Tak, 290e to z tego co wiem jeden z dwóch driverow z tego typu membraną jakie Altec produkował, drugi to 292, praktycznie to samo co 290e tyle że 290e miał dodatkowy transformator na 70v którego oczywiście nie ma sensu stosować.
Ja osobiście uwielbiam fenolowe drivery. Zawsze lubiłem fenolowe tweetery electro voice, to samo tyczy się sredniotonowych 1823, 1824 no i moich ulubionych rcf n580. Wydaje mi się że fenol to dobry kompromis bo łączy w sobie dynamikę i świetną barwę, gra bardziej gładko, mniej metalicznie, trochę podobnie do jedwabnych kopułek.
Jestem bardzo ciekaw co zaserwuje mi 288, podobno to właśnie ten driver jest NAJ ze wszystkich altekow. Aż nie chce mi się wierzyć że może być lepszy od 290e ale wierząc opiniom tak właśnie może być.
Znajomy z Niemiec, stary wyjadacz, twierdzi że fenolowe drivery grają tylko z metalowymi tubami i odwrotnie, drewniane tuby tylko do metalowych membran. W przyszłym tygodniu będę miał okazję się o tym przekonać i porównać oryginalne 1005b do moich drewnianych klonów.