Audiohobby.pl

HORN

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
09-06-2016, 21:07
Melo skoro juz rozmawiamy o kwestach technicznych nie podlegajacych dyskusji, badx łaskaw zamiescic pomiar thd Tonsila i powiedzmy 6 krotnie drozszego tweetera.
Chyba nie pisales tego co pisales o perszingu w oparciu o niewielemowiace  subiektywne wrazenia ?
Masz je, prawda ?

Dla tego samego poziomu glosnosci powyzej 5KHz - uzyteczne pasmo perszinga o jakim pisalem i wszystko bedzie jasne.

skrzeczacego TW70 porownam bezposrednio z kilkukrotnie drozszym seasem. W Paśmie od 2K wzwyż
Nie mam perszinga na stanie wiec Ci nie pokaze jego pomiarow. Moja opinia na temat jego dzwieku jest glownie oparta o odsluch i porownania z innymi przetwornikami. Oczywiscie jesli tak bardzo chcesz, moge miec go pomiaru i porownac z czyms innym.

TW70 to glosnik niskiej klasy, o czym pisze sam producent, podajac jego wlasciwe pasmo pracy. W WLM i klonach Pylona, ten glosnik pracuje na 1 rzedzie, siejac znieksztalceniami na okolo, dajac wlasnie taki bajerancki dzwiek, ktory nie ma nic wspolnego z naturalnoscia.

melo, zmierze thd TW70 przy tweeterze i wrocimy do tematu.
Na razie wyglada na to ze opierasz sie na parametrach technicznych a nie masz bladego pojecia jak sprawa sie ma bo ich nie robiles. Tak po prostu.

A Twoje wrazenia subiektywne sorry wiesz jak mnie interesują...Twoja sprawa co Ci sie podoba.

W starych wydaniach niemieckich diyaudio gazet znajdziesz pomiary APT i mozesz je porownac do innych glosnikow.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
09-06-2016, 21:09
Mariusz, dzięki za pomiary.
Jesli system byl skalibrowany pod wzgledem spl to mierzone cisnienie wynioslo ok 94dB, jesli przyjmiemy ze tradycyjny tweeter wykrzesa 90 to nalezaloby sciszyc komresyjne do tego poziomu a wtedy thd jeszcze spadną :-)

melo, cusz za koszmarne znieksztalcenia :-))))
...dxwiekowo w ogóle nie ma o czym mowic, chyba ze ktos lubi dxwięk typu plumkanie ze subem.
Podchodzilem do tematu wiele razy i muzyka na pewno tak nie brzmi. Znieksztacenia mamy co najmniej nie gorsze a o gustach faktycznie nie ma sensu dyskutować. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki.

Sorry, ale pomiary Mariusza nie wygladaja jak dla mnie prawidlowo. Dlatego nie bede sie na nich opieral.

I to jest argument, coś tobie nie wygląda albo nie pasuje do ideologii to wylot :-)

spoko zmierze Bruel Kjaerem albo jak wolisz Grasem (sprawdzalem jak sie ma przy nich moj prywatny mic i spoko a do 5K pokrycie 1dB) wtedy wrocimy do tematu. mowie o tw700 bo perszinga nie bede specjalnie kupowal, nie mam potrzeby.
Nie napisalem ani slowa o jego sprzecie.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
09-06-2016, 21:15
A tu focia z dedykacja dla Lancastera, co by nie mulil, ze slucham tylko zamulaczy :)

lancaster

• Gość
09-06-2016, 21:29
wiesz melo jestem teraz na redukcji, czasami klopoty ze snem, strzele sobie chyba jakas linie transmisyjna bo ile mozna tej melatoniny wpierniczac :-)

lancaster

• Gość
09-06-2016, 21:31
"Nie napisalem ani slowa o jego sprzecie."

ja tez, pisze z czego moge skorzystac i nie zawaham sie :-) Wrocimy do tematu po pomiarach. Te same warunki ten sam sprzet to samo miejsce.

PS. sądząc po ostatniej focie wyjdziesz jeszcze na ludzi ;-)

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
09-06-2016, 21:43
Ojjj Lan, ja jestem milosnikiem tub wszelkiego rodzaju, wysokiej sprawnosci i duzych tluczkow na basie, ale jak ktos pisze, ze "gwizdek" z Altusa ma dobre brzmienie, to mi sie bialko w oczach scina. Pisze celowo gwizdek, bo to tylko gwizdze i syczy.
Duzy perszing z Zeusow jak na swoja cene jakos tam gra, ale zeby zaraz doszukiwac sie hiendu...

lancaster

• Gość
09-06-2016, 21:49
pewnie ze sa lepsze kompresyjne, ale my tu mielismy debate o totalnej kaszanozie apta wzgledem tweeterow z czym sie nie zgadzam i uwazam ze w aplikcjach 5K+ leje wiekszosc tweeterow ze hej. Jest malo uniwersalny bo choc jak tatejro pisal obsluzysz nim pasmo nizej jest to moim zdaniem kaszanoza nie dxwięk, traci swobode. I tylko tyle.

Czy apt to HE ? Jak sie slucha wielu HE tweeterow to bez kozery powiem ze state of art :-)

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
09-06-2016, 22:00
Tylko caly pic polega na tym, ze wlasnie dzieki odcieciu ponizej 5 khz leje inne glosniki. Tak samo tweetery niskiej klasy, cierpia na liche brzmienie, bo sa za nisko ciete i sieja znieksztalceniami. Ja napisalem, ze wolalbym dolozyc do bms. Za pare perszingow trzeba zaplacic dwie stowki, a za 300zl masz pare BMS nowek z alledrogo, a to jest glosnik pod kazdym wzgledem lepszy od Tonsila. Wiec lepiej raz nie wyjsc na balety, czy wyjarac mniej szlugow i kupic BMS.

Za 300zl ciezko kupic pare dobrych tweeterow domowych, a tutaj masz swietne wysokosprawne BMS, ktore graja od 2khz, a nawet nizej.
Nie jestem fanem szukania oszczednosci na sile, czasami po prostu lepiej jest kapke dolozyc i miec cos naprawde na poziomie.
« Ostatnia zmiana: 09-06-2016, 22:01 wysłana przez meloV8 »

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
09-06-2016, 22:22
Tak jeszcze o TW70, zerknij tutaj Lan
http://www.audiostereo.pl/visaton-tw-70-visaton-bg-20_111385.html#entry3151425

Pare wpisow wyzej tez ciekawych.

lancaster

• Gość
09-06-2016, 23:09
" Ja napisalem, ze wolalbym dolozyc do bms."

melo, kiedy robilem zestawy na Eminence 10cx siedzial tam wlasnie bms4538 konkretnie, lepszy srodek bez 2 zdań dlatego do 10 cali uzylem. Natomiast gdyby to mialo byc 3 way a wysokoskuteczne 3 way dla mnie zaczyna sie od 12 cali, sweetspotem jest 15 :-) to dajemy taka 12 czy 15ke ponizej 1K, do gory leci tuba do 5K i apt na gore krzywdy nie zrobi, zapeniam. Chyba ze ktos bedzie "wiedział" co gra i "wiedzial" ze grac "nie moze".
Dla mnie apt na srodku w pasmie 2-4K po prostu gra sztywnym matowym dxwiekiem bez swobody.
Jest ten moment w ktorym  "zaskakuje" i wtedy uwazam jest OK a w kontekscie jakosc/cena genialnie.

lancaster

• Gość
09-06-2016, 23:25
ogolnie ostatnio mam takie podejscie ze do 20 cm i 30m2 fullrange, 10-12 cali horn najlepiej 2way, 15cali ukladalem 2 zestawy pierwszy na GPA w onkenie + Radian 850 chiba w Iwacie modyfikowanej + BMS w Tractrixie i spoko wyszlo, drugi na BMS coaxie kompresyjnym neodymowym w Tractrixie i B&C 15 cali w basrefleksie. Sprawdzilbym przy okazji 2 way z 15-ka w blh strojonym w okolice 45Hz, kompresyjnym idacym od 800-1K w tractrixie 400-ce. to ostatnie najmniej kombinowania. Problem z glosnikami gotowymi bo PA graja z mozolem na niskich poziomach glosnosci ale ostatnio bawie sie troche wiec moze cos sie ulozy. Duze wysokoskuteczne i domowe.

cadam

• 4401 / 6107
  • Ekspert
09-06-2016, 23:40
za 300zl masz pare BMS nowek z alledrogo,

Który konkretnie BMS?

tetejro

• 2745 / 3196
  • Ekspert
10-06-2016, 00:10
I znowu czytam jakies kalkulacje z kapelusza wziete. Typowa internetowa ekonomika.

APT:80 kosztuja nawet 45Eur w Niemczech (to chyba cena za perę), na innej stronie  sa po 25$.

W Polsce zamiast APT:80 należy brać GDWT 9/100 FP, za 69 złotych. Wiec para kosztuje 138 złotych - a nie 200. Nowych z gwarancją.

Para BMSów 4524 - najmniejszych ferrytowych z 1" wyjściem nie kosztuje natomiast 300, tylko przynajmniej 450 złotych . Ale 4550 w tym wymiarze, to już 1050 złotych za parę.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
10-06-2016, 04:24
Lan, problem z perszingiem jest taki, ze zeby go najlepiej wykorzystac ( czyli wysoko), trzeba isc w dosc skomplikowany projekt o czym napisales. 12-15 calowy bas, trzeba wspomaga tuba sredniotonowa, ktora zagra ponizej 1 khz ale dociagnie do 4-5khz. Najtanszy, znany driver do takiej tuby to Monacor KU-516 za jakies 160zl. Niby nieduzo, ale trzeba jeszcze dokupic tubke. Idac w lepsze drivery, trzeba liczyc sie ze znacznie wiekszym wydatkiem. Bas do takiej koncepcji to 400-500zl minimum. Teraz mamy APT 50 za 74zl i APT 80 za 96zl, przy czym dalej jest to glosnik z najnizszej polki.

Sztuke BMS 4524 kupisz za 149 zl http://allegro.pl/profesjonalne-drivery-1-calowe-bms-4524-nowe-tanio-i6249943149.html bralem od tego goscia dwie, rozne pary driverow BMS.

Dla mnie wybor jest jasny. Nawet w najtanszym projekcie o jakim napisalem wyzej, doloze do BMS, bo to glosnik lepszy pod kazdym względem od perszinga. Ale to trzeba po prostu kupic i posluchac, przekonac sie samemu, a arwas, znaczy sie tetejro niczego nie kupi, bo tylko teoretyzuje, a ceny Tonsila i tak sa dla niego za wysokie.

lancaster

• Gość
10-06-2016, 08:37
4524 gda jak na kompresyjny driver bardzo "domowo", chyba najbardziej z tych ktore mialem, gore ma moim zdaniem slabsza od apta ale da sie ciac w 2 way jak piszesz.
Ze niedrogich sredniotonowych ktorych nie sprawdzalem :
http://www.parts-express.com/selenium-d250-x-gw-1-phenolic-horn-driver-1-3-8-18-tpi--264-204

3 way nigdy nie wyjdzie mega budzetowo zwlaszcza tubowe, biorac jednak pod uwage ze podstawowe Eminence czy Beymy 15cali to koszt ok 500zł, taki średniak 200zł do tego tuba nawet 500zł i apt 100zl i masz ponizej 1K Euro za komplet glośnikow z hornami zeby naglosnic b.duze pomieszczenia.
A jak to zagra mocno zalezy od wyboru średniotonowego i/lub jego ewentualnej modyfikacji oraz zlozenia calosci oczywista.
No i ze 2Kzł na obudowy spokojnie trzeba liczyc jak nie 3Kzł. Mozna taki projekt zrobic z wymiennym frontem w klasycznej obudowie ala trenner friedl isis i bawic sie latami jak ktos lubi w podmianki na TAD-y czy z czym tam kto bedzie chcial zaszalec ;-)

w kazdym razie na poczatek takiej zabawy apt projektu nie uwali moim zdaniem, podmiana na inny glosnik bedzie wygladac w kosztach jak wymiana Beymy na TAD-a wlasnie (nawet nie GPA).