Audiohobby.pl

HORN

vector

• 321 / 6255
  • Zaawansowany użytkownik
12-01-2011, 13:02
Witam,
Krotki update mojego projektu:

Mam juz wszystkie drivery od 80/100Hz w gore.
Wybralem ostatecznie drivery w nastepujacej opcji

Electro Voice EV 10DLx
Altec 292-8
Altec 288C
Electro Voice 350T

Do kompletu brakuja mi wiec tylko 4 Altecki 416/515 (4 juz mam) na zakres 40Hz-100Hz. Subwoofery juz sa (20Hz-40Hz)

W tzw miedzyczasie zaprojektowalem zalozenia konstrukcji od 80/100Hz w gore. Jak beda gotowe rysunki lub wizualizacje to wkleje.  Nastepny etap to wykonanie tej konstrukcji. Wydaje mi sie, ze znalazlem juz odpowiedniego wykonawce. Zapewne wykonanie potrwa jednak troche.....
Pozniej przyjdzie czas na tuby od 1000/1500Hz do 5000/8000Hz dla Alteca 288c.
Nastepny etap to wykonanie tub ca 1m srednicy i komor dla drivera EV 10 DLx.
Po tym etapie "kolumna" od 80/100Hz w gore bedzie gotowa. Bedzie mozna zaczac dobor zwrotnic.
Z modulem 40Hz-100Hz jeszcze nie zdecyowalem nic. Jesli macie jakies pomysly prosze o rady.

Jak bedzie jakis dalszy postep to wkleje nastepny post. Pozdrowionka dla wszystkich.

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

simon19

• 256 / 5245
12-01-2011, 20:21
Witam.Jest nie lekki rozjazd w cenie i zakresie BMS 4591  w Thoman i Fabryce dzwięku. Ten pierwszy podaje do 9000 hz a drugi chyba do 22000hz.Ciekawe.

Dziekuje Lancaster za naprowadzenie,kombinowałem tylko jakby tu wyjść na swoje za nieco mniej pieniędzy.

Może ktoś z was ma tuby 350hz,400hz albo 600hz na sprzedaż,to bym poprosił, ktoś mi tanio załatwi BMS 4591 ale jeśli nie podołam i temu finansowo to kupie BMS 4552. Nie wiem czy warto tak wydawać pieniądze na tego 4552 czy poczekać na 4591.

Juz przy mojej tubce i BMS 4538 zauważyłem rozsunięcie sceny na boki poza kolumny no i ta precyzja i moc przekazu okolic wyższych średnich tonów.

Yogi

• 493 / 6256
13-01-2011, 15:53
ulubiony cytat:

Despite the clarity and dynamic abilities of horns they tend to be troubled with irregular frequency response, phase errors and time delay problems. These are exactly the problems that can be efficiently attacked by DEQX. And despite the bad rap horns and digital reproduction sometimes get, we were listening to vinyl through digital in the Welborne room and didn’t even know it. We were loving the musicality and we have heard the same message from others that visited that room.

święta prawda :)

boockoo

• 75 / 6152
  • Użytkownik
13-01-2011, 21:45
>> lancaster, 2011-01-09 11:25:09
>>W ogóle uwazam dziwny pomysł dawać tak dużą tubę na średnice. Rodzi to wiele kłopotów.
>>Dopóki nie posłuchałem nie zdawałem sobie sprawy jakich.

A można tak w skrócie wyjaśnić co to za kłopoty? Dawno temu słyszałem zestawy DIY z dużą tubą (tak coś ok.180Hz) na  zwykłej, jakiejś taniej szerokopasmówce + aktywny dół i zrobiło to na mnie duże wrażenie (z tym, że super osłuchany to nie jestem). Ale tak mi ten dźwiek utkwił w głowie, że pomyślałem niedawno o zrobieniu takich i nie wiem co teraz myśleć.

lancaster

• Gość
13-01-2011, 22:01
boockoo, rozsunięcie centr akustycznych tweetera i średniotonowego np.
Pisałem, ze dobrym pomyslem dla takiej tuby jest głośnik koaksjalny....szerokopasmwka podobnie jest punktowym źródłem dźwięku, wiec równeiż problemów ze spójnoscią nie bedzie.
Ale ja tam nie pcham sie w głośniki stożkowe do tuby dla pasma które obsłużą compression drivery...za ludzkie pieniądze bo jak któregos dnia przeznacze na głośniki 100Kzł to i basowce sie w budżecie zmieszczą :-)
Poobały Ci sie głośniki to co sie pytasz co masz myślec ?:-)....myśl tak zeby Ci sie podobało :-)

boockoo

• 75 / 6152
  • Użytkownik
13-01-2011, 22:09
Ha, pytam co myśleć, bo dawno to było i mogłem sobie w głowie wyidealizować. Te, których słuchałem nie miały osobnej góry, od stu paru do końca szerokopasmówka. Czy z tym problemów nie będzie? Ktoś chyba wspominał, że duża tuba utnie górę.

lancaster

• Gość
13-01-2011, 22:24
Utnie.

lancaster

• Gość
13-01-2011, 22:29
...tzn nie tak ze jej nie bedzie :-) tylko bedzie cichsza, a za to zakres sredniotonowy sie podniesie potegujac efekt rolowania góry.
Można to zaobserwować nawet w tweeterach włożonych do WG.

boockoo

• 75 / 6152
  • Użytkownik
13-01-2011, 22:32
No właśnie jak bardzo może uciąć? I co znaczy utnie - obniży jakiś tam zakres o jakieś tam decybele, czy całkiem zrobi się filtr dolnoprzepustowy? Młody nie jestem, to tak od 16kHz mnie i tak nie rajcuje

boockoo

• 75 / 6152
  • Użytkownik
13-01-2011, 22:37
Nie no róbmy to po ludzku - najpierw pytanie później odpowiedź :)
Dzięki, więc chyba jednak się zmierzę z tą tubką

boockoo

• 75 / 6152
  • Użytkownik
13-01-2011, 22:41
A jak wsadzę taką powiedzmy 160Hz to na jaki zakres może paść to wyciszenie? Wiem, że to nie schemat, ale pewnie w przybliżeniu można to określić. I czy są może jakieś sposoby na zmiejszanie tych problemów?

boockoo

• 75 / 6152
  • Użytkownik
13-01-2011, 22:43
Zakładając, że szerokopasmówka leci w miarę liniowo bez tuby

lancaster

• Gość
13-01-2011, 22:49
boocko, w zaleznosci od samego głośnika. Uciąć nie utnie do zera, ale zacznie sie rolować słyszalnie tak czy inaczej.
Jak chcesz pasmo do 16KHz to proponuję jednak użyć mniejszej tuby.
Wykonaj sobie tube z np. katronu testowo, wzmocnij ją czym tam masz pod ręką (farba z piaskiem, smoła itp) i sprawdź 2 krzywe np. 180 i 400..800 Hz porównasz sobie jak sie zachowuje glośnik.

"Zakładając, że szerokopasmówka leci w miarę liniowo bez tuby"

Mozesz założyć ze taka szerokopasmówka solo w tubie będzie miała opadajace skraje pasma i podbity środek.
Ogólny efekt i tak moze być in plus (większa energetycznosc dźwięku) albo po prostu bardziej sie Tobie moze podobać.
W końcu robisz to dla siebie...a w najgorszym razie kartonowe tuby oddasz na makulaturę :-)

boockoo

• 75 / 6152
  • Użytkownik
13-01-2011, 23:01
opadający dół to jest wskazany, bo jeszcze mało wiem o zwrotnicach i na początek chciałem dopasować się jakimś gotowym regulowanym aktywnym filtrem dolnoprzepustowym do szerokopasmówki. Zrobienie małej tubki, to nie problem, bo budową obudów do kolumn zajmuję się już od długiego czasu i tu z umiejętnościami i ze sprzętem do tego nie ma problemu. Jednak zawsze robiłem to wg konkretnych projektów na zamówienie i głośniki dotykałem tylko w celu sprawdzenia poprawności wykonania otworów pod nie :), więc nie wiem czy uda mi się te tubki dopasowaś zwrotnicą