Do symulacji używam Hornresp.
Zrobiłem obudowę 105 litrów MLTL na 15" głośniku STX, częstotliwość otworu to około 30 - 35Hz, waga około 40kg.
https://stx.pl/w-38-800-4-mc.htmlKonstrukcja wypadła całkiem nieźle, głośnik zdecydowanie tańszy od 15" Daytona, na którym mam drugi sub OZ.
Efektywność konstrukcji BR jest słyszalnie wyższa, różnica w brzmieniu niezauważalna lub żadna.
Ustawiając tuby na obudowie BR było całkiem w porządku, bas się nie wzbudzał. Wadą takiej konfiguracji był rozmiar, górna krawędź czarnej tuby była na 180cm. Przestawiłem. Czarna JMLC200 na podłodze, na niej białą JMLC400 a obok BR. Niestety przestawienie BR o pół metra powodowało, że cała ściana z głośnikami zaczęła "grać basem". Niezależnie od ustawienia obudowy zamkniętej z Daytonem, wzbudzającego się basu nie mam w tym pomieszczeniu. Kwestia basu rozwiązana.
Na nic więcej jak dwa suby na 15" Daytnie nie mogę sobie, w tym pomieszczeniu, pozwolić.
Wracając do samego ustawienia tub, zdecydowanie lepszym brzmieniowo rozwiązaniem jest gdy duża tuba jest na dole.
Tyle ustaliłem w drodze eksperymentu.
Głośnik BR okleiłem czereśnią i poszedł w świat. Nowy właściciel jest zadowolony.