">> dabyl, 2010-12-21 14:08:05
Mam kilka pytań laika, jeśli można:
1. Jak dobieramy wielkośc wlotu tuby - czy wielkość gardła zależy tylko od wielkości driwera? Jeśli tak to jaka jest zależność tych dwóch wielkości względem siebie? Czy gardło powinno być minimalne?"
Będzie prościej jak podasz mi typ głośnikia jakim dysponujesz i od jakiej częstotliwosci ma grać.
Im większy wlot tym krótsza tuba.
Niektóre głośniki do tuby nadaja sie średnio. Compression drivery z reguły pasują, choć miałem rózne doświadczenia, jeden drugiemu nierówny.
Obecnie na tapecie jest koncentryczny BMS i jego aplikacja w 3way(2 drogi w jednej tubie + Onken, lub OZ aktywna....lub nawet posunę sie do basrefleksu - dziś np. słyszałem najlepszy bas z basrefleksu w życiu....) :-)
Nie upieram sie z podziałem np 400Hz z różnych wzgledów...nie bedzie nic dziwnego w puszczeniu sekcji z horna od np 700-800Hz.
"2. Rozumiem, że wielkość wylotu tuby zależy od rodzaju przyjętej krzywej i częstotliwości odcięcia - czy tak?"
tak
"3. Jak dobieramy częstotliwość odcięcia? Czy zależy ona np od częstotliwości podziału zwrotnicy (zakładając, że konstrukcja jest dwudrożna i hornem będzie obsługiwana góra pasma) - np oktawę poniżej podziału?":
Podaj konkretnie co potrzbujesz będzie prościej.