Audiohobby.pl

Magnetofon

Hammer

• 4838 / 2491
  • Ekspert
20-09-2024, 12:51
potrzebna rolka do ZK 120 taśma złazi z toru, a sprzęcik nawet gra....

ArturP

• 1376 / 2988
  • Ekspert
20-09-2024, 13:32
Niewiele tu napiszę Piotrze. Więcej na PW.

silny

• 9 / 2374
  • Nowy użytkownik
26-09-2024, 14:22
Witam forumowiczów. Zamierzam kupić kolejny magnetofon kasetowy i tu pojawia się pewien problem. Chcę kupić taki magnetofon, który  będzie nagrywał tak taśmy żeby dobrze brzmiały na innych magnetofonach z Dolby lub bez niego. Mam tu na przykładzie yamache kx-690,która bardzo dobrze nagrywa i odtwarza u siebie , lecz słabo brzmi na innym sprzęcie (azymut głowicy jest poprawnie ustawiony). Zawsze brakuje góry szczególnie w dolby. Dla przykładu zwykły denon drs 610 nagrywa przecież bardzo przeciętnie i o dziwo dobrze brzmi na innych deckach nawet w dolby C. Jest góry tyle ule być powinno. Macie takie "uniwersalne" magnetofony? lub możecie się pochwalić swoimi doświadczeniami?

Mam kilka modeli no oku i proszę mnie wyprowadzić z błędu jeżeli się mylę co do nich.

1.Sony tc-k 950/970/990 es

2.Sony tc-k 808/909 es

3.Pioneer ct-939 mkII/959/979

4.Pioneer ct-757/777

5.Teac V8030s/6030s

6.Akai gx 75/95

7.Jvc TD-V 662

Piszę oczywiście o deckach na moją kieszeń. Kolejność zupełnie przypadkowa

chorazy3

• 1659 / 1794
  • Ekspert
26-09-2024, 14:37
Nie wypowiadam się w sprawie w/w magnetofonów bo większości nie miałem.
Jeśli idzie o kompatybilność Dolby magnetofonów ogólnie to nie jest wcale tak różowo że zawsze ona będzie idealna między różnymi producentami. Dolby różnie bywa zaimplementowane i jest tyle różnych chipów Dolby... Do tego Dolby C jest bardziej wrażliwe na błędy niż B. Czasem bywają też błędy w serwisówkach.
Natomiast żeby ta zgodność była maksymalna to najlepiej ustawić swoje decki tymi samymi taśmami testowymi, przede wszystkim chodzi o azymut i poziom Dolby. Wysokość głowicy też może być problemem a nie wszystkie decki pozwalają ją regulować.

"Kto ma zegarek zawsze wie która jest godzina,
kto ma dwa zegarki nigdy nie jest pewien"
Paweł

RetroTape

• 628 / 1001
  • Ekspert
26-09-2024, 14:52
Kluczowa wg. mnie jest właśnie wysokość głowicy, która w każdym magnetofonie jest inna. Ustawienie poprawnego azymutu i poziomu Dolby naturalnie jest bardzo ważne, ale jak wysokość jest nie tak, to już nic nie zdziałamy, bo większość decków nie ma regulacji.

Wojciech7

• 1790 / 1292
  • Ekspert
26-09-2024, 16:00
Od klasy 7 szkoły podstawowej mam zegarek na lewą rękę- (były różne marki)-hehehe....
Na  wypadek W- jest zegarek mechaniczny ,nakręcany ze sprężyną. Nie mam magnetofonu
kasetowego z wbudowanym zegarkiem-:(((
Co do układy redukcji szumów Dolby B/C  jest różnie. Niektóre moje magnetofony nagrywają/odtwarzają dobrze z tym układem,inne już nie. Nie martwię się tym bo i tak nie umiem tego wyregulować więc nie zawsze używam. To byłoby na tyle w tym temacie,
teraz idę sprawdzić godzinę na zegarku i porównać ze wskazaniami z internetowego zegara-:))))

bsw

• 562 / 5129
  • Ekspert
26-09-2024, 16:22
Dawno, dawno temu zapytałem o godzinę w pewnym zakładzie zegarmistrzowskim.
Majster rozejrzał się po wiszących zegarach i odpowiedział niepewnie:
- za piętnaście... pięć po... wpół do!

AUDIOTONE

• 9854 / 6030
  • Moderator Globalny
26-09-2024, 16:31
Wpierw trzeba ustawić poprawnie swoje magnetofony. Wtedy będą kompatybilne między sobą. Wszystkie które miałem, a było ich sporo. Były wymienne między sobą. Jeśli nie są to trzeba tak je ustawić by były choć częściowo kompatybilne. Mam na myśli odtwarzanie. Będzie wtedy widoczny jakiś progres. W każdym da się ustawić wysokość głowicy, nawet stosując dystanse/podkładki. Tak robiło sporo firm w swoich magnetofonach gdy zawodziła inna metoda. Bywają i fabrycznie źle ustawione tory przesuwu taśmy. Więc trzeba mieć też na uwadze że fabryczne nastawy po tylu latach to nie jest święta wyrocznia poprawnego ustawienia.
« Ostatnia zmiana: 26-09-2024, 16:40 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 628 / 1001
  • Ekspert
26-09-2024, 18:28
W każdym da się ustawić wysokość głowicy, nawet stosując dystanse/podkładki. Tak robiło sporo firm w swoich magnetofonach gdy zawodziła inna metoda.
Jeśli musisz przesunąć głowicę do siebie to tak, choć jest bardzo trudno gdyż podkładki muszą mieć dokładność do wręcz setnych części milimetra i po dociśnięciu śrubką nie mogą się zniszczyć. Jeśli natomiast masz przesunąć głowicę w głąb to nic nie zrobisz, chyba że przerobisz cały magnetofon (mocowanie).

Wojciech7

• 1790 / 1292
  • Ekspert
26-09-2024, 18:47
Dawno, dawno temu zapytałem o godzinę w pewnym zakładzie zegarmistrzowskim.
Majster rozejrzał się po wiszących zegarach i odpowiedział niepewnie:
- za piętnaście... pięć po... wpół do!

To fajny majster-dobre:)))

AUDIOTONE

• 9854 / 6030
  • Moderator Globalny
26-09-2024, 19:05
W każdym da się ustawić wysokość głowicy, nawet stosując dystanse/podkładki. Tak robiło sporo firm w swoich magnetofonach gdy zawodziła inna metoda.
Jeśli musisz przesunąć głowicę do siebie to tak, choć jest bardzo trudno gdyż podkładki muszą mieć dokładność do wręcz setnych części milimetra i po dociśnięciu śrubką nie mogą się zniszczyć. Jeśli natomiast masz przesunąć głowicę w głąb to nic nie zrobisz, chyba że przerobisz cały magnetofon (mocowanie).

Nie raz przerabiałem, nic nowego.
Spoko. Wszystko się da ;-)
« Ostatnia zmiana: 26-09-2024, 19:11 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 4838 / 2491
  • Ekspert
26-09-2024, 19:42
Nie ma takich kaseciaków żeby były różne i dolby w 100% kompatybilne.

Hammer

• 4838 / 2491
  • Ekspert
27-09-2024, 22:31
wczoraj był przegląd szpejów  i na jednej półce takie rarytasy......

chorazy3

• 1659 / 1794
  • Ekspert
28-09-2024, 07:42
Kiedyś takie mieć w aucie to było coś.
Paweł

pień

• 2442 / 1228
  • Ekspert
28-09-2024, 09:38
Witam forumowiczów. Zamierzam kupić kolejny magnetofon kasetowy i tu pojawia się pewien problem. Chcę kupić taki magnetofon, który  będzie nagrywał tak taśmy żeby dobrze brzmiały na innych magnetofonach z Dolby lub bez niego. Mam tu na przykładzie yamache kx-690,która bardzo dobrze nagrywa i odtwarza u siebie , lecz słabo brzmi na innym sprzęcie (azymut głowicy jest poprawnie ustawiony). Zawsze brakuje góry szczególnie w dolby. Dla przykładu zwykły denon drs 610 nagrywa przecież bardzo przeciętnie i o dziwo dobrze brzmi na innych deckach nawet w dolby C. Jest góry tyle ule być powinno. Macie takie "uniwersalne" magnetofony? lub możecie się pochwalić swoimi doświadczeniami?

Mam kilka modeli no oku i proszę mnie wyprowadzić z błędu jeżeli się mylę co do nich.

1.Sony tc-k 950/970/990 es

2.Sony tc-k 808/909 es

3.Pioneer ct-939 mkII/959/979

4.Pioneer ct-757/777

5.Teac V8030s/6030s

6.Akai gx 75/95

7.Jvc TD-V 662

Piszę oczywiście o deckach na moją kieszeń. Kolejność zupełnie przypadkowa

Z kieszeniami to różnie bywa, jedni mają zwykłe, inni naszywane a jeszcze inni worki hehehehe.
Dolby to grząski temat i z tego co mi się zdaje jest raczej omijany a i mnie osobiście również nieszczególnie na nim zależy,  bo magnet gdy trochę szumi to fajnie jest :)   Mam nawet swoje typy taśm których szum jest najładniejszy :)   W/g  mnie to żelazówki Agfy i szkoda tą cechę zabijać jakimś tam Dolby.
   Jednak żeby nie odbijać od tematu to jakichś szczególnych >odchyleń<  w dolby pomiędzy sprzętami nie zauważam.  Z tym że - śmiem twierdzić że dobrze pokalibrowane.
   Takim magnetofonem który bardzo mi przypasował (nie polecam !!!!   Kupisz i napiszesz że to nie to to odpowiem : widziały gały co brały)
Podkreślę -  Trafił w mój gust jeżeli chodzi o nagrywanie jak i odtwarzanie a kosztował zasadniczo grosze to jest to:
 Harman Kardon TD 302
  Zwykły, prościutki, bez automatyki magnetofon.   Regulacja parametrów nagrywania dwoma pokrętełkami - w sensie Bias i balans -  a poziom oddzielnym potkiem suwakiem tym na wierzchu.   Jeżeli chodzi o bias to nawet nie robiłem jakich szczególnych badań na własną rękę tylko ustawiałem zgrubsza tak jak tabelka z instrukcji pokazuje.   Akurat większość taśm które mam również owa tabelka zawiera.
Poziom na 0dB   a jakieś metale to nawet +4  i też przesterów nie było.
Wprawdzie to dwugłowicowy magnet, nie przeszkadza mu to w nagrywaniu na wysokim poziomie.    Sporo taśm na nim nagrałem i w zasadzie w każdym innym magnetofonie grają zajebiście.   Czy to w Dolby czy bez.
 W drugą stronę jest podobnie (dobrze nagrana taśma w jakim Kenie też odtwarzana jest świetnie)
Naki zaś to chyba uważają te taśmy za nagrane przez samych siebie :)
   Nie jest to jednak magnetofon dla miłośników brzmienia jak z radia lampowego babci   czy innego wzmaka lampiaka.   Ma wykop i żadnego audiofilskiego rozmazywania dobrej muzy na g......   to on nie robi.
 Możliwe że jest odrobinkę bardziej szumiący niż jego koledzy spaślaki z innych firm.

ed:  żeby być w porządku to trzeba mi napisać że parę modów w nim zrobiłem jednak.   Ze względu na zadziwiająco >ubogi< mechanizm dorabiałem mu dodatkowy hamulec i dodałem ekran magnetyczny na głowicę (zajebistą i tak) 
  Ponadto elekromagnes sterujący nap........   jak ruski przekaźnik zdjęty ze słupa 1,5 kV   -  ale taki jego urok :)   Jeżeli przyśniesz przy odtwarzaniu to masz pobudkę gwarantowaną gdy zrobi stopa na końcu.
« Ostatnia zmiana: 28-09-2024, 10:06 wysłana przez pień »