Audiohobby.pl

Magnetofon

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
07-07-2016, 14:40
naklejki maze  to sa  he he

ten caly deck jest dziwny
to mnie tez i to nie zdziwilo

eMandDe

• 2204 / 3186
  • Ekspert
07-07-2016, 14:59
Mam jeden model decka JVC ale tego nie zauważyłem.
Może dlatego, że srebrny. Hm ?

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
07-07-2016, 15:36
to zart z naklejka  a moze nie  he he

sam nie wiem tak strzeilem 
nie wiem

eMandDe

• 2204 / 3186
  • Ekspert
07-07-2016, 17:22
Rozumiem, że żartujesz nano.
Jednak ja nie mogę sobie tego przyswoic, że jest możliwe coś takiego, że napisy schodzą po mocniejszym przetarciu szmatką z wodą ?
Co za farba jakaś. Poddała sie czasowi. A może to tylko taki pojedynczy przypadek ?

mazi292

• 9 / 3067
  • Nowy użytkownik
07-07-2016, 18:38

Sorki za muzykę :D

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
07-07-2016, 19:06
eMandDe, Nano, chłopaki, z tymi napisami to nie są chyba pojedyncze przypadki. Miałem kilka takich przypadków. Wiem jednak, że jeśli chodzi o JVC, to one były na to szczególnie wrażliwe. Prawdopodobnie, kwestia zastosowania konkretnej farby podatnej w tym przypadku bardziej na ścieralność. Osobiście zdziwiłem się kiedyś ogromnie, gdy częściowo starłem sobie napisy w Techniksie RS-B705. Zauważyłem też, że jeśli sprzęt stoi na słonecznym stanowisku, to wówczas takie napisy łatwiej schodzą. Prawdopodobnie pod wpływem światła słonecznego i temperatury zachodzi przyspieszony proces starzenia składników farby lub dochodzi do utleniania i skutkiem tego jest utrata napisów.

Żeby tego uniknąć najpierw robię test. Biorę patyk do czyszczenia ucha, moczę samą wodę i robię test, jak napis to wytrzyma, to wówczas powtarzam test z płynem do naczyń, ewentualnie z rozcieńczonym izopropanolem. Nigdy natomiast nie odważyłem się zastosować agresywnej chemii. Musimy niestety uważać na niektóre modele. Szczególnie podatne są tak jak wspomniałem starsze modele JVC (kolor bez znaczenia), srebrne Techniksy (choć i na czarnych może się zdarzyć) oraz srebrne Akai. I tutaj ciekawostka - napisy nadrukowane na frontpanelach są znacznie bardziej wytrzymałe niż te na przyciskach, co nie oznacza, że z panelu nigdy nie zejdą. Zejdą, ale najpierw schodzą z przycisków.

To moje gadanie być może nie będzie nikomu zbytnio przydatne, jednak z uwagi na to, że ja jestem niestety "zasranym estetą" i zwracam uwagę na wygląd zewnętrzny w dużym stopniu, to wolałem moje doświadczenia w tej materii opisać, bowiem lepiej uczyć się błędach innych, niż na własnych. Jednak mam nadzieję, że Was takie niemiłe niespodzianki nie spotkają.

Mazi, no bez jaj. Przecież to jest normalna muzyka. Ja tam na przykład bardzo lubię Modern Talking i ogólnie cały Disco Pop, Eurodance i Italo z lat 80-tych. Na tym się wychowałem. "Nima" za co "sorkować". :P Ale tak swoją drogą to miałem nieodparte wrażenie, że "Lucky Guy" miał delikatnie za wolne obroty. A może to tylko wrażenie, ale tak mi się wydawało.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

eMandDe

• 2204 / 3186
  • Ekspert
07-07-2016, 19:38
Radmar.

Każde uwagi i spostrzeżenia są cenne. Przydadzą się każdemu który to kiedys odczyta.
Wszystkiego nie wiemy i wydaje mi się, że po to tutaj piszemy te nasze uwagi żeby inni mogli skorzystać jeszcze przed popełnieniem podobnego błedu.
Ja takiego czegoś np nie wiedziałem. Teraz jestem bogatszy o wiedze w tej kwestii.
Dziekuję w imieniu swoim i innych.

Mazi292

Widzę, że sprzęt śmiga aż buczy.
Robisz mi ślinę na tego zesputego Technicsa AZ 7, o którym wcześniej wspominałem. Podobno jeszcze jest. Tylko jest z defektem, po 2 sek wyłącza wszystkie zadane funkcje, a ja nie wiem czy dam sobie z tym radę. Może go przytule i zaczne kombinowac jak bedę bardziej odwarzny do grzebania w nim.
He he he
« Ostatnia zmiana: 07-07-2016, 19:55 wysłana przez eMandDe »

mazi292

• 9 / 3067
  • Nowy użytkownik
07-07-2016, 19:46
eMandDe, Nano, chłopaki, z tymi napisami to nie są chyba pojedyncze przypadki. Miałem kilka takich przypadków. Wiem jednak, że jeśli chodzi o JVC, to one były na to szczególnie wrażliwe. Prawdopodobnie, kwestia zastosowania konkretnej farby podatnej w tym przypadku bardziej na ścieralność. Osobiście zdziwiłem się kiedyś ogromnie, gdy częściowo starłem sobie napisy w Techniksie RS-B705. Zauważyłem też, że jeśli sprzęt stoi na słonecznym stanowisku, to wówczas takie napisy łatwiej schodzą. Prawdopodobnie pod wpływem światła słonecznego i temperatury zachodzi przyspieszony proces starzenia składników farby lub dochodzi do utleniania i skutkiem tego jest utrata napisów.

Żeby tego uniknąć najpierw robię test. Biorę patyk do czyszczenia ucha, moczę samą wodę i robię test, jak napis to wytrzyma, to wówczas powtarzam test z płynem do naczyń, ewentualnie z rozcieńczonym izopropanolem. Nigdy natomiast nie odważyłem się zastosować agresywnej chemii. Musimy niestety uważać na niektóre modele. Szczególnie podatne są tak jak wspomniałem starsze modele JVC (kolor bez znaczenia), srebrne Techniksy (choć i na czarnych może się zdarzyć) oraz srebrne Akai. I tutaj ciekawostka - napisy nadrukowane na frontpanelach są znacznie bardziej wytrzymałe niż te na przyciskach, co nie oznacza, że z panelu nigdy nie zejdą. Zejdą, ale najpierw schodzą z przycisków.

To moje gadanie być może nie będzie nikomu zbytnio przydatne, jednak z uwagi na

Mazi, no bez jaj. Przecież to jest normalna muzyka. Ja tam na przykład bardzo lubię Modern Talking i ogólnie cały Disco Pop, Eurodance i Italo z lat 80-tych. Na tym się wychowałem. "Nima" za co "sorkować". :P Ale tak swoją drogą to miałem nieodparte wrażenie, że "Lucky Guy" miał delikatnie za wolne obroty. A może to tylko wrażenie, ale tak mi się wydawało.

No właśnie mam z tym problem, czasem jest ok a czasem ciut wolniejsze obroty. Nie moge sobie z tym poradzic wrr

Ale mam pewne podejrzenie tylko musze kupic nową rolke dociskowa i mysle ze bedzie ok bo ta co byla w decku to ja wymienilem z starego rstr373 i jest lepiej na tej co byla to w ogole nie dalo sie sluchac
« Ostatnia zmiana: 07-07-2016, 20:41 wysłana przez mazi292 »

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
07-07-2016, 20:40
mazi

a ja najpierw nie patrzylem tylko sluchalem i juz

przelecialmi mi obraziki z mlodosci  kurcze
za to ci dziekuje i troche nie  he he he  skaplikowana historia prywatna

mnie sie podoba ta muza chociaz jej nie mam na zadenj kasecie
pomysle o tym zeby to zmienic
i to dzieki tobie

wyobrazam sobie moja lepsza polowe jak  wlacze modern talking
i powiem jej a terz zatanyczymy

kurcze

moge pozniej miec  pelno deckow w bagazniku

bardzo ci dziekuje

mazi292

• 9 / 3067
  • Nowy użytkownik
07-07-2016, 20:45
Hehe miło mi to słyszeć ;)

Jest jakaś magia, jakoś inaczej brzmią takie utwory z tamtych lat na kasecie magnetofonowej aniżeli na CD, nie wiem może tylko ja tak mam a może jestem jakiś pierdolnięty ;)

Uwielbiam sluchac starych piosenek z kaset z cd to juz nie to samo

eMandDe u mnie wystarczyło wymienić talerzyk może u Ciebie będzie podobnie ;) po naprawie deck na pewno nacieszy twoje uszy hehe
« Ostatnia zmiana: 07-07-2016, 22:00 wysłana przez mazi292 »

eMandDe

• 2204 / 3186
  • Ekspert
08-07-2016, 08:26

Jest jakaś magia, jakoś inaczej brzmią takie utwory z tamtych lat na kasecie magnetofonowej aniżeli na CD, nie wiem może tylko ja tak mam a może jestem jakiś pierdolnięty ;)

Uwielbiam sluchac starych piosenek z kaset z cd to juz nie to samo

Wiesz mazi292 - tak brzmią nie tylko te utwory z tamtych lat.
Tak bzmią wszystkie utwory, które nagrasz na kasetę. I te z CD i te z analogu, i  z radia.
To już nie to samo jak piszesz. Deck to magia !!!

Radmar

• 1140 / 6109
  • Ekspert
08-07-2016, 09:15
eMandDe, nie ma za co. Zawsze chętnie się podzielę jakimiś doświadczeniami, nawet jeśli są to mało istotne pierdoły.

Mazi, jeśli masz podejrzenie co do wyeliminowania tej usterki, to pewnie problem szybko ulegnie rozwiązaniu. A tak w ogóle, to ten Twój AZ7 jest zachowany w bardzo ładnym stanie. Praktycznie nie ma śladów użytkowania.

Nano, no proszę Cię? To masz taki wytrych na małżonkę z postaci Modern Talking i jeszcze go nie wykorzystałeś? Cały bagażnik decków mógłbyś już mieć, mało tego, mógłbyś je wszystkie już w sypialni trzymać koło łóżka. :) Nad czym Ty się jeszcze zastanawiasz? Jak chcesz, to mogę Ci nagrać na kasety wszystkie 6 pierwszych albumów Modern Talking, do tego dorzucę jeszcze C.C.Catch, Bad Boys Blue i Blue System. Co prawda nogi pewnie trochę Cię będą bolały od tańca, ale magnetofony, nawet będziesz mógł w kibelku postawić. ;)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Marek

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
08-07-2016, 09:29
co do  AZ7

tak jak samochod wypchany elektronika ... wszystko sprawdza elektronicznie  itd 
np jak go wlanczasz to jak w samochodzie testuje wsio ...  i jak mu cis nie pasci  AMEN
glowica nagrywajaca tez jest dosc zawansowana technika sterowania

wydaj mi sie ze magnatofon na dluzszy zywot nie ma szans
ale to moje zdanie

mimo to zycze  zeby sluzyl jak nadluzej
mialam podobny  ale od razu wywalilem 
wlasnie z powodu co u gory napisalem
----------------------------------------------------------------

no co do zony

inteligentna "bestyja " jest
nie przesadzajmy

na razie prubuje  przekonac do  innego samochodu
no a w szeczegolnie takiego
z bagaznikiem  gdzie jest  miejsce na kolo zapasowe
« Ostatnia zmiana: 08-07-2016, 09:36 wysłana przez nano »

eMandDe

• 2204 / 3186
  • Ekspert
08-07-2016, 09:47
Radmar

A jak tam Twój DUAL ? Cieszy uszy ?

Nano

Najpierw Modern Talking etc., a potem kupuj od razu co najmniej VAN-a! Przyda się na pewno.

He he he

nano

• 9079 / 5198
  • Ekspert
08-07-2016, 10:24
ty masz  tez  JVC

rozgryzles  juz  te mozliwosci

przyciskow

memory ON/OFF  >>  auto repeat ON/OFF  >>  Counter Reset  ON/OFF

jak zaczelem  czytac instrukcje i probowac
 to magntetofon zglupial

dzieki