Audiohobby.pl

HORN

konrad

• 850 / 5890
  • Ekspert
23-12-2010, 20:08
Fikusowi oczywiście dobrze życzę. Co do bazodruta to dał się we znaki podczas prezentacji na AS2009, puszczając muzykę po 30sek, stopował. podkładał swoje "wibrapody" po czym ponownie włączał muzykę i mówił że jest lepiej...
Zrobił negatywne wrażenie... chociaż oczywiście osobiście go nie znam.

lancaster

• Gość
23-12-2010, 20:13
Z wibrapodami i innymi gadżetami powiem tak.....lubi sie zachwycić :-)
Coś tam to daje ale skala zmian przy np. kolumnach liczy sie w mikronach :-))))
A kolumny miał dobre na prezentacji - Altec 604 wiec w zasadzie te podstawki to dodatek realnie dobrego dźwięku.
...no ale jak rozumiem sprzedaje podstawki, nie kolumny :-D

Nie trafilem na AS2009 na takie szopki z odsłuchami po 30s. Pogadalismy w sobote po imprezie kilka godzin.
Tak z ciekawosci ile kosztuje teraz DAC od Łukasza ? Moze będe miał motywację zeby dokończyć swój :-)

konrad

• 850 / 5890
  • Ekspert
23-12-2010, 20:25
Aha i to były płyty od ludzi. Wiem że jest na pewno wersja za 6tys. zł, takiej wnętrze widziałem, są pewnie jeszcze inne.

konrad

• 850 / 5890
  • Ekspert
23-12-2010, 20:29
Co do kolumn (żeby było coś na temat)- to były świetne... i tak w ogóle to rok temu to dla mnie był dźwięk wystawy, chociaż  nie byłem w pokoju hi-fi clubu- w tym roku dla mnie byli najlepsi, możliwe że m.in. dlatego że prezentacja była zamknięta i ludzie nie łazili.

titan

• 299 / 6255
  • Zaawansowany użytkownik
23-12-2010, 21:12
A mi sie wnetrze DACow Fikusa podoba. Chociaz, jestem pewny ze predzej czy pozniej jego  sprzety w srodku beda przypominaly te angstroma:
http://www.angstromresearch.com/ref_eng.html    Piekne!!! Jesli wogle mozna mowic o PIEKNOSCI wnetrza daca czy wzmacniacza :)

titan

• 299 / 6255
23-12-2010, 21:22
przydalby sie driver z fs 80. Jedyny taki  to GOTO/ALE... okolo 16 tys para...
Mam wszystkie urzadzenia potrzebne do zrobienia takiego drivera, wiedzy tylko brak:(

konrad

• 850 / 5890
  • Ekspert
23-12-2010, 22:07
>> titan, 2010-12-23 21:12:10
A mi sie wnetrze DACow Fikusa podoba. Chociaz, jestem pewny ze predzej czy pozniej jego sprzety w srodku beda

Wnętrze poprzednich niekomercyjnych daców też mi się podobały- bo były na profesjonalnych płytkach + lampy w pająku- czyli jak Bóg przykazał, a w tym komercyjnym dac (część cyfrowa i przetwornik) jest na płytce uniwersalnej pozaklejanej białą masą. Już nie piszę nic na ten temat. Amen

lancaster

• Gość
25-12-2010, 10:45
Konrad, wykonania urządzenia w technice p2p jest bardziej praco-czaso chłonne i moim zdaniem lepsze niz na pcb.
Białą masa słuzy trmu zebys sie nie poirytował jeszce bardziej :-)
Wklej proszę fotkę, nie tradiłem do tej pory na takowa.

dabyl

• 604 / 5814
  • Ekspert
25-12-2010, 23:52
>> lancaster, 2010-12-23 18:32:55

Właśnie chodzi o to, że w temacie hornów jestem całkiem początkujący. Nie mam wybranego konkretnego drivera. Czy musi to być compression driver czy działa to też na standardowej kopułce czy stożku? Wydaje mi się, że działa na wszystkim a . Czym musi się charakteryzować głośnik dla takiej aplikacji? Czy dolną granicę podziału dla głośnika (zakładam, że w tym momencie będzie to głośnik wysokotonowy lub szerokopasmowy) przyjmuje się tutaj na tych samych zasadach, co w standardowych konstrukcjach -  czyli z grubsza rzecz biorąc wytrzymałość mocowa i pasmo, w którym głośnik zaczyna generować zniekształcenia? Chyba tak, bo wydaje się to logiczne.

Wiesz Lan, nie chciałbym w to póki co inwestować większego budżetu bo chcę po prostu "ugryźć temat". Do tej pory nie miałem, niestety, okazji "obcować" z tubami. Jaki głośnik (szerokopasmowy/wysokotonowy) poleciłbyś do prób? (Oczywiście w miarę niedrogi - zrzucam na Ciebie ocenę cechy "niedrogi" ;) )

>> lancaster, 2010-12-23 18:32:55
"(2 drogi w jednej tubie + Onken, lub OZ aktywna....lub nawet posunę sie do basrefleksu - dziś np. słyszałem najlepszy bas z basrefleksu w życiu....) :-)"

Co to był za burczybas?

dabyl

• 604 / 5814
  • Ekspert
25-12-2010, 23:55
Aha, wielkość konstrukcji specjalnie mnie nie ogranicza - oby mieściła się w standardowym salonie.

I jeszcze jedno - jaka jest różnica w tubach o przekrojach "obłych" i wielokątnych (które są generalnie łatwiejsze do wykonania no ale właściwie nie jest to dla mnie priorytetem)? Ma to znaczący wpływ na dźwięk?

lancaster

• Gość
26-12-2010, 15:55
"Czy musi to być compression driver czy działa to też na standardowej kopułce czy stożku? "
temat jest szeroki i wymaga doświadczeń. Pomiary są tu tylko w celu orientacji na poczatek.
Celowe  przydatne, ale absolutnie bez znaczenia dla uzyskania dobrego dźwieku.
To tak jakby mówić ze produkty wsadowe maja znaczenie dla końcowej kompozycji zupy.
Czasami z teoretycznie słabszych wychodza lepsze rzeczy. Są podstawowe rzeczy które powinny byc uwzglednione takie jak
Wszelkie tuby typu "wydmuszka" nadają się ...do wytłumienia :-)
Lepiej spisze sie tuba wymodelowana z kartonu zalana 1cm betonu, niż wychuchana o idealnej powierzchni ale dzwoniaca z np. 0,5cm żywicy.

"Wydaje mi się, że działa na wszystkim a . Czym musi się charakteryzować głośnik dla takiej aplikacji?"
Tutaj mam swoje sekrety :-)
Napisz jaki konkretnie głośnik o jakich parametrach a ja Ci napisze jaki zakres i czy w ogóle nadaje sie do tuby.

"Czy dolną granicę podziału dla głośnika (zakładam, że w tym momencie będzie to głośnik wysokotonowy lub szerokopasmowy) przyjmuje się tutaj na tych samych zasadach, co w standardowych konstrukcjach - czyli z grubsza rzecz biorąc wytrzymałość mocowa i pasmo, w którym głośnik zaczyna generować zniekształcenia? Chyba tak, bo wydaje się to logiczne."

Tak, ale weź pod uwagę ze w tubie pasmo, wytrzymałosć i zniekształcenia wygladają inaczej. Przy odpowiedniej aplikacji lepiej.

"Wiesz Lan, nie chciałbym w to póki co inwestować większego budżetu bo chcę po prostu "ugryźć temat". Do tej pory nie miałem, niestety, okazji "obcować" z tubami. Jaki głośnik (szerokopasmowy/wysokotonowy) poleciłbyś do prób? (Oczywiście w miarę niedrogi - zrzucam na Ciebie ocenę cechy "niedrogi" ;) )"

Mozesz zacząć od szerokopasmówki która siedzi w radiomagnetofonie JVC EX51.
Kupuje sie to cacko ze względu na napęd CD(klon Shigaraki).
NApisz jakie szerokopasmowe bierzesz pod uwagę ?
Planowałbym np :
http://www.madisound.com/pdf/fostexdrivers/ff125k.pdf
http://www.madisound.com/pdf/fostexdrivers/FF85K.pdf
kolega fakamada polecał niedawno jakiegos fostexa, moze to któryś z powyższych a moze inny. Najlepjej zapytac na PW.

tuba 300-400Hz, głośnik puszczony 500-600Hz
wylot orientacyjnie 30-40cm, dlugość ok 12-18cm

Przykładowy midbas:
http://www.madisound.com/pdf/fostexdrivers/ff165k.pdf
https://www.madisound.com/store/product_info.php?products_id=280

Jaki podzial planujesz ?
W sumie jak mam robić takiz estaw od A-Z to sie nie pisze :-)
...ale jako zamysł myślę ze jest OK w ramach koncepcji "fullrange  w tubie na górze"

"Co to był za burczybas?"

Nowy ProAc D28 Posłucham jeszcze po swietach, mam nadzieję ze nie straci swoich własciwości kiedy się rozrusza (resor górny glośnika twardy póki co jak opona :-))

lancaster

• Gość
26-12-2010, 16:06
"I jeszcze jedno - jaka jest różnica w tubach o przekrojach "obłych" i wielokątnych (które są generalnie łatwiejsze do wykonania no ale właściwie nie jest to dla mnie priorytetem)? Ma to znaczący wpływ na dźwięk?"

Dla Ciebie żadna Ze wzgledu na niski podział i relatywnie neiwielki wylot tuby. Podobno (nie sprawdzaliśmy) najlepiej brzmi wylot o kształcie okręgu. Moze ma to związek z kierunkowością która w takim przypadku jest najbardzije zblizona do naturalnej (instrument jest źródłem punktowym i promieniuje cały zakres częstotliwosci we wszystkich kierunkach równomiernie).
Tuby eliptyczne na ten przyklad maja plus  wpostaci zblizenia centr akustycznych ale "redukujac" promieniowanie w plaszcyźnie pionowej nie spełniaja warunku tak ładnie ajk tuby z wylotem okrtegłym.
Nie przesądza to o niczym, ale intuicyjnie wybrałbym okragly wylot :-)

Proponuję Tobie wykonac taką tubę w oparciu o zadaną krzywą (polecam Tractrix) z tekturowych klinów(sprawdzone np. 9 elemtowa) a nastepnie calośc usztynic, pomalowac i zalac z zewnątrz betonem lub czymś w ten deseń, a nastepnie ładnie obrobić, pomalowac ...i mamy wypasa :-)

lancaster

• Gość
26-12-2010, 16:16
"Tak, ale weź pod uwagę ze w tubie pasmo, wytrzymałosć i zniekształcenia wygladają inaczej. Przy odpowiedniej aplikacji lepiej."

Poprawka. Pasmo w górę niekoniecznie :-)

konrad

• 850 / 5890
  • Ekspert
26-12-2010, 19:03
>> lancaster, 2010-12-25 10:45:26
Konrad, wykonania urządzenia w technice p2p jest bardziej praco-czaso chłonne i moim zdaniem lepsze niz na pcb.
Białą masa słuzy trmu zebys sie nie poirytował jeszce bardziej :-)
Wklej proszę fotkę, nie tradiłem do tej pory na takowa.

Nie mogę wkleić bo widziałem na aparacie.

Yogi

• 493 / 6256
27-12-2010, 07:50
święta, święta i ... tuba