Audiohobby.pl

Magnetofon

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
30-09-2008, 20:24

>> TBolt, 2008-09-30 19:22:15

Dzięki.
Wkleiłem sobie link.
Pozdrawiam

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
30-09-2008, 21:08
gotyk1
Byłeś najbliżej.
Końcowa cena CT-s920 to 500,03 zeta.

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
01-10-2008, 18:41
Tak pomyliłem się tylko o 10zł  - to znaczy że niezły ze mnie znawca "rynku" :)

Jeszcze dodam, że już nie będę kupował innych magnetofonów niż te które posiadam. Przez ostatnie pół roku mocno szalałem z zakupami i nabyłem modele, które zawsze chciałem mieć, i co ważne z oryginalnymi instrukcjami (poza 333esl) co jest bardzo ważne dla kolekcjonera . Tym samym zrealizowałem marzenie mojego dzieciństwa. Teraz skupię się na kasetach. W alegro można dostać naprawdę fajne sztuki no i ile extra kaset można miec za jeden referencyjny magnetofon? A radość prawie ta sama gdy otrzymujemy przesyłkę. No i kaseta nie może być skopana (kiedy jest w folii) a z deckami jak jest sami wiecie - loteria.

Ale póki co czekam w wielkim podekscytowaniu na "króla" GX 95 - mam nadzieję że nie będzie wtopy i że okaże się wart tylu nerwów ile mnie już kosztował ( i że nie będę szukał następnego GXa :D

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
01-10-2008, 18:59
Widzę gotyk1, że osiągnąłeś cel, do którego ja zmierzam. Też chcę nabyć wszystkie te modele, które sobie upatrzyłem (łącznie to będzie 6 magnetofonów) a potem zająć się już tylko nośnikami dla nich. :)

Jeśli możesz, to powiedz co obecnie posiadasz za sprzęty, bo te które masz w "o mnie" to są chyba wszystkie o te co masz i te co miałeś kiedyś.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
01-10-2008, 19:16
Cześć Radmar
Dużo by pisać tutaj a więc zaktualizowałem moje "O mnie" Pozdrawiam

Gardenus

• 1605 / 6092
  • Ekspert
01-10-2008, 20:27
gotyk1
Twój wpis to nr 1500  na naszym forum moje gratulacje.

Kasjel

• 132 / 6106
  • Aktywny użytkownik
01-10-2008, 21:27
Dziś zakończyłem naprawę Grundiga CF 5500 ! Oczywiście chodziło o tą białą rozlatującą się zębatkę.
Panowie ! Jeśli posiadacie ten magnetofon i macie z nim ten sam problem co ja, to radzę skorzystać z pomysłu Gardenusa ! Jest absolutnie w 100% pewny.Faktem jest, że trzeba dysponować drugim CF 5500 na częci. Ale jeden taki dawca, to dwa uratowane Grundigi CF 5500. O szczegóły musicie pytać samego mistrza, bo ja to tylko założyłem gotowy element do magnetofonu.To bardzo dobre rozwiązanie.
Tak więc wszyscy posiadacze CF 5500 z rozwalonym kołem zębatym......nie załamujcie się !
Szukajcie "dawcy", a resztę wyjaśni Wam Gardenus.

TBolt

• 190 / 6108
  • Aktywny użytkownik
01-10-2008, 21:38
to się tylko tak mówi jeszcze ten magnetofon,tamten i koniec kupowania nowych ale wystarczy że wpadnie nam w ręce jakis niedoceniony model,spodoba się,ktoś inny wygłosi peany pochwalne o jeszcze innym modelu i nasuwa się myśl no chciałbym go mieć i kolekcja się powiększa.

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
01-10-2008, 22:31

>> gotyk1, 2008-10-01 18:41:23

> No i kaseta nie może być skopana (kiedy jest w folii) a z deckami jak jest sami wiecie - loteria.

A tu akurat z pierwszą częścią zdania niestety nie mogę się zgodzić. Czasami okazuje się, że folia jest naderwana, czego na zdjęciu nie było widać, albo pod folią popękane jest pudełko, czego też nie widać aż do chwili rozpakowania.

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
01-10-2008, 22:33
>> TBolt, 2008-10-01 21:38:12
> to się tylko tak mówi jeszcze ten magnetofon,tamten i koniec kupowania nowych ale wystarczy że...

Zgadzam się w 100%!
Trawestując znane powiedzonko, "Nie ma nic łatwiejszego niż przestać zbierać magentofony i kasety. Robiłem to dziesiątki razy!" ;-)

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
02-10-2008, 09:21
>>> No i kaseta nie może być skopana (kiedy jest w folii) a z deckami jak jest sami wiecie - loteria.

>>A tu akurat z pierwszą częścią zdania niestety nie mogę się zgodzić. Czasami okazuje się, że folia jest naderwana, czego na zdjęciu nie było widać, albo pod folią popękane jest pudełko, czego też nie widać aż do chwili rozpakowania

Tyle że mówiłem o kasecie, a nie o pudełku - miałem tylko raz przypadek by pudełko w folii po odpakowaniu okazało się uszkodzone - odpadł jeden bolec wchodzący w kołowrotki kasety, sama kaseta nienaruszona. A nadszarpnięta folia też jakoś mi nie przeszkadza kiedy i tak te kasety będą do nagrywania a nie stania na półce.

Co do wypowiedzi Tbolta - nie będę już kupował nowych decków bo nie mam nawet na te graty powoli miejsca! Żeby kupić coś nowego musiałbym sprzedać coś z obecnych a nie chcę tego robić.

Gardenus cięszę się że jest już tyle wpisów to znaczy że wątek się dynamicznie rozwija (choć czasami są 2, 3 dniowe zastoje kiedy wieje nudą)

Radmar

• 1140 / 6108
  • Ekspert
02-10-2008, 09:37
T-Bolt, po części również się z Tobą zgodzę, dlatego że to jest jak nałóg. Jednak z drugiej strony jeśli kupiłeś modele wszystkie które chciałeś i doprowadziłeś je do stanu idealnego, to raczej będą one już na stałe z Tobą. Chęć zawsze jest na coś nowego to prawda. Ale tak jak gotyk napisał, trzeba mieć na to wszystko miejsce, które się kurczy. :) I wtedy albo na zasadzie zamiany z którymś z obecnych decków, albo na zasadzie potestowania przez jakiś tam okres czasu i do sprzedaży. ja taki scenariusz u siebie zakładam.

U mnie trzymanie decków w ilości większej niż 6 mijałoby się z celem. W zasadzie nie 6 tylko 7. :) Ale ten siódmy to jest traktowany oddzielnie. Siódmy ma swoje miejsce pod kompem i jest na stałe do niego podpięty służąc tylko i wyłącznie do zgrywania starych kaset na kompa (de facto mój najsłabszy deck - RS-B205, ale konstrukcyjnie i mechanicznie tytan nie popsucia). :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
02-10-2008, 10:01
Przed chwilą dzwonili z sonego oba moje decki są już do odebrania hurra
model 950 wymagał poza regulacją i konserwacją wymiany jednego paska i gumowej rolki z tego lewego uchwytu . Ale dzisiaj będzie słuchania i porównywania 909es i 950
Savage spytałem też o głowice do Twojego modelu mają sprawdzić cenę i powiedzą mi gdy pojadę po odbiór (ok 13.00)

MaciejLK

• 508 / 6045
  • Ekspert
02-10-2008, 11:12
>> gotyk1, 2008-10-02 09:21:38
>Tyle że mówiłem o kasecie, a nie o pudełku -

A ja pomyślałem o kasecie w folii jako o całości, którą kupuje się jako nową i człowiek chciałby aby była nietknięta.
Rzeczywiście, o uszkodzenie samej kasety w pudełku w takim przypadku bardzo trudno, różne ciosy ma przyjmować na siebie właśnie pudełko. Ale kilka razy zdarzyło mi się, że kupowana w sklepie nowa kaseta miała właśnie pod folią popękane pudełko, także i to co piszesz - odłamany bolec blokujący szpulki. I zdarzało się to także z zafoliowanymi kasetami kupowanymi na Allegro.
Co do folii - ja kasety rozpakowuję (obniżając ich wartość handlową o 2/3 ;-) ), ale folie przechowuję w albumie, i wolałbym aby nie były podarta.

A jeśli chodzi o rezygnację z dalszych zakupów - obiecywałem to sobie wielokrotnie, i twardo trwałem w tym postanowieniu... do czasu, gdy na Allegro pojawił się jakiś model, który mnie zainteresował.

gotyk1

• 1310 / 6092
  • Ekspert
02-10-2008, 14:11
Witam

Maciej na serio przechowujesz folie a albumie?? Nieźle.. ja czasami po otwarciu nakładam folię ponownie na kasetę jeśli za bardzo się nie podrze (kiedy kaseta nie jest jeszcze nagrana), ale już definitywnie folijkę wywalam kiedy zgram jakiś album na tą kasetę.

Przywiozłem moje decki jaka to radość kiedy po takim czasie oczekiwania w koncu masz swój hi-end ;-) w pełni sprawny, narazie skonfrontowałem tylko tak ogólnie 909 i 950 - 950 gra nieco bardziej rozbudowaną - przestrzenną górą (co jest typowe dla modeli 950, 970, 990) ale i 909 pokazuje na co ją stać
W załączniku zdjęcie oryginalnego pudełeczka sony w którym była zupełnie nowa rolka :)

Savage  - niestety głowica do modelu 700es jest już nie do dostania - ten model wychodził chyba w 1986r, więc to już 22 lata od chwili produkcji

Tbolt - mam pytanie do Ciebie - czemu twierdzisz że 970es to drugi model od góry? Dla mnie cała ta trójka 950, 970, 990 okupuje 1 miejsce i nie można stwierdzić że któryś z nich gra najlepiej bo to już podochodzi pod indywidualne gusta