Proszę bardzo. Wersja nadal robocza bo ciągle przy nich dłubie.
W skrócie konfiguracja następująca:
- buda to klon 828 z 25mm sklejki, dosyć dobrze wytlumiona i wzmocniona, otwór stratny sporo pomniejszony co przyniosło zejście na basie do 28hz. Głośniki to Altec 416-8a, mambrany i cewki w 100% oryginalne. Szczerze mówiąc ta kombinacja to najlepszy bass i midbass jaki kiedykolwiek miałem, zadowala się nawet 1.5wata z SETa na 45.
- sekcja sredniotonowa to ciągłe poszukiwanie czegoś co jakością dorówna dołowi. Mam dosłownie kilkanaście kombinacji tub i driverow. Te wielokomorowe to drewniane klony Alteca 1005b wykonane w Niemczech w firmie Klughorns. Niestety nie mam do nich pasownych driverow bo to tuby na 1.4" alteki 288. Moje drivery które mam do dyspozycji brzmią niestety nie tak jak bym sobie życzył, gasną na górze i brak im blasku.
Drugie tuby ze zdjęć to Onkyo hm300a, świetne granie. Mam kilka innych onkyo typu hm450, D5020a, jakies Renkus Heinz etc. Altec 511 i 808a wogole mi nie przypadły do gustu, Onkyo zjadły je na śniadanie :). Na tę chwilę gram głównie na fantastycznych driverach RCF n580 z fenolowymi membranami. Są niesamowite. To moje jedyne drivery sredniotonowe na fenolu. Grają bardziej w kierunku kopułek jedwabnych niż ich aluminiowi konkurenci. Do tego pasmo do 20khz. To właśnie do nich kupiłem tuby które nie pasują.
Średnicę tnę przy 800hz ale o tym później.
- sekcja wysokotonowa to w tej chwili Onkyo d5320a, to ten wielki granat pod sredniotonowym. Mam też electro voice t350 i plazmowe Corony 514.
- zwrotnice na autotransformatirach z podziałem przy 800hz produkcji Wernera Jaguscha. Mam co do nich mieszane uczucia. Sa bardzo uniwersalne bo pozwalają dostosować głośność sredniotonowca i tweetera w 11 skokach co 1.5db do basu. Docelowo mam zamiar zrobić zwrotnice w zupełnie inny sposób bez traf.
Mam tez zwrotki alteca 501 i 809 ale wymagają one odświeżenia.
Generalnie alteki grają z wielkim rozmachem. To co wydobywa się z budy oceniam ma 5+, reszta póki co na dobrą 4 ale wiem że jest jeszcze wiele rzeczy do poprawienia i sporo można z nich wyciągnąć. To pierwsze kolumny które grają z takim kopem w całym pasmie na 3 watach. Na 15 jest już hardcore :) mam w tej chwili gm70 i ten bas to dla mnie koniec poszukiwań.. Teraz tylko doszlifowac średnicę..