
  • Ekspert
17-02-2009, 08:34
Rafał i pewnie z autorewersem? :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

Radmar

• 1140 / 6111
  • Ekspert
17-02-2009, 08:40
Było kilka decków dwugłowicowych z dual capstanem z tzw. klasy popularnej. Było też tak w przypadku osławionego Technicsa. Modele, który były produkowane na rynek japoński odbiegały niejednokrotnie od modeli europejskich w kwestii wyposażenia. Było tak też z dual capstanem. Na rynek japoński wychodził dwugłowicowy Technics z dual capstanem, tylko teraz nie pamiętam dokładnie czy był to model RS-B355 czy RS-B505.
Tak samo zresztą było z trzygłowicowym RS-B705, który standardowo wyposażony w single capstan, na rynku japońskim posiadał dual capstan.

Przypuszczam, że takich przykładów można by mnożyć więcej.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

rafal996

• 1090 / 6107
  • Ekspert
17-02-2009, 08:48
Chwyt marketingowy to za dużo powiedziane. Pomiary wskazują, że różnice są, jednak ciężko, żeby były one tak naprawdę słyszalne. Ja tam wolę, jak ten dual capstan jest, lubię mieć taką głupią świadomość, że jednak taśma jest prowadzona lepiej i mam o ułamek procenta mniejsze zniekształcenia, choćby tego nie było słychać ;) Ale tak jak napisał Savage, deck z dwoma wałkami musi być zajebiście dokładnie ustawiony, żeby to miało sens. Ile nerwów mnie kosztował Sony TC-K770ES, który miał rozjechane wałki... W końcu się udało, ale sporo taśm mi zniszczył i sporo nerwów napsuł.

rafal996

• 1090 / 6107
  • Ekspert
17-02-2009, 08:51
Radmar - tak jest, z autoreversem :) Inaczej by na pewno dwóch wałków nie pakowali.
Nawiasem mówiąc, tor jest tam tak zrobiony, że jest miejsce na trzecią głowicę i spokojnie mogli ją wstawić. Ale kto by się w to bawił w jakiejś miniwieży.

Reaper

• 521 / 6108
  • Ekspert
17-02-2009, 11:36
Wystarczy, że z jedną z rolek coś jest nie tak i już mamy praktycznie po decku. A o to nie trudno w używanym sprzęcie dlatego mnie osobiście nie zależy, żeby deck miał dual capstan.

rafal996

• 1090 / 6107
  • Ekspert
17-02-2009, 11:48
Po decku to nie. Po prostu wtedy zaczyna się zabawa :)

Reaper

• 521 / 6108
  • Ekspert
17-02-2009, 12:00
No dla tych co się znają to zaczyna się zabawa, ale dla zwykłego użytkownika to już jest problem. Tym bardziej gdy w okolicy nie ma nikogo, żeby oddać decka do naprawy.

rafal996

• 1090 / 6107
  • Ekspert
17-02-2009, 12:37
Zabawa - miałem na myśli długi i żmudny proces doprowadzania do porządku, nawet jak ktoś umie ;)

Reaper

• 521 / 6108
  • Ekspert
17-02-2009, 13:51
No ja to samo miałem na myśli ;)

Gardenus

• 1605 / 6095
  • Ekspert
17-02-2009, 17:30
Tak to jest zabawa ale dla tych co polepszą a nie pogorszą.
Ze swej strony podam orientacyjne czasy doprowadzenia do pełnej sprawności moich decków włącznie z myciem obudowy panela przedniego czyszczenia odkurzania itp. Takich zakresów nie wykona żaden serwis. Ich działanie to usunięcie usterki i skasowanie klienta.
Czas ten zależał przede wszystkim od stanu początkowego tzn zakupu.
SONY TC-K670 - parę dni.
SONT TC-K75 - parę dni
Radiotehnika MP 7301 - tuning, przekładki  ok 6 m-cy.
Optonica RT 7000 ok 2 tygodni.
GRUNDIG CF 5500 ok 8 m-cy.
Nie znaczy to, że tyle bezwzględnych dni im poświęciłem to tylko przedział czasowy .
OPTONICA RT 9100 końcowe dopieszczanie i wymiana paska .

neomammut

• 660 / 5785
  • Ekspert
17-02-2009, 22:52
Niestety, nie odebralem dzisiaj paczki, bo z racji tego, ze bylem w pracy, a chcialem pojechac podczas przerwy, ale tak zasypalo sniegiem i do tego te korki, ze sobie darowalem... :(

Co do pieszczenia magneta nie mam w tym moze wiekszego doswiadczenia, szczegolnie w regulacji, ale jesli chodzi o mycie to akurat opanowalem i 905`tke czyscilem dwa dni, lacznie z panelem przednim. 990`tki nie musialem myc, bo nie bylo na niej ani grama kurzu, jedynie waleczki i regulacja, czego niestety nie potrafie, ale bede walczyl z Aiwa, bo chcialbym sie nauczyc. Owszem nie mam kaset testowych, ale podobno mozna sobie takie zrobic, wiec jak 990`tka bedzie full sprawna to sobie takie nagram i sprawdze. Oscyloskop i tego typu rzeczy mozna podobno zrobic na kompie podlaczajac decka poprzez wyjscie do karty dzwiekowej plus winamp i jakis plugin do niego. Jest tez program podobno, ktory ma wszystkie te liczniki plus analizator wynikow. Moze ktos slyszal? Na poczatek bede chcial ja dokumentnie rozebrac i poczyscic/nasmarowac/potraktowac kontaktem, pozniej paseczki i na koncu regulacja. Mam nadzieje, ze przynajmniej walki beda w stanie dobrym, no i mogla by nie byc rozregulowana, choc watpie :)

Co do capstan`ow: wydaje mi sie, ze jednak prowadzenie tasmy to podstawa, wiec jesli deck chocby o ulamnki procent mial tasme prowadzic lepiej to czemu nie. W Dragonie i pewnie nie tylko w nim lewy capstan obraca sie wolniej o jakies chyba 0,003% od prawego, dzieki temu tasma jest caly czas naciagnieta - a przecierz o to chodzi :) Technologia ta powstala jeszcze chyba kiedy reklama nie byla dominacja rynku, a przynajmniej ludzie nie kupowali pod wplywem reklamy - ok, sluchali poprostu muzyki :)

Pozdrawiam!

Savage

• 889 / 6110
  • Ekspert
17-02-2009, 23:01
"Co do capstan`ow: wydaje mi sie, ze jednak prowadzenie tasmy to podstawa, wiec jesli deck chocby o ulamnki procent mial tasme prowadzic lepiej to czemu nie. W Dragonie i pewnie nie tylko w nim lewy capstan obraca sie wolniej o jakies chyba 0,003% od prawego, dzieki temu tasma jest caly czas naciagnieta - a przecierz o to chodzi :) Technologia ta powstala jeszcze chyba kiedy reklama nie byla dominacja rynku, a przynajmniej ludzie nie kupowali pod wplywem reklamy - ok, sluchali poprostu muzyki :)"

Taka zasada panuje wszędzie . Lewy wałek kręci się wolniej dzięki temu mamy równomierny naciąg niezależnie od ilości taśmy.
W dragonie było tak , że lewy wałek nie był napędzany poprzez pasek z prawego wałka, a pracował nie zależnie.
Dragon na każdym wałku miał DD mistrzowstwo świata to wszystko zgrać:)

Co do Aiwy nie byłbym takim pesymistą, te stare decki częściej bywają na fabrycznych ustawieniach niż te nowe.

neomammut

• 660 / 5785
  • Ekspert
17-02-2009, 23:04
Ale podobno wczesne uklady podwojnego walka, krecily sie z ta sama predkoscia, prawda to?

Savage: jestem dobrej mysli :)

Gardenus

• 1605 / 6095
  • Ekspert
17-02-2009, 23:22
Wreszcie uporałem się . Wymieniłem pasek w  RT 9100  dokonałem kosmetycznej regulacji no ...... i jest to czego oczekiwałem, nareszcie jest super. Uff !!!!.
Teraz go testuję .