Audiohobby.pl

HORN

Yogi

• 493 / 6257
  • Zaawansowany użytkownik
21-01-2011, 09:31
wiedźmin, wszystkie przykłady które podałeś nie zejdą tubami niżej niż 80 - 100 Hz, moja w założeniu ma osiągnąć 40Hz, każdy następny hertz zwiększa a przede wszystkim wydłuża tubę w tempie geometrycznym

wiedzmin1973

• 86 / 6195
  • Użytkownik
21-01-2011, 09:58
Yogi rozumiem, zdjęcia to tylko inspiracje jakie znalazłem (między innymi układ 3 przetworników w oddzielnym subie). Twój pomysł jest naprawdę ok z tubą  do 40 Hz (najfajniej jak by zeszło do 25-30- ale wielkość jak wspomniałeś...).  

Rozumiem jednak,  że jesteś zdecydowany dodać   dodatkowy sub/ suby z zejściem poniżej 30 Hz?  Niektórzy mówią że dobre 40 Hz wystarczy, ale...:).

Mam też pytanie jako laik, czy to ułożenie tuby z wysokośredniotonowym przetwornikiem która zachodzi lekko na wylot 2 tuby (tej schodzącej do około 40 hz) nie spowoduje żadnych problemów?    

Gustaw

• Gość
21-01-2011, 10:05
>> Yogi, 2011-01-21 09:29:28
no moja to tuba w tubie, do tego w mniejszej tubie pracuje coaxial :)

OK. Przeoczyłem :-)

Yogi

• 493 / 6257
21-01-2011, 10:44
mam nadzieję że z altekiem ta tuba zagra wystarczającą ilością basu do słuchania muzyki, ostatnio bawiłem się dużym subem i wcale nie jestem przekonany że chcę 20 Hz
z resztą mój onken też nei schodzi w te rejony a basu jest aż nadto, łupie aż miło

Yogi

• 493 / 6257
21-01-2011, 10:48
co do umiejscowienia tuby JMLC, uważam że przy tych częstotliwościach 40Hz - 350Hz nie wniesie to specjalnie dużo zawirowań, robiłem z okenem eksperymenty umieszczając na nim tubę tak że prwie w połowie zakrywała membranę głośnika i nie słyszałem różnicy.

wszystko okaże się w praktyce, na razie większość założeń to tylko założenia, ale jak tego nie sprawdzę to kto sprawdzi ? ;-)

... musi byc jakies życie na osiedlu

Yogi

• 493 / 6257
21-01-2011, 10:54
dokładnie takie

wiedzmin1973

• 86 / 6195
  • Użytkownik
21-01-2011, 11:16
No nie chcę nic mówić ale chyba:))) jednogłośnie zostałeś wybrany na oblatywacza Tubolotu:)) Yogi.
To jasne, że ciężar wykonania prototypu spadnie na Ciebie, innych chętnych brak ;)). U mnie jeszcze coś takiego by się zmieściło, ale już blisko granicy (około 24 m2). Mam dosyć niskie pomieszczenie 235 cm  i zastanawiam się czy to nie wpłynęło by negatywnie na pracę tak wysokich głośników.    

Tuba górna na dolną nie powinna wprowadzić żadnych większych problemów  (tak jak w Onkenie), a odwrotnie?
Chodzi o to czy dolna z kolei nie wprowadzi problemów do górnej która jest w jej wnętrzu (tak to widać na rys). Domyślam się że będzie to tuba np. Audiotech, czyli grubsza ścianka (około 1 cm lub więcej), bo w przypadku cieńszych .... mogły by być jakieś podbarwienia?  np. Tuby AA które są z pp i o cienkich ściankach (Rafaell wspominał o podbarwieniach i efekcie "dzwonienia").

Ale oczywiście sprawdzi to najlepiej weryfikacja praktyczna.

pozdr.
Robert

Lutek

• 552 / 6221
  • Ekspert
21-01-2011, 11:22
>> Gustaw, 2011-01-21 09:20:33
" Czy nie ma rozwiązań na zasadzie "tubka w tubce", w rodzaju Dual Concentric Tannoya ? Obawiam się czy przy silnej kierunkowości tub i ich znacznym oddaleniu od siebie mogą wystąpić problemy. "

Nie tylko "tubka w tubce", ale nawet w mebramie tubowej "tubka, tubkę, tubką" pogania  :-)

Yogi

• 493 / 6257
21-01-2011, 11:36
tak, tuba to autotech 1 cm grubości, będzie dzwonić to się ją wyklei od tyłu dynamate xtreme

a jak nie zadziała to zrobię z nich (tych dużych) paśnik do lasu

Yogi

• 493 / 6257
21-01-2011, 11:40
co do tub AA ja uwazam że podzwania nie materiał a profil sferyczny tuby ale to moje prywatne zdanie

Lutek

• 552 / 6221
  • Ekspert
21-01-2011, 12:38
>> Gustaw, 2011-01-21 09:20:33
" Czy nie ma rozwiązań na zasadzie "tubka w tubce", w rodzaju Dual Concentric Tannoya ? Obawiam się czy przy silnej kierunkowości tub i ich znacznym oddaleniu od siebie mogą wystąpić problemy. "

Nie tylko "tubka w tubce", ale nawet w mebramie tubowej "tubka, tubkę, tubką" pogania :-)

A co do poruszonych przez Ciebie mozliwych problemow z tubami, to dodam, ze podczas mojego odsluchu tych Avantgarde Acoustic byly problemy z lokalizacja, a co za tym idzie - dobra seperacja zrodel.  Np. wokalista byl wprawdzie zaznaczony w srodku sceny, ale bylo go jednoczesnie slychac na jej calej szerokosci - od kolumny do kolumny - i bylo to dla mnie niezbyt przyjemne wrazenie.  Gdy poprosilem o wpiecie kolumn w przeciwfazie, to nastapila rzecz niebywala..., a mianowicie: niemal nic sie nie zmienilo, a nawet wydawalo sie, ze gra nieco lepiej !!! Nie dziwilbym sie nawet, gdyby sluchacze - nie wiedzac o przepieciu - nie rozpoznaliby grania w przeciwfazie. Byla to powazna wada, poniewaz wpinajac kolumny charakteryzujace sie wybitna rozdzielczoscia - a co za tym idzie lokalizacja - w przeciwfazie, nastepuje "silne rozdarcie" dzwieku na srodku w kierunku kolumn i mamy bardzo nieprzyjemne wrazenia w odbiorze. Aby rozpoznac, ze takie kolumny sa wpiete w przeciwfazie, wystarczy doslownie jeden pierwszy dziek, czy tez jedno pierwsze slowo - jesli takim zaczyna sie utwor - wypowiedziane czy zaspiewane przez wokaliste, gdyz udezenie "innosci" jest tak duze - nawet tylko po tym jednym slowie - ze tu juz trzeba mowic o przepasci w odbiorze, w stosunku do wlasciwego wpiecia kolumn. Nie mam pojecia, dlaczego takiej klasy, w takiej cenie, majace tak pozytywne opinie, kolumny tubowe tak graly ? Moze ktos kiedys przy nich grzebal i np. przez pomylke wpial jeden z glosnikow w przeciwfazie ...?
Macie moze koledzy doswiadczenia z odsluchow AA ? Czy mieliscie moze podobne wrazenia ? W kazdym razie..., po tamtym odsluchu - jak dla mnie - nadal zdecydowanie jakosc dzwieku z takiego pojedynczego, dobrego glosniczka Dula Concentri-ca, przewyzsza tę, z jaka mialem do czynienia z tamtych kolumn AA.

fakamada

• 1066 / 5758
  • Ekspert
21-01-2011, 12:54
Na odsłuchu w salonie grały dla mnie plamami, a nie precyzyjną sceną. Spowodowane było to zbyt małym pomieszczeniem odsłuchowym.
Na prezentacji na AS\'10 było dużo lepiej, ale wcale nie wybitnie. Może to przez przeskalowane, ogromne źródła pozorne.

Yogi

• 493 / 6257
21-01-2011, 13:17
AA upieraja sie przy profilu sferycznym i braku filtracji mi sie ten dzwiek wcale nie podoba. Co do fazy faktyczni cos musialo byc popitolone bo w glosniku tubowym przepiecie fazy slychsc jak cholera. U mnie slychac od pierwszego slowa.

Lutek

• 552 / 6221
  • Ekspert
21-01-2011, 13:39
Mialo byc: "membranie"