Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
06-02-2011, 12:04
Też o tym czytałem...są jednak pewne uwagi odnosnie detali konstrukcyjnych.
Niemniej ceny głośników sa naprawdę wzruszające :-)

lancaster

• Gość
06-02-2011, 12:11
Moja ulubiona aplikacja (firmowa) 555-ki

lancaster

• Gość
06-02-2011, 12:37
....w zasadzie ludzie używają 600-ek do odtwarzania wysokich tonów nawet w poważnych systemach.

lancaster

• Gość
06-02-2011, 12:45
A, nie !
Wygląda na to że podpięta jest niezła bateria wysokotonowych - pewnie do testowania.

lancaster

• Gość
06-02-2011, 12:46
....jeszcze raz własciwa fota :

p.f.pawlikowski

• 289 / 6243
  • Zaawansowany użytkownik
06-02-2011, 13:01
Niestety o projektowaniu zwrotnic wiem mniej więcej tyle samo co o hodowli wielbłądów, więc wszystko co robię to z pomocą innych, tutaj szczególnie p. jzagaji, za co publicznie dziękuję ;)

Tak jak wspominałem, gdy ciąłem horna mniejsza wartością konda, czyli wyżej, czułem jakby poprawę wysokich, ale potrzebuję jeszcze dokładniej się osłuchać czy warto, tutaj działam nieco "na czuja". Choć trochę właśnie szkoda, bo ten STX im niżej tym lepiej gra, choc są granice po których zaczyna grac megafonowo o czym juz też wspominałem.

Zawsze problem może skończyć się zakupem behringera dcx, albo zrobić 3way (o ile ktoś pomoże w zaprojektowaniu zwrotnicy), czyli dokupić malutką tubkę i drivry. Ale to, że będzie osobny wzmak na bas to juz raczej pewnie, akurat kurzy mi się KrellClone ;)

almagra

• 11702 / 5909
  • Ekspert
06-02-2011, 13:09
Zwrotnic w ogóle nie powinno być.Podział pasm powinien być dokonany w dziedzinie cyfrowej i to z kompensacją wszelakich zniekształceń głośników.Wystarczy mikrofon pomiarowy i odpowiedni program komputerowy.Dlaczego nikt z biegłych w informatyce kolegów nie tworzy takiego procesora dźwiękowego i programu???Program prostujący charakterystykę częstotliwościowo-fazową dowolnego zestawienia głośników.To chyba nie jest takie trudne.

lancaster

• Gość
06-02-2011, 13:11
KrellClone na bas powinien być jak znalazł :-)

almagra

• 11702 / 5909
  • Ekspert
06-02-2011, 13:13
Procesor miałby zadanie automatycznie zrobić płaska powierzchnię na wykresie wodospadowym.

lancaster

• Gość
06-02-2011, 13:19
almagra, co jakis czas sa wykonywane ruchy w temacie budowa zestawów aktywnych.
Niestety nie przyjmuja się (sam sie zastanawiam dla siebie nad 3 way aktywnym pod konkretne głośniki)
Z tym ze trzeba to zrobić naprawde OK i samo to ze paczka jest aktywna wiosny niestety nie czyni.
Słyszłąme już kilka konstrukcji aktywnych i o żadnej z nich to nei mogę powiedzieć, ze był to najlepszy dxwięk jaki słyszałem....

lancaster

• Gość
06-02-2011, 13:23
W świecie hornów tego typu konstrukce proponuje np. Martion.
Ponoć brzmią świetnie (posłucham przy nadarzajacej sie okazji).

http://www.martion.de/english/orgonpics.html

p.f.pawlikowski

• 289 / 6243
  • Zaawansowany użytkownik
06-02-2011, 13:30
Przyglądając się tym zestawom na hornach, naszło mnie, że fajnie jakby ktoś produkował takie kosze zakrywające driver i zwiężającą się tubę, bo ładnie to wygląda na tych zdjęciach. Chyba, że udało by sie znależć takie doniczki albo coś innego zaadoptowac ;D

almagra

• 11702 / 5909
  • Ekspert
06-02-2011, 13:31
Bo zwrotnice są analogowe.Nie ma możliwości zrobienia pasmowego filtru analogowego,który nie wprowadza przesunięć fazowych.Tzn.jak wyrównuje amplitudę to pieprzy fazę.Poza tym te filtry robione są z użyciem opampów ze sprzężeniami zwrotnymi na przypadkowej jakości kondensatorach.To już leprze byłyby zwrotnice pasywne!!!Mnie chodzi o zwrotnice działające cyfrowo,za pomocą,których nastąpi korekcja pracy głośników w zależności od potrzeb głośnika.Taki procesor powinien spełniać rolę DACa,z tym,że wyjściowe sygnały audio byłyby adekwatnie skorygowane dzięki podsłuchowi wysokiej jakości mikrofonem.Sygnały wzmacniane w lampowych wzmacniaczach audio,niezależnych dla każdego głośnika.

lancaster

• Gość
06-02-2011, 13:38
Jasne almagra, paniał.
Behringer dzieli pasmo w domenie cyfrowej z tego co mi wiadomo - wchodzisz sygnałem z transportu - podział - DAC.....o ile tam jest kilka DAC-ów bo nie jestem pewien....w kazdym razie idea OK.
Ostatnio słucham na szerokopasmówce albo 2 way coaxie z podziałem pasywnym ponizej 2K.

almagra

• 11702 / 5909
  • Ekspert
06-02-2011, 13:42
Jeżeli przy korzystaniu z CD konieczna jest konwersja zapisu cyfrowego na analogowy to niech będzie ona zrobiona tak jak wymaga tego konkretny system,a nie tak jakby system był idealnie liniowy,jak to jest robione.DAC powinien umieć współpracować z zespołem wzmacniaczy i głośników tak,aby zestaw mógł pracować możliwie liniowo.Nie należy dążyć do tego,aby każdy element toru był idealnie liniowy,bo to nie jest możliwe zwłaszcza w przypadku głośników,ale dążyć do tego,aby w wyniku kompensacji cały tor zadziałał liniowo!!!DAC powinien dopasowywać algorytm konwersji do tego co słyszy mikrofon pomiarowy!!!