Audiohobby.pl

HORN

Yogi

• 493 / 6256
  • Zaawansowany użytkownik
27-12-2010, 19:31
acha, żeby nie było

nie jestem w żaden sposób powiązany z firmą Autotech ;) cenię pracę Łukasza i jego tymczasem niemal charytatywny wkład w rozwój audio dla ludu bez konta z sześcioma zerami, rzeczowe inżynierskie podejście do tematu (niecierpię voodoo) i zwyczajną dbałość o klienta

jestem 100% hobbystą

kocham dłubać robić konstruować i zmieniać

chętnie przetestuję wszystko w miarę moich możliwości czasowych i finansowych

jakby co to (testy) transport biorę na siebie, mam taniego kuriera (umowa korporacyjna)

lancaster

• Gość
27-12-2010, 19:33
sonogramom Jacku nie wiem czy coś to da, ale sonicznie słychać to bez problemu, zwlaszcza przy nieco większych poziomach głośniości :-)

lancaster

• Gość
27-12-2010, 19:42
Yogi, jak tylko powstanie kolejna para 2 calowych 400-ek, podeslę Tobie na test.
Mocowanie jest wymienne i nie ma problemu z doborem aluminiowego pierścienia pod konkretny typ głośnika.

Jacek, jeszcze odnośnie drgań w tubach....przejrzyj sobie całą masę wrażeń ludzi w necie choćby.
To są osoby siedzace w temacie często od dzisiątek lat.
Ludzie serio nie okejeją sobie tub dla hecy.
I nie mowie tu o 75cm ale nawet o takich 20cm. To nie jest żadne mój wymysł, ja tylko zauwazyłem , przetestowałem i stwierdziłem ze po cholerę wyważać otwarte drzwi...
Z czystej ciekawości wex parę tub i oklej je matami bitumicznymi, zalej szpachlą....czymkolwiek....moze byc farba z piaskiem, postaw obok pare bez tego zabiegu i posłuchaj.

Yogi

• 493 / 6256
27-12-2010, 19:43

Alteka nie ruszy 8W, nie czarujmy się mimo skuteczności potrzeba prundu, bas TYLKO aktywny

Można troszkę oszukać z tą tubą na bas, wszak można ją pozaginać, osobiście myślę o czymś takim

lancaster

• Gość
27-12-2010, 19:53
Vector na basie testuje ostatnio wzmaki Behringera za 700zł
Nie ma sie co czarowac, bas jest lepszy niż z 18W PP SunAudio na 300B
Jenak taki wzmacniacz nadaje sie na sam dół pasma...tak jak u Ciebie Yogi - do 350Hz uważam OK, ale do 800Hz już  bym musiał posłuchac.

Yogi

• 493 / 6256
27-12-2010, 19:55
lancaster, z wielką przyjemnością podejmę twe tubiszcza, uwielbiam zmiany zmiany zmiany

a tymczasem mały off topic: moja moooocno zmodyfikowana zwrotnica :D

Yogi

• 493 / 6256
27-12-2010, 19:57
Vector na basie testuje ostatnio wzmaki Behringera za 700zł
Nie ma sie co czarowac, bas jest lepszy niż z 18W PP SunAudio na 300B
Jenak taki wzmacniacz nadaje sie na sam dół pasma...tak jak u Ciebie Yogi - do 350Hz uważam OK, ale do 800Hz już bym musiał posłuchac.

dlatego ja mam krella KSA50, Lancaster przy podziale 350 Hz też słychać różnicę

lancaster

• Gość
27-12-2010, 20:01
Yogi, widze ze zrobiłeś sobie naprawdę dobrze :-)))
Chętnie bym posluchał.

lancaster

• Gość
27-12-2010, 21:16
"LAN - ludzie stosuja wiele rzeczy zeby sobie poprawic samopoczucie."

...np. pomiary.

Serio JAcek, na samych pomiarach to nie gra.

lancaster

• Gość
27-12-2010, 21:29
"nie sztuka jest robic grube i ciezkie tuby"

...na pewno mniejszą sztuką jest zrobić wydmuszki :-)...widzisz Jacek my porównywalismy TE SAME tuby w TYCH samych warunkach z TYMI samymi głosnikami.
Nie planujemy 200-ki, będzie za to 250-ka.
Obiecuję odezwać sie do Sonus Faber kiedy przygotujemy wersję handlową.

"Moim zdaniem takie porownawcze sonogramy maja olbrzymi walor poznawczy i ucielyby wszystkie nie potrzebne dyskusje."

Jacek, jak dla mnie serio mozesz tuby robic w oparciu o posiadajace olbrzymi walor poznawczy sonogramy, dobierać tuby w sposób dość przypadkowy tak by teoretycznie pokryły pasmo a na koniec zrobić zwrotnicę w oparciu o symulację i liniowość charakterystyki :-)
Pewnie że tak można, tylko jak to gra ? I ile razy się "wstrzeli" ?
Dla mnei jedyny olbrzymi walor poznawczy ma odsłuch.  I to on ucina wszystkie niepotrzebne dyskusje.
Oczywiście chętnie spojrze co na to sonogram, ale ma to dla mnie walor poznawczy tylko jesli przekłada sie na efekt dźwiękowy. Na pewno każda metoda pomairowa jest przydatna i szczególnie w pierwszym etapie projektu mile widziana. Np. dzięki paametrom T-S wiemy jak nisko schodzącego basu mozemy sie spodziewac w okreslonej objętości....niestety nie wiemy nic o tym czy uzyskany bas bedzie szybki z kopem i barwą czy wręcz przeciwnie itp. itd.
Polecam odsłuch :-)

lancaster

• Gość
27-12-2010, 21:45
Jacku, ale co chciałbyś porównywac ? JMLC z Tractrix ? Czy moze tubowe zestawy głośnikowe ?
Bo jesli to drugie to rozumiem że Rakieta jest traktowana przez Ciebie jak referencja ?

Dla mnie nie to jest celem :-) ...ale OK jak będą gotowe to co tam chcesz i kiedy będzie okazja.

lancaster

• Gość
27-12-2010, 21:50
Na AS2011 jeśli wszystko pójdzie OK to wystawimy sie z zestawem  w którym pasmo z tuby będzie odtwarzane od ok 1KHz (2 drogi). Nie deklaruję na 100%.

lancaster

• Gość
27-12-2010, 22:29
hmmmm. najpierw JMLC vs Tractrix, potem "pogrubianie" ścianki Tractrix i JMLC vs niepogrubione.

Moze dla Ciebie to zbyt ogólnikowo, dla mnie jednoznaczne.
Jacku, serio weź zadaj sobie trud i porównaj.

konrad

• 850 / 5890
  • Ekspert
28-12-2010, 01:04
Lancaster, piszesz o żywicy poliestrowej + mata szklana? W sumie takie kopyto myślę że mógłbym sam wykonać, chociaż to dużo frezowania krążków i szlifowania szpachli :-)

p.f.pawlikowski

• 289 / 6242
28-12-2010, 01:10
ehhh.. piękne te tuby,
szczególnie białe ;)