Witam po dłuższej przerwie.
Po drobnych, jak się okazuje ostatecznie, perypetiach z akai gx65 oraz onkyo ta 2570 o tr555 nie wspomnę, wszystkie sprzęty działają (mocno odpukać w niemalowane) niezakłócenie od kilku miesięcy. Nawet zacząłem zaniedbywać czyszczenie rolek i głowic, bo wszystko gra, ale zrobię to na dniach.
W międzyczasie przeczytałem cały ten temat od dechy do dechy oraz na AS.
Nie za często się udzielam tutaj bo i pisać o czym nie mam jeśli sprzęty działają a nowych nie przybywa ale czytam wszystko z zainteresowaniem.
Mam taką prośbę.
Sporo osób tu pisze jeszcze więcej czyta więc każdy ma większą lub mniejszą kolekcję magnetofonów którą czasami odświeża, zmienia itd.
Szukam na aukcjach internetowych ale może tutaj szybciej znajdę.
Kupię następujące rzeczy:
1) Jakiś wyższy model magnetofonu z kalibracją bias i poziomu nagrywania (automat jeśli już to tylko jako zastępowalna opcja). Np. widzi mi się akai gx75 bo polubiłem akai, głownie za mechanikę i trwałe głowice. MOże być jednak także jakiś sony ES. (Pioneer może też)
2) Onkyo ta 2570 - sprawny lub na części ale tak aby miał sprawny mechanizm i nie starte głowice. Nie ukrywam że najbardziej zależy mi na posiadaniu zapasowych silniczków a szczególnie tego od pozytywki. MOże być też inny onkyo ale żeby miał ten mechanizm . Nie wiem np. ta2550 chyba miał identyczny, ale czy np. seria zaczynająca się od 67XX i 27XX też taki miała? Nie wiem. KOjarzę że też inne marki miały ten mechanizm - mogę przygarnąć.
3) technics TR555 - sprawny lub na cześći a szczególnie te nieszczęsne pękające zębatki (na razie poradziłem sobie klockiem lego.
4) akai gx65- na części
5) jakby ktoś miał ciekawe oferty kupna kaset chromowych (czystych lub nagranych) to na pewno nie przejdę obojętnie.
Oferty proszę o wysyłanie na prv, żeby nie zaśmiecać wątku i z góry dziękuję za zainteresowanie
Proszę również o ewentualne namiary na miejsca gdzie kupujecie silniczki - zamienniki do wymienionych wyżej modeli.
Ze swej strony oferuję pomoc jeśli ktoś szuka jakiegoś paska - mam i sporo i może coś się da dopasować. NIe używam ich bo dla moich magnetofonów mam po jednym dwóch komplecie, natomiast zostało jeszcze sporo innych rozmiarów. Niestety nie wiem do czego są tylko po podanym rozmiarze mogę poszukać czy taki mam.
To samo napiszę na AS.