Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
11-12-2010, 14:05
Gnaked, raczej nie :-))) Z takim podejściem to robimy auto gorzej trzymające sie drogi bo pewnie znajdzie sie na nie tyle samo chętnych co na idace jak po szynach :-)
Bruce Edgar porównywał profile tub life...mówił przez Tractrix i przez inne "kształty". Dźwięk

...ale uczciwie powiem ze na jakieś 6-7 osób ktore mialy okazje posluchac porównania JMLC vs Trctrix jednej bardziej podobał sie JMLC.
JMLC ma jeszcze jedną wadę - jest większy(wylot) niz Tractrix i cieżej zszyc głośniki średnio i wysokotonowy.

W naszym zestawie tuba średniotonowa 420Hz ma 320mm wylotu, centra akustyczne będą od siebie oddalone 200mm co uwazam i tak rodzi problemy. Niemniej zestaw słuchany z 3-4m będzie brzmiał spójnie jak coax :-)
Żeby osiągnąc coś takiego przy odległosiach głośników np. 50cm dochodzi nam kilka kolejnych metrów co ogranicza pomieszczenia do pewnie ok 100m2 i więcej :-))

lancaster

• Gość
11-12-2010, 14:07
"Bruce Edgar porównywał profile tub life...mówił przez Tractrix i przez inne "kształty". Dźwięk"

...Dźwięk przez Tractrix był zdecydowanie najbliższy jego naturalnemu głosowi...nie trzeba specjalnie kombinowac.
Mam identyczne spostrzeżenia.

konrad

• 850 / 5890
  • Ekspert
11-12-2010, 17:27
Próbowaliście zatubować szerokopasmówki? Teroretycznie miałoby to dużą zaletę- niskie cięcie, jeden głośnik...
np. tak jak tu ("Zwrotnica – 12dB z odcięciem 145/157/174 Hz" )
http://www.highfidelity.pl/artykuly/0903/kts.html

lancaster

• Gość
11-12-2010, 18:45
Do compression driverów w tubach szerokopasmówki nie mają startu.
Jak to kiedyś czytakem facet który upgradował Anantgarde Trio i spróbował compression drivera na średnicy-nie ma powrotu do głośnika stożkowego.

lancaster

• Gość
11-12-2010, 22:26
Tyle, ze na basie to juz wychodza "małe" kosmosy cenowe/gabarytowe itp. :-))

No ale jak ktoś ma ochote zaszaleć ... :-) Nigdy nei słyszalem takiego drivera basowego, chętnei bym posłuchał.
Czytałem opinei ludzi którzy mieli kontakt i wszyscy zachwyceni wiec cos w tym pewnei jest...

lancaster

• Gość
11-12-2010, 22:47
No to powodzenia :-)

simon19

• 256 / 5245
  • Zaawansowany użytkownik
14-12-2010, 18:19
Witam wszystkich serdecznie.
Z sympatii do wielkich litraży postanowiłem zaangażować sie w ten temat.Postanowiłem zbudować PetitOnkena i znalazłem sobie taki głośnik,ograniczam sie do głośników w cenie do 350zł sztuka
httpwww.fabrykadzwieku.plNagonienieGonikiGoniki-redniotonowe12EMINENCE-Beta-12LT-12-250-W-8-Ohms.html

Zrobiłem symulacje w Winisd dla tego przetwornika dla obudowy 200Litrów i wyszedł mi ładny wykres nisko schodzący i bez wielkich górek.  
Martwi mnie że Winisd dla tego przetwornika podaje obudowe bodajże 320 litrów a w sklepie zalecają od 70 do 116litrów dla vented.
Z ciekawych głośników jest w tym sklepie też Celestion vintage ale nie podają parametrów small thiela.
Orientujecie sie może czy z tym Eminence Beta 12LT Onken ładnie zagra

Planuje do tego kupić driver z tubą dla wysokich tonów a dla srednich będzie szerokopasmowiec Rft albo Saba w odgrodzie.Witam wszystkich serdecznie.
Z sympatii do wielkich litraży postanowiłem zaangażować sie w ten temat.Postanowiłem zbudować PetitOnkena i znalazłem sobie taki głośnik,ograniczam sie do głośników w cenie do 350zł sztuka
httpwww.fabrykadzwieku.plNagonienieGonikiGoniki-redniotonowe12EMINENCE-Beta-12LT-12-250-W-8-Ohms.html

Zrobiłem symulacje w Winisd dla tego przetwornika dla obudowy 200Litrów i wyszedł mi ładny wykres nisko schodzący i bez wielkich górek.  
Martwi mnie że Winisd dla tego przetwornika podaje obudowe bodajże 320 litrów a w sklepie zalecają od 70 do 116litrów dla vented.
Z ciekawych głośników jest w tym sklepie też Celestion vintage ale nie podają parametrów small thiela.
Orientujecie sie może czy z tym Eminence Beta 12LT Onken ładnie zagra

Planuje do tego kupić driver dla wysokich tonów a tube wykonam z drewna na mojej tokarce. Dla  średnich będzie szerokopasmowiec Rft albo Saba w odgrodzie. A w przyszłości driver obsługujący pasmo średnich tonów.Niezabardzo wiem w co się pakuje czy te drivery w cenie poniżej 1kzł dorównują jakością dzwięku kopułce dobrej klasy?
Dzięki i pozdrawiam.

fakamada

• 1066 / 5757
  • Ekspert
14-12-2010, 19:20
Mieszanie OB na średnicy z tubą na wysokich to nie jest dobry pomysł. Jeśli OB to tylko na basie. Średnicę lepiej byłoby zamknąć w pudle.

A nie lepiej iść sprawdzonym tropem i wzorować się na Mumiach jzagaji ?

simon19

• 256 / 5245
14-12-2010, 19:57
http://www.fabrykadzwieku.pl/Nagonienie/Goniki/Goniki-redniotonowe/6/BC-SPEAKERS-6MDN44.html

Takie coś może pracować w odgrodzie? Drewniany falowód będzie się pieknie prezentować na fornirowanej odgrodzie(desce)

Nie spodziewałem się że wyląduje w sklepie z sprzetem estradowym,kto by pomyślał :),ale od jakiegoś czasu sobie czytam o odgrodach i tubach no i nie bede robił normalnych kolumn na drogich Scanach,Perleesach w OZ czy BR.
Zbyt wiele dobrych rzeczy naczytałem sie o odgrodach.

Miałem kiedyś STX mniejsze w układzie  DApolito w 100 litrowej skrzyni BR,fajnie to dostroiłem wytłumieniem i było bosko pod względem niskiego basu. Słucham na Acoustic Energy AE120 i to zupełnie co innego mały litraż, tylni BR,twarde brzmienie.

simon19

• 256 / 5245
14-12-2010, 20:00
Zerknę sobie na te Mumię.

fakamada

• 1066 / 5757
  • Ekspert
14-12-2010, 20:11
>> jzagaja, 2010-12-14 19:25:32
Rzeczywiscie mieszanie moze nie wyjsc na dobre ale drozsza konfiguracja bipolarna sprawdza sie w praktyce. Podobny watek:

http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/178806-s16-constant-directivity-dipoles.html

Tak. Gainphile (konstruktor tego i innych fajnych zestawów) pisze o tym, że wysokie tony wychodzą do przodu zaburzając scenę :(  Ja słyszę to nawet używając fullrange\'a na desce. Po dopaleniu tyłu tweeterem wszystko się pięknie układa.

simon19

• 256 / 5245
14-12-2010, 20:30
To już mam pomysł taki jak kiedyś:) Do średniotonowca zrobie obudowy z wazonów ceramicznych ścinając dna.To coś ma imitować kule takie jak w B&W 801 Nautilus . Podobno w kuli średniotonowiec tworzy piekną scene. Od tyłu wazon zakorkuje czyms wytoczonym z drewna a w ścietym dnie zamocuje głośnik.A powyżej wysokotonowa tuba z driverem.

GNAKED

• 44 / 5652
  • Użytkownik
14-12-2010, 20:58
>> lancaster, 2010-12-11 14:05:44
Gnaked, raczej nie :-))) Z takim podejściem to robimy auto gorzej trzymające się drogi bo pewnie znajdzie sie na nie tyle samo chętnych co na idace jak po szynach :-)

Znany przypadek, do tego brzydkie i się dobrze sprzedają :) rynek sam weryfikuje, tym bardziej w audio więcej chętnych jest na ten gorszy sprzęt niż lepszy ;)
Ale  bardziej chodziło mi o to że skoro JMLC lepiej wygląda na papierze, to może warto popracować nad doborem odpowiednich driverów bo trochę jest tego na rynku.

>>Żeby osiągnąc coś takiego przy odległosiach głośników np. 50cm dochodzi nam kilka kolejnych metrów co ogranicza pomieszczenia do pewnie ok 100m2 i więcej :-))

Tutaj nie za bardzo jest jak zminiaturyzować. Można też je postawić na ogrodzie :)

GNAKED

simon19

• 256 / 5245
14-12-2010, 20:59
A to kolejne pięć baniek w budżecie:) duża średnica jak na dno wazonu, zresztą przecież do wazonu musze mieć głośnik 12cm srednicy i to nie może być o sprawności 86Db tylko około 100 tak jak reszta no nie?

Fajne te głośniki 18 Suond:) coś sie wymyśli,nie chce oszczędzać na kondensatorach i wydać wiecej na coś bardzo dobrego tylko bez takich zaś 400 za jeden. Wymyśliłem sobie stare szerokopasmowce na średnie tony bo to malutki koszt i dobra jakość. Za płyty mdf w Castoramie plus cięcie też dobrze zapłace..:(  Jakby to były małe monitorki to bym fornirował odrazu ale Onken to ani nie myśle o fornirze póki co:)

fakamada

• 1066 / 5757
  • Ekspert
14-12-2010, 21:14
Zamiast wazonów można wykorzystac drewniane miski z IKEI.  Zastanawiam się jednak cały czas po co chcesz kombinować z 3-way.

Te projekty są całkiem ciekawe:
http://lautsprechershop.de/hifi/viech_mk2.htm
http://lautsprechershop.de/hifi/ct250.htm
http://lautsprechershop.de/english/index_hifi.htm