Panowie,
Potrzebuję pomocy elektronika, który poprowadzi mnie za rękę.
Problem z Philips EL3301.
Pierwszy Philips - słychać zakłócenia podczas odtwarzania - znalazłem informację, że winny jest kondensator filtrujący 100uF oznaczony jako C732 na pierwszym załączonym schemacie - kłopot w tym, że na mojej płycie głównej mam inne oznaczenia elementów tak jak na drugim schemacie - pewnie to będzie C15 albo C8 albo oba razem(?) - czy może ktoś go jednoznacznie określić? Załączam też trzeci schemat bo zauważyłem chyba błędy na drugim - np. C26 to 4000uF (1) i 400uF (2).
Drugi Philips właśnie zamilkł - kręcąc gałką głośności nic się nie dzieje - po przyłożeniu ucha do głośnika słychać bardzo cicho muzykę (może to ważna informacja że w drugim sprawnym magnetofonie po przyciszeniu głośności na 0 też słychać bardzo cicho muzykę). Pewnie coś z tranzystorem wzmacniacza - znów znalazłem informację, że z tranzystorami germanowymi wiąże się zjawisko krystalizacji - pukając w obudowę tranzystora można taką narosłą strukturę kryształków zburzyć i podobno to jest czasem sposób na rozwiązanie problemu - spróbuję się do nich dostać i pomierzyć napięcia - tylko od których najlepiej zacząć? Wg znalezionych informacji jest to AC187/AC188 - na pierwszym schemacie to T1 - czy rzeczywiście to ten element i czy odpowiada on T1 na drugim schemacie i TS1 na trzecim?
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
M.
PS. Jeśli to nieodpowiednie miejsce to proszę administrację o przeniesienie do poprawnego wątku.