Witam wszystkich serdecznie!!!!
Dawno mnie tu nie bylo.......
No coz, ....czas wrocic do starego hobby....:)
Pisze, bo podjalem wlasnie (dosc spontanicznie) decyzje o budowie nowych glosnikow. Chyba bedzie to postanowienie noworoczne..........:))))))
Zaczytalem sie ostatnio we wszystkich tubowych forach, a majac na uwadze to, ze zawsze bylem zwolennikiem tub, postanowilem sprokurowac duzy tubowy projekt.
Chcialbym zeby wszystko zamknelo sie w ciagu 2 lat! Potem bede sie przeprowadzal do nowego domu wiec bede potrzebowal nowe "zabawki".
Wiem, ze jestescie/jestesmy zwolennikami tub wiec bede dzielil sie moimi uwagami od czasu do czasu i mam nadzieje, ze tez zaczerpne z waszej wiedzy i doswiadczen.
Co to ma wiec byc......?
....Do konca jeszcze nie wiem ale juz jakis projekt powoli wylania sie z mgly ignorancji......
Chcialbym zeby zestaw mial ca 110dB (o jeden wiecej niz zestaw Romana (the Cata)....!!! Nie moge byc gorszy oczywiscie!!!
Bede go budowal, na poczatku, w oparciu o drivery, ktore juz posiadam i ewentualnie pozniej modyfikowal.
Zestaw bedzie 5 drozny. Priorytet to, w miare rowne pokrycie pasma od 20 do 20k. Dynamike zalatwia, mam nadzieje tuby. Pozostale aspekty brzmienia beda pewnie powoli korygowane ustawieniem, driverami, elektronika itd, itp...... Bedzie, z pewnoscia duzo zabawy!!!
Do rzeczy wiec......
Na dzien dzisiejszy moje przyszle tuby wygladaja nastepujaco:
20Hz - 100Hz - 8xAltec 416/515 plus dwa subwoofery wspomagajace - supravoxa od 20 do 40Hz (mam 4 altecki i 2 gotowe subwoofery Bertha, obudowa zamknieta do alteckow do zrobienia - po 4 drivery na kanal))
100Hz - 400/500Hz - tuba( 80-100Hz) plus driver 8-12 cali (jeszcze nie wybrany ale musi miec ok 103dB+) (wszystko do kupienia i zrobienia. To bedzie najwieksze przedsiewziecie)
400Hz-1200Hz - tuba 200Hz plus driver compression * np Altec 290 albo JBL 2482/2485. (tube juz mam a drivery musze kupic)
1200Hz- 8kHz - altec 288c w tubie 600Hz (drivery mam tuby jeszcze nie)
8kHz+ - ev 350t - mam
Wszystkie czestotliwosci podaje w przyblizeniu bo bede wszystko modelowal na Behringerze 2496, sluchal, a dopiero pozniej zrobie odpowiednie zwrotki (w dedykowane i robione na zamowienie wzmaki raczej nie bede sie bawil)
Wzmocnienie, na razie, to co mam:
Subwoofery aktywne - 2x230W
Do Alteckow wooferow - 4X Behringer A500 (po jednym na 2 woofery)
Do basu sredniego - 2 monobloki sun audio PP
Do reszty Verdier jeden wzmak PP - 2x20W
O SET jeszcze pomysle.....
***Pierwszy z moich dylematow dotyczy wyboru driverow do sredniego basu. Musza miec powyzej 103dB. Chcialbym zeby ten driver byl obecnie produkowany.
***Drugi, wyboru driverow compression do 1200Hz, ktore moga tez zejsc plasko do 400Hz, a jeszcze lepiej do 300Hz. Wybralem Altecki lub JBL ale moze sa jakies , o ktorych jeszcze nie wiem. Musza to byc jednak drivery do ktorych mozna kupic latwo membrany i nie powinny kosztowac fortuny. Zadne Vitvoxy S2 czy GoTo/Ale albo inne egzotyki nie wchodza w gre.
***Trzeci dotyczy wykonia zamknietaj obudowy do 4 Altecow 416/515. Nie ma pojecia co to powinno byc. Moze taka wieza z 4 wooferami jeden nad drugim? Nie mam tez pojecia jakie powinny byc wymiary....?
***Czwarty dotyczy wykonia ramy do tub i wybor sposobu mocowania.
***Piaty dotyczy komory do tuby sredniego basu. Ale bede to chyba rozwiazywal podczas budowy tuby.
Z otwartymi ramionami przyjme wszystkie uwagi i przemyslenia a szczegolnie te dotyczace moich dylematow.
...No, troche sie rozpisalem.....:)