Nano
Odnośnie tego nieszczęsnego dolby. Problem był taki że jakiś czas temu zaobserwowałem coś takiego :
Magnetofony z ostatnich lat produkcji czyli TEAC V-6030S z Dolby S, Sony TC-KA6ES z Dolby S, AIWA XK-S7000 z dolby S ( Już nie taka młoda ) i wspominany HARMAN KARDON TD-4800 z dolby S i kilka innych nie moich , ale jna każdym z nich nagrane były kasety i w ich gronie wymienność była stuprocentowa . Jak to wytłumaczyć , przypadek, nie sądzę . Po prostu magnetofony te z wyższej półki jeszcze ich nie dosięgną upływ czasu i parametry które były ustawione w fabryce są jeszcze trzymane . A my bardzo często bawimy się z magnetofonami które mają po 30 lat i więcej... Powiedz mi czy sprawdzałeś kiedyś stan kondensatorów elektrolitycznych w torze audio w magnetofonie nawet na wyrywki (nie mówię o wszystkich ) ? Ich ESR i faktyczną pojemność , możesz się bardzo zdziwić bo na przykład u mnie na jakąś tam ilość naprawionych deków w okresie 1 roku to 70 procent magnetofonów była z kondensatorami do wymiany i do powtórnej dokładnej regulacji całego toru zapis -odczyt .
Przykład prosty M7020 przed wymianą elektrolitów dolby B istniejące w tym magnetofonie obcinało wysokie jak się patrzy :) , po wymianie jakby w ogóle nie było różnicy 9bez dolby i z dolby ) poza wycięciem szumów .
Czyli poprawna praca układu Dolby . Kolejny przykład Technics RS-M265X przed wymianą kilku elektrolitów kaszana po praca poprawna ( kilka elektrolitów miało juz 30 procent pojemności ( magnetofon z lat 80-tych ) i o oczywiście w każdym regulacja według serwisówki. I tak dalej przykładów jest sporo. Przy braku trzymania parametrów przez elementy i podzespoły elektroniczne układ się po prostu rozjeżdża i nie trzyma zakładanych norm. I wymaga albo samej regulacji lub naprawy i regulacji .
To zaobserwowałem na własnych przykładach .
A w miarę nowe magnetofony z wysokiej półki maja lepsze elementy i na razie trzymają parametry, co nie mówię że kiedyś i na nie przyjdzie pora naprawy i regulacji .
martingo
Fakt mechanizm troszkę napakowany bo niski ale prosty w naprawie i serwisowaniu . Bo wszystko jest widoczne i łatwe w rozbiórce . :)