Odpowiadasz na wpis
>> MaciejLK, 2008-10-05 21:03:57
"(...) Kalibracja działa bardzo prosto:
1) Przełącznik ustawiasz na Level, generator podaje do obu kanałów sygnał 400 Hz, co jest pokazywane na wyświetlaczu
2) włącz zapis
3) wyreguluj oba pokrętła Level tak, by zapalił się wskaźnik 0 dB
4) przestaw przełącznik na Bias, generator podaje do obu kanałów sygnał 10 kHz, co jest pokazywane na wyświetlaczu
5) wyreguluj oba pokrętła Bias tak, by zapalił się wskaźnik 0 dB
6) przełącznik sygnału kalibracji przestaw na Off, taśma zostanie przewinięta do punktu, w którym rozpocząłeś kalibrację. (...)"
Maćku dzięki bardzo za opis, mniej więcej tak własnie wczoraj robiłem, ale dziś zrobię to jeszcze raz dokładnie i będę teraz na 100% pewien, że jest wszystko dobrze. :)
Co do przycisku Stop, to tak mi się właśnie wydawało, że jego długość powoduje, że nacisk na niego zupełnie inaczej się rozkłada niż na pozostałe przyciski. Próbowałem go wciskać centralnie i po bokach i wydaje mi się, że ma on jeden mikrostyk umieszczony centralnie, ale to jest jeszcze kwestia sprawdzenia. Najlepsze efekty przynosi wciskanie przycisku dwoma paluchami po bokach. :) Nacisk się wtedy zupełnie inaczej rozkłada i chodzi zdecydowanie lepiej. Sam przycisk na pewno zostanie w spokoju, bo raczej myślę nad ściągnięciem całego panela, żeby przy tej okazji przeczyścić też wyświetlacze. :)
Ale przyznać muszę jedno - fantastyczny magnetofon. Dzisiaj będę dalej go rozpracowywał z instrukcją. :)