apropos glosnika z miedzia vs bez najczesciej wybiralem z miedzia majac kilka do tesyu rozniacych sie nie tylko tym ze fatadaye posiadaly ale takze posiadaly rozne iw roznych ilosciach w ukladzie magnetycznym.
W 2 przypadkach do tej pory wybrany zostal przetwornik bez miedzi a wiec o nieco wyzszych thd ze wzgledu na wspolprace z tweeterm i ogollny charakter grania.
Faradaye daja mozliwosci w pewnych wzgledach.
Moze taki przyklad Robercie, jakies 20 lat temu kupilem zestaw Scanow 9900 + 8545K, to byly wowczas topowe scany.
Fakt technicznie bylem wtedy pewnie na Twoim obecnym poziomie, czyli żylem wyobrazeniami + gotowcami. Skorzystalem z gotowej zwrotnicy ktora okazala sie po latach kopią gotowego komercyjnego zestawu na tychze glosniakch.
Gralo to jak kilo mułu, byc moze popelnilem jakies blędy, byc moze cos xle zmontowalem, choc montowalem ta zwrotke z bardziej lub mniej egzotycznych komponentow chyba z 10 razy bo nie moglem uwierzyc ze legenda z symeric drivami tak padacznie gra. W kazdym razie glosniki solo tez nie urywaly, nie bylo w nich chęci grania po prostu, dla odmiany 9700 Revelator uwazam calkiem spoko i odpowiednio tanszy 8535 pomijajac bas też.
Jak Ci Robert napisze ze nie odroznisz najlepszego wzmaka jaki w życiu u siebie miales od przyzwoitego za 3-5 patykow w sytuacji gdy nie bedziesz wiedzial co gra mam nadzieje zgodzisz sie ?
Ba, zakladam ze dopoki sie nie dowiesz zupa z paczki bedzie ci wchodzic az sie uszy beda trzesly :-)
Lutek kiedys pisal o fajnym tescie, znajomy przyniosl do niego Audio Research CD8, porownanie z lutkowym Rotelem. Roznica w cenie pewnie 15-20 razy. Ocenial Tomek - wlasciciel AR. Na wiekszosci nagran oczywiscie bez problemu wskazal zwyciezce ktorym mial byc AR...ale okazalo sie ze to był jednak Rotel.
Dziwne to audio nie przez takie konkluzje tylko przez nawiedzone pierniczenie typu jakie tu uskuteczniasz.
zero konkretow, okrągle zdania o zupach a jak przychodzi do testu to "tylko nie dawajcie mi taniochy bo nie zjem" To bralbys AR-a czy Rotela ? Nie mam watpliwosci ze w sytuacji kiedy wiesz co gra AR zagra Ci lepiej, ale w sytuacji kiedy bys nie wiedzial wzialbys to co sie tobie naprawde bardziej podoba, nie Twoim wyobrazeniom czy audiomitologii.
Wtedy snobizm odpada, dziewczna nie jest w kreacji za pare patykow po dniu spedzonym w salonie kosmetycznym, tylko wyskakuje z basenu w bikini. Oczywiscie w jednym i drugim wypadku jest na czym oko zawiesic, ale prywatnie bym nie ryzykował i nie polecam. Wbic sie w extra ciuchy mozna w 10 minut + ten dzien u kosmetyczki, natomiast dobrze sie wyglada albo nie i tu potrzeba wiecej czasu na posprzatanie tematu niz 1 dzien szopingu ;-)
takie tam moje przemyslenia.
W sumie dobry motyw sie zrobił, to są podstawy nie tylko audio. i sekret abx w jednym :-)