Lancaster pisał, że JMLC400 średnio się nadaje do drivera 1", zrobiłem więc na próbę Tractix'a (symulacja Hornresp podawała min. f = 1500Hz). W wyniku tego eksperymentu zaczynam się poważnie zastanawiać, czy nie zmienić koncepcji , tj bas (chyba bass-reflex) do około 250Hz, JMLC200 do 600 - 700Hz, JMLC400 z jakimś driverem 2" (upatrzyłem BMS4591) i mała tuba z BMS4550. Póki co, to tylko gdybania.
Tymczasem postęp prac wygląda jak niżej.
Precz z ortodoksami !;-) JMLC400 nadaje sie do 1 calowego drivera z tym, że zawsze warto pomyslec czy inny profil do konkretnego drivera nie nadaje sie bardziej.
Mianowicie, mam na mysli iz JMLC400 jak sama nazwa wskazuje zaczyna sie rolowac ponizej 400Hz, w przypadku tub pewnie nie jest wyjatkiem i nalezy sie spodziewac ok 18dB/oct.
Duzo to czy malo ciezko powiedziec, zalezy dla kogo i kiedy ;-)
Natomiast nawet gdybysmy chcieli bardzo komfortowo uzyc tuby o profilu 400Hz od pwoiedzmy 800Hz to lista driverow 1 calowych obslugujacych swobodnie takie pasmo jest mi prywatnie nieznana.
Dlatego nie widze wiekszego sensu uzycia takiej tuby dla takiego drivera (byc mozesa jakies drivery 1cal idace od 400-800Hz).
4550 w malej tubie, zalezy co to oznacza jeszcze, ale jesli chcesz glosnik ciac 2K i wyzej mozesz uzyc spokojnie 4538 albo cokolwiek z cewka 44mm ponizej 300zl jesli nie musisz miec 110dB, a z tego co piszesz (aktywnie) nie musisz. Zastosowanie 4550 w malej tubie jest przerostem drivera nad tuba, tak jak zastosowanie 4550 w 400-ce czy to jmlc czy to tractrix jest przerostem tuby nad driverem.
Zacytuje Einsteina : "tuba powinna byc na tyle duza zeby driver zlapal ja za jaja i na tyle mala zeby nie lapać drivera za jaja", zartowalem, to moje :-D