Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
28-12-2010, 06:59
Konrad, w ponizszym linku masz z grubsza wszystko do takiej budowy horna jak potrzebujesz :

http://www.azurahorn.com/azurahorn_tradesecrets.html

Najwięcej pracy jest z wykonaniem kopyta, jeżeli masz kogoś kto wykona Ci je na cnc za rozsądne pieniadze to sporo sobie ułatwisz :-)

Warto poczytać dlaczego i jak ludzie wytłumiają/wzmacniają tuby np. JMLC :-)

http://www.6moons.com/industryfeatures/grandecastine/1.html

...oraz wszelkie inne :

http://www.goodsoundclub.com/

....i wiele innych w necie, a na koniec własne doświadczenia....miłej lektury.

Yogi

• 493 / 6399
  • Zaawansowany użytkownik
28-12-2010, 07:50
cytay z 6moons:

Most thin-walled horns actually deform under signal to constantly alter their geometry in invisible ways and introduce measurable distortion

... czyli jednak da się zmierzyć te zniekształcenia

a_men

• 746 / 6393
  • Ekspert
28-12-2010, 11:21
Preamp na kostce z dwoma fetami zasilany z baterii słonecznych mnie rozbroił. Ciekawe co to za chip?

vector

• 321 / 6398
28-12-2010, 12:40
Witam wszystkich serdecznie!!!!
Dawno mnie tu nie bylo.......
No coz, ....czas wrocic do starego hobby....:)

Pisze, bo podjalem wlasnie (dosc spontanicznie) decyzje o budowie nowych glosnikow. Chyba bedzie to postanowienie noworoczne..........:))))))
Zaczytalem sie ostatnio we wszystkich tubowych forach, a majac na uwadze to, ze zawsze bylem zwolennikiem tub, postanowilem sprokurowac duzy tubowy projekt.
Chcialbym zeby wszystko zamknelo sie w ciagu 2 lat! Potem bede sie przeprowadzal do nowego domu wiec bede potrzebowal nowe "zabawki".

Wiem, ze jestescie/jestesmy zwolennikami tub wiec bede dzielil sie moimi uwagami od czasu do czasu i mam nadzieje, ze tez zaczerpne z waszej wiedzy i doswiadczen.

Co to ma wiec byc......?

....Do konca jeszcze nie wiem ale juz jakis projekt powoli wylania sie z mgly ignorancji......
Chcialbym zeby zestaw mial ca 110dB (o jeden wiecej niz zestaw Romana (the Cata)....!!! Nie moge byc gorszy oczywiscie!!!
Bede go budowal, na poczatku, w oparciu o drivery, ktore juz posiadam i ewentualnie pozniej modyfikowal.
Zestaw bedzie 5 drozny. Priorytet to, w miare rowne pokrycie pasma od 20 do 20k. Dynamike zalatwia, mam nadzieje tuby. Pozostale aspekty brzmienia beda pewnie powoli korygowane ustawieniem, driverami, elektronika itd, itp...... Bedzie, z pewnoscia duzo zabawy!!!

Do rzeczy wiec......
Na dzien dzisiejszy moje przyszle tuby wygladaja nastepujaco:

20Hz - 100Hz - 8xAltec 416/515 plus dwa subwoofery wspomagajace  - supravoxa od 20 do 40Hz (mam 4 altecki i 2 gotowe subwoofery Bertha, obudowa zamknieta do alteckow do zrobienia - po 4 drivery na kanal))

100Hz - 400/500Hz - tuba( 80-100Hz) plus driver 8-12 cali (jeszcze nie wybrany ale musi miec ok 103dB+) (wszystko do kupienia i zrobienia. To bedzie najwieksze przedsiewziecie)

400Hz-1200Hz - tuba 200Hz plus driver compression * np Altec 290 albo JBL 2482/2485. (tube juz mam a drivery musze kupic)

1200Hz- 8kHz - altec 288c w tubie 600Hz (drivery mam tuby jeszcze nie)

8kHz+ - ev 350t - mam

Wszystkie czestotliwosci podaje w przyblizeniu bo bede wszystko modelowal na Behringerze 2496, sluchal,  a dopiero pozniej zrobie odpowiednie zwrotki (w dedykowane i robione na zamowienie wzmaki raczej nie bede sie bawil)
Wzmocnienie, na razie, to co mam:
Subwoofery aktywne - 2x230W
Do Alteckow wooferow - 4X Behringer A500 (po jednym na 2 woofery)
Do basu sredniego - 2 monobloki sun audio PP
Do reszty Verdier jeden wzmak PP - 2x20W
O SET jeszcze pomysle.....

***Pierwszy z moich dylematow dotyczy wyboru driverow do sredniego basu. Musza miec powyzej 103dB. Chcialbym zeby ten driver byl obecnie produkowany.
***Drugi, wyboru driverow compression do 1200Hz, ktore moga tez zejsc plasko do 400Hz, a jeszcze lepiej do 300Hz. Wybralem Altecki lub JBL ale moze sa jakies , o ktorych jeszcze nie wiem. Musza to byc jednak drivery do ktorych mozna kupic latwo membrany i nie powinny kosztowac fortuny. Zadne Vitvoxy S2 czy GoTo/Ale albo inne egzotyki nie wchodza w gre.
***Trzeci dotyczy wykonia zamknietaj obudowy do 4 Altecow 416/515. Nie ma pojecia co to powinno byc. Moze taka wieza z 4 wooferami jeden nad drugim? Nie mam tez pojecia jakie powinny byc wymiary....?
***Czwarty dotyczy wykonia ramy do tub i wybor sposobu mocowania.
***Piaty dotyczy komory do tuby sredniego basu. Ale bede to chyba rozwiazywal podczas budowy tuby.

Z otwartymi ramionami przyjme wszystkie uwagi i przemyslenia a szczegolnie te dotyczace moich dylematow.

...No, troche sie rozpisalem.....:)

A Ty co mozesz zrobic dla Vectora?

titan

• 299 / 6398
28-12-2010, 14:22
1.B&C 8PE21-16 , Faital M5N12-80
2.Po co driver obsługujący 1200 w gorę ma schodzić do 300? 1200 w gorę najlepiej 1" ale one nie zejdą do 300...
3.Tym bym na razie się nie martwił
4.W zależności jak duże i z jakiego materiału będą tuby
5.Jak wrócę do domu to załączę dokładny rysunek takiej tuby

Pozdrawiam
T

titan

• 299 / 6398
28-12-2010, 14:30
1.- nie zauważyłem, ze musza miec powyzej 103db- ciezko bedzie...

wiedzmin1973

• 86 / 6337
  • Użytkownik
28-12-2010, 14:35
Ze tak powiem:))))) Kolega Vector pozamiatał :). Ambitnie i cholernie ciekawe przedsięwzięcie. Jako dyletant oglądałem te potwory Romka Kota w jego Bat jaskini... Zawsze wydawało się że prostota (jak najmniejsza ilość przetworników i najprostsza zwrotnica) ułatwia zszycie pasma w sposób optymalny ( pełnopasmowe przetworniki koncentryczne i przekonanie pewnej grupy o wyższości konstrukcji 2 drożnych nad 3 i więcej drogami). Ale ta konstrukcja Romka i planowana przez Kolegę Vectora zadaje temu kłam.

"A Ty co mozesz zrobic dla Vectora" - mogę trzymać kciuki i dopingować:) pomysł. Kilka dni temu zastanawiałem się czy podobna konstrukcja istnieje jeszcze gdzieś na świecie i jak może zagrać, a tu proszę może powstanie u nas, świetnie!!!  

Yogi:), nie mam najmniejszych wątpliwości że tylko aktywny bas, inaczej się nie da z 8 W zagrać na 100%. Stąd też czekam na rozwój Rakiet lub innych konstrukcji z aktywnym dołem i tubą na górze i średnicy. Te tubiszcza na bas:))) które wkleiłeś ciekawie wyglądają i może by się u mnie zmieściły:). Ciekawe czy ktoś miał okazję podobnych posłuchać?  

Widzę że powstały II zespoły  o różnym podejściu do tematu, rozwijające różne koncepcje tub (Tractrix versus JMCL) a przez to  idące różnymi drogami ( technologia wykonania).
Wspaniale, to korzyść dla wszystkich zainteresowanych.
Prawdziwą radością byłoby porównanie ich na najbliższym AS, a może w innych bardziej kontrolowanych warunkach. Choć jestem Panowie laikiem jeżeli chodzi o konstrukcje głośników, pewien jestem, że prawda będzie leżała gdzieś po środku:). Raz "prawda"  będzie bliżej jednej szkoły a raz drugiej (w zależności od gustu słuchających, warunków lokalowych, systemu i wielu innych czynników). Poczytajmy opinie zwiedzających wystawę o tych samych systemach.... W przypadku zabawy z audio oduczyłem się wydawania ultymatywnych opinii. Zbyt wiele bowiem razy przekonanie "o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą" lub odwrotnie było obalane ;)
pozdr.
Robert

vector

• 321 / 6398
28-12-2010, 14:46
Titan,
Driver ma schodzic do 300 zeby go ladnie zszyc ok 400-500 a jednoczesnie zeby nie byl nadwyrezony. Mam byc pelna swoboda.
Wiem ze od 500 w gore moglbym zastosowac nawet jeden driver ale wydaje mi sie, ze warunki pracy dla kilku beda o niebo "bardziej komfortowe" i przelozy sie to na jakosc dzwieku.
Od 1200 w gore dam Alteca 288 bo go juz mam. Moze w przyszlosci na cos wymienie.
Nie ukrywam, ze nie mam w tej materii doswiadczen (mam male)a jedynie opieram sie na tym co juz zostalo zrobione i opisane.

konrad

• 850 / 6033
  • Ekspert
28-12-2010, 14:53
Pasywne zgranie takiego 5 way nie będzie łatwe, a aktywne wyklucza (niestety) gramofon..

• Gość
28-12-2010, 14:53
>> vector, 2010-12-28 12:40:33

ambitne, proponuję zawczasu pomyśleć o skafandrach dla odsłuchjących - żeby im dźwięk nóg z czegoś nie powyrywał

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

titan

• 299 / 6398
28-12-2010, 14:55
Sorki, zamotany jestem dzisiaj :)
Z driverami od 300hz jest ciezko, jak juz sa to cholernie drogie Goto itd.
Z bardziej przystepnych to jbl2482. Ja bede probowal zejsc do 300 z moim 2440 i diaphgram radiana. Podobno radian 950 tak schodzi, ale to w pomiarach... ciekawe jak to brzmi.

vector

• 321 / 6398
28-12-2010, 15:00
Jarek,
Bedziemy sluchac tylko do 80db....:))))

rafaell.s.cable

• 1166 / 5855
  • Ekspert
28-12-2010, 15:00
No cóż żeby to było dobrze zszyte dla np. wokali to ta tabelka powinna pomóc :(

http://www.independentrecording.net/irn/resources/freqchart/main_display.htm

titan

• 299 / 6398
28-12-2010, 15:12
Mozesz tez sprobowac (sam tez sprobuje) Monacor KU-516. Jacek montował to do tuby 200hz. Gdzies w tym watku wklejal pomiary. Sam JMLC proponowal uzycie tego drivera dla tych ktorzy jeszcze nie slyszeli glosnika cisnieniowego od 200hz, twierdzil ze bardzo dobrze spisuja sie na wokalach...

vector

• 321 / 6398
28-12-2010, 15:19
Titan,
Ja raczej nie bede schodzic do 300Hz. Tym bardziej, ze to newralgiczny punkt dla ucha wiec i zwrotnicy. Chcialbym jednak zeby driver czul sie zupelnie swobodnie powiedzmy od 450Hz.
Do JBLa mozna zalozyc membrane berylowa Truextent. Wiem ze poprawia wysokie ale chyba nie ma wplywu na niskie czestotliwosci....???? Do niskich chyba ciezsza (alu,tytan) bedzie lepsza co....???
Tez szukalem i obok tych JBL i Alteca 290 (lub klonow Great Planes Audio) nie znalazlem nic ciekawego. Problem z Great Planes jest taki, ze maja magnesy ferrytowe. Z drugiej strony sa nowe, w miare tanie i dostepne. W 200Hz Vitavoxa S2 jakos nie wierze, tym bardziej, ze zalecaja zwrotnice od 550Hz. GoTo/Ale odpada. Jeszcze nie oszalalem kompletnie...:))))
Gorzej, jak wspomniales, wykopac jakis dobry driver na 100-500Hz 103dB+++.....:( W zwiazku z tym, chcialbym miec mozliwosc wyprobowania (umieszczenia) w tubie chociaz 2 rozmiarow np 10 i 12 cali albo 8 i 10 cali. 15 cali nie zapakuje bo podobno, z tego co czytalem, nikt jeszcze nie zrobil dobrej tuby dla takiego glosnika. Nie wiem czy to prawda ale wole nie ryzykowac. Chyba, ze nie znajde zednego drivera - w co watpie bo jest ich cale mnostwo na rynku. Ostatecznie zawsze mozna uzyc 15 calowego Alteca albo Klangfilma.