Zacznę od końca, to nie test jest ułomny, tylko aparatura pomiarowa.
konkretnie problemem jest specyfika dźwięku, czyli niemożność zatrzymania go w czasie i porównania dwóch różnych próbek "obok siebie"
1. Co do smaku- problem polega na tym, że przy porównywaniu dwóch, trzech różnych próbek musisz pozbyć się z ust smaku poprzedniej (przepłukujesz usta wodą)- inaczej nie dasz rady porównać dwóch różnych próbek. Dlatego nawet test z głupim cukrem jest dość trudny.
Ciężko jest zatem mówić o stałości smaku w trakcie testu.
oczywiście zgoda - miałem nawet o tym napisać, ale mi umknęło
z tym, że jeden, niezmienny w czasie smak możesz analizować dłużej
(testowanie każdego z tych dwóch zmysłów wiąże się z jakimś problemem)
Teraz trochę przewrotnie- przecież audiofile twierdzą, że doskonale pamiętają jak grał poprzedni klamot, więc test powinni w cuglach przejść.
proponuję odpuścić sobie dyskusje o twierdzeniach tzw. "audiofilów" hafis
(mógłbym zadać pytania; którzy audiofile? jaki procent? etc. tylko ... po co?)
rozmawiamy o faktach - o wynikach testów oraz o ich przyczynach
I nikt Ci nie każe akurat na dwusekundowych fragmentach testować. Możesz na całych utworach.
oczywiście, wracamy wtedy do problemu który przedstawiłem wcześniej, czyli "różnice realnie istnieją, a jednak złożoność samego "materiału testowego" i niemożność zatrzymania go w czasie nie ułatwiają zadania"
Kolejna sprawa, to Ty wybierasz utwór, który wg Ciebie ma pokazać wszystkie różnice.
czemu ma służyć ten argument?
myślałem, że ustaliliśmy, że różnice realnie istnieją, a jedynie dyskusyjna jest kwestia ich wielkości
lanacster powtarzał to wielokrotnie - różnice nie są takie duże, jak twierdzi to wiele osób
niezależnie od testów ABX, stałym tematem żartów tutaj na forum są opowieści o różnicach iluś tam klas pomiędzy sprzętami
I na zupełny koniec- jeśli nie ABX, to pokaż mi inne pomiary, np. kabli, wzmacniaczy. Jak wygląda chociażby wykres FR dla różnych kabli? Ja, osobiście, poza audiofilską poezją, nie spotkałem się. Ale nie widziałem całego internetu.
nie pokażę ci
nie znam się, nie interesuję, nie jestem konstruktorem
nie słucham wykresów tylko muzyki