>> Gustaw, 2011-01-21 09:20:33
" Czy nie ma rozwiązań na zasadzie "tubka w tubce", w rodzaju Dual Concentric Tannoya ? Obawiam się czy przy silnej kierunkowości tub i ich znacznym oddaleniu od siebie mogą wystąpić problemy. "
Nie tylko "tubka w tubce", ale nawet w mebramie tubowej "tubka, tubkę, tubką" pogania :-)
A co do poruszonych przez Ciebie mozliwych problemow z tubami, to dodam, ze podczas mojego odsluchu tych Avantgarde Acoustic byly problemy z lokalizacja, a co za tym idzie - dobra seperacja zrodel. Np. wokalista byl wprawdzie zaznaczony w srodku sceny, ale bylo go jednoczesnie slychac na jej calej szerokosci - od kolumny do kolumny - i bylo to dla mnie niezbyt przyjemne wrazenie. Gdy poprosilem o wpiecie kolumn w przeciwfazie, to nastapila rzecz niebywala..., a mianowicie: niemal nic sie nie zmienilo, a nawet wydawalo sie, ze gra nieco lepiej !!! Nie dziwilbym sie nawet, gdyby sluchacze - nie wiedzac o przepieciu - nie rozpoznaliby grania w przeciwfazie. Byla to powazna wada, poniewaz wpinajac kolumny charakteryzujace sie wybitna rozdzielczoscia - a co za tym idzie lokalizacja - w przeciwfazie, nastepuje "silne rozdarcie" dzwieku na srodku w kierunku kolumn i mamy bardzo nieprzyjemne wrazenia w odbiorze. Aby rozpoznac, ze takie kolumny sa wpiete w przeciwfazie, wystarczy doslownie jeden pierwszy dziek, czy tez jedno pierwsze slowo - jesli takim zaczyna sie utwor - wypowiedziane czy zaspiewane przez wokaliste, gdyz udezenie "innosci" jest tak duze - nawet tylko po tym jednym slowie - ze tu juz trzeba mowic o przepasci w odbiorze, w stosunku do wlasciwego wpiecia kolumn. Nie mam pojecia, dlaczego takiej klasy, w takiej cenie, majace tak pozytywne opinie, kolumny tubowe tak graly ? Moze ktos kiedys przy nich grzebal i np. przez pomylke wpial jeden z glosnikow w przeciwfazie ...?
Macie moze koledzy doswiadczenia z odsluchow AA ? Czy mieliscie moze podobne wrazenia ? W kazdym razie..., po tamtym odsluchu - jak dla mnie - nadal zdecydowanie jakosc dzwieku z takiego pojedynczego, dobrego glosniczka Dula Concentri-ca, przewyzsza tę, z jaka mialem do czynienia z tamtych kolumn AA.