Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
03-04-2014, 10:46
fakamada, nie przejmuj sie. Glupoty pieprze.
W kazdym razie faitala ozebrowali niexle.

Sporo Beym mierzylem, ale wszystkie byle jak.

lancaster

• Gość
03-04-2014, 10:49
18 Sound tez wyglada dobrze.

atlon11

• Gość
05-06-2014, 10:52
Nie ma jak polski High-End ;-)

Zontek (gramofon) + Linnart (przedwzmacniacz) + My Sound (końcówki mocy) + Albedo (okablowanie) + Auto-Tech hORNS Universum 3 (kolumny) + Sound Box (ustroje akustyczne i stolik)
http://highfidelity.pl/@main-2080&lang=

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
\'\'James B. Lansing\'\' = Lansing Manufacturing ~ Altec Lansing ~ JBL...\'\'Hear the Truth\'\'

lancaster

• Gość
05-06-2014, 14:22
Atlon, milo widziec :-) Myslalem przez (dluzsza) chwile ze sie zezlosciles po ostatnich rozmowach :-)

Spoko, nie wiem jak prezentacja wypadla bo mnie nie było na miejscu, zycze kolegom zeby bdb, wiem ze Zontek jest OK, Linnart jest OK, wzmacniacze My Sound ponoć tez, o Rakietach wiesz ze mam zdanie jakie mam, aczkolwiek nowszych odslon nie sluchalem wiec sie nie wypowiadam....a kabelki i meble potrzebne chocby po to zeby wszystko w calosc spiac i na czyms ładnym postawic.  Ładne, łądnie wykonane....no co ?:-)
Jest to High End, zobacz co ludzie czasami robia na zachodzie i wschodzie oraz poludniu i polnocy :-)
Lokalny patriotyzm jednak we mnie drzemie ! ;-)

atlon11

• Gość
11-06-2014, 16:45
>> lancaster, 2014-06-05 14:22:55
>>Atlon, milo widziec :-) Myslalem przez (dluzsza) chwile ze sie zezlosciles po ostatnich rozmowach :-)

>>Spoko, nie wiem jak prezentacja wypadla bo mnie nie było na miejscu, zycze kolegom zeby bdb, wiem ze >>Zontek jest OK, Linnart jest OK, wzmacniacze My Sound ponoć tez, o Rakietach wiesz ze mam zdanie jakie >>mam, aczkolwiek nowszych odslon nie sluchalem wiec sie nie wypowiadam....a kabelki i meble potrzebne >>chocby po to zeby wszystko w calosc spiac i na czyms ładnym postawic. Ładne, łądnie wykonane....no co ?:-)
>>Jest to High End, zobacz co ludzie czasami robia na zachodzie i wschodzie oraz poludniu i polnocy :-)
>>Lokalny patriotyzm jednak we mnie drzemie ! ;-)

Zawsze możesz sobie kupić studyjny stalowy rack audio, chyba że wolisz bardziej domowo, wtedy ten który Ci się podoba. Najważniejsze aby solidnie stało i nie rezonansowało.

Co do hORNS Universum 3, jak chcesz coś więcej wiedzieć nt. owego projektu, to najlepiej abyś pogadał z samymi konstruktorami. Możesz nawet zawitać do Pana Łukasza, czy choćby Pana Jacka...no i tym samym, przy okazji zaliczysz sobie cztery strony Polski - południowy wschód i północny zachód. I co najważniejsze w końcu posłuchasz 3-eciej edycji kolumn Universum.

Wiesz o tym, że kolumny hORNS Universum 3 (26.600 EUR) i JBL Studio Monitor 4365 (16.000 EUR) były testowane w niemieckim Stereoplay\'u nr. 4/2013.

Obie w najwyższej klasie: \'\'Absolute Spitzenklasse\'\'

Auto-Tech hORNS Universum 3 - uzyskały 65 pkt. na 70 możliwych.

JBL Studio Monitor 4365 - 63 pkt. na 70 możliwych.

Pod tym linkiem masz załączniki pdf z testu kolumn hORNS Universum 3...załączone przez Pana Jacka Z...
http://www.audiostereo.pl/polski-high-end-w-stereoplay_101654.html

I nie zapomnij wysłać swych kolumn na testy do niemieckiego Stereoplay\'a - to je pomierzą i wystawią należytą ocenę:
http://www.audio.de/kaufberatung/1/0/4/8/1/0/6/stereoplay_Rang_und_Namen_6_14.pdf

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
\'\'James B. Lansing\'\' = Lansing Manufacturing ~ Altec Lansing ~ JBL...\'\'Hear the Truth\'\'
« Ostatnia zmiana: 01-01-1970, 01:00 wysłana przez fakamada »

Gustaw

• Gość
11-06-2014, 16:52
Jak byłem mały to też wierzyłem w gwiazdki w czasopismach audio :-)

Posmarujesz, zagwiazdkujesz :D

almagra

• 11516 / 5737
  • Ekspert
11-06-2014, 17:00
I jedziesz!

Gustaw

• Gość
11-06-2014, 18:10
a przede wszystkim nie wierzę w takie radosno-nadęte pierdzelenie i epatowanie cenami.

Kiedy usłyszę dobrze grające Audiotechy co mi się kiedyś na audioshow niestety nie udało, wtedy sam napiszę, że fajnie grają i dodatkowo będę kibicować polskiej konstrukcji.

Atlon,
Spuść trochę powietrza, bo pękniesz, człowieku :)

lancaster

• Gość
11-06-2014, 20:41

dobra, spokojnie ;-)
Jedno jest pewne nie interesuje mnie wyscig z Rakieta :-) Przeciez pisalem ze nowszych (V2, V3) nie slyszalem, a kolumn do takiej kubatury jak Rakieta nie planuje.
Natomiast zrobienie lepszego dxwieku od tego ktory slyszalem z V1 to przyslowiowy pryszcz. Stojacy obok fullrange Voxativa rozjechal je wszystkim lacznie z dynamika niemilosiernie.

Zupelnie serio mocno kibicowalem autotechowi, nie wiem czy wiesz ale na pierwsza prezentacje rakiet zabralem elektronike docet lectora i raysonica (sprzedawalismy wtedy te marki) zeby pomoc skonfigurowac optimum.
Rozumiesz....zadalem sobie trud, zeby przytaszczyc ze soba kilka kartonow ze sprzetem - bezinteresownie.
Jaki był final ? Dxwiek w dowolnej konfiguracji byl taki ze postanowilem nie wystawiac sprzeciorow bo jeszcze by bylo ze to ich "zasluga".
Bylem przy konfiguracji systemu kiedy Pan Jacek z Panem Łukaszem słyszac(mam nadzieje) kaszane stwierdzili ze wszystko OK, namawialem zeby zostac w pokoju hotelowym w przeddzien imprezy dluzej i sprobowac poprawic calosc. Bylismy tam z magusem i cervantesem, ktorzy moga to potwierdzic.
Tak wiec na pewno nie mozna powiedziec ze firmie nie kibicowalem, a teraz to jest jak z polska reprezentacja pilki nozej. Jak zobacze (uslysze) ze jest OK, to napisze ze super, a na razie moge napisac tylko ze pierwsza odslona byla mocno średnia a kolejnych nie sluchalem.
Nie wiem co Ci nie pasuje ?
Czy to ze nie mam konstrukcji na gotowo (bo to Cie widze jakos wyraxnie boli nie wiedziec czemu ?) oznacza ze nie moge sie wypowiadac na temat istniejacych ?
Nie rozumiem ?

lancaster

• Gość
11-06-2014, 20:54

Jak Rakiety dostaly 5 pkt wiecej od JBL to nie ma opcji zeby nie graly genialnie ?:-)
Powiem tak, z konstrukcyjnego punktu widzenia Rakieta jest bardzo ryzykownym projektem.
Żadna koncepcja nie ma rzecz jasna wylacznie wad czy zalet.
...ale tu jest gimnastyka wyjatkowa nawet w kategorii ryzykownych :-)
Z tym sie chyba zgadzamy ?

atlon11

• Gość
11-06-2014, 21:17
Gustaw, ja rozumiem, że np. niemieckie kolumny będą (lub mogą być) uprzywilejowane u recenzentów w rodzimym kraju, jak np. Isophon Berlina RC 11 (150.000 EUR) na przetwornikach Accuton-a, w tym diamentowe (wyższa średnica i wysokie).
http://www.rcm.com.pl/oferta/isophon/stereoplay_berlina_rc11_en.pdf
...to jedyne kolumny (z tych co mieli przyjemność testować) które otrzymały maksymalną notę 70 punktów za ogólną ocenę.
Dzieląc na poszczególne aspekty, miały jedyną maksymalną notę za precyzję 16 pkt. - jedyne kolumny które dostały maksymalną notę za precyzję. I to przy zwrotnicy o nachyleniu 50dB/okt.! Niemieckie pomiary w teście.

Każdy wie jak one grają bo wszyscy ich słuchali na dolnym śląsku w zestawieniu monoblokami Vitus SM-101 + liniowy pre-amp Vitus SL-102, odtwarzacz Vitus, gramofon SME, okablowanie: Argento Audio Flow Master Reference, Organic Audio, Furutech, akcesoria sieciowe Furutech.

One grały we Wrocławiu, i tak na ceramicznych wooferach miały wolny bas i ostrą górę z diamentów - a może słuchacze byli słabo zahartowani w bojach, przyzwyczajenie do miękkich kopułek swych tweeterów. Tak jak mówili nie było w ich muzyki. Ale to pewnie kwesta nie najlepszego zgrania, lub braku wygrzania :-)
To tak trochę nie pasuje, bo ja rozumiem żeby była przygaszona góra i wolny bas - to idzie bardziej w parze.

Te same głośniki diamentowe przetworniki (na wyższej średnicy i wysokich) grają w topowych Avalonach Tesseract (300.000 $), tyle że na basie co innego.

http://www.avalonacoustics.com/pdf/TESSERACT%20WEB%20STATEMENT.PDF

Tak gdybym miał wybierać, pomiędzy tymi kolumnami, to w ciemno brałbym amerykańskie Avalony Tesseract, tylko wpierw u Lancastera muszę wygrać talona na topowego Avalona :-)

Żartowałem Lanie :-), przecież wiesz że my lubimy to samo :-)...czyli tubowe paki, typu Tower SM-1.

Gustaw

• Gość
11-06-2014, 21:40
>> atlon11, 2014-06-11 21:17:43
Gustaw, ja rozumiem, że np. niemieckie kolumny będą (lub mogą być) uprzywilejowane u recenzentów w rodzimym kraju

Jeżeli nawet recenzje tych kolumn napiszą Barack Obama razem z Putinem i opublikują to w dowolnym czasopiśmie audio to mam to w głębokim poważaniu. Nie wiesz jak się to załatwia w większości wypadków? Chociaż wiem, że bywają odstępstwa od reguły.

Mało to sprzętu ze świetnymi recenzjami gra na poziomie marketowym ale za to z tłumaczeniem typu "nie było odpowiedniej elektroniki towarzyszącej" albo "odpowiedniej akustyki pomieszczenia"?

Co do Avalonów to być może to świetne kolumny. Jak usłyszę z nich high-end to przyznam rację. Na razie słuchałem kilka razy Avalonów w warunkach wystawowych i za każdym razem był to zmulony dźwięk za maks 2 tysiące. Inni mieli podobne warunki i grało znacznie lepiej.

Atlon,

Musisz założyć, że ja na starcie jestem na "nie". Na nie, bo w 95% to zwykle kit i marketingowe pompowanie.
Jak mnie dźwięk przekona to mogę dowolnemu konstruktorowi nawet teczkę do firmy nosić :)

lancaster

• Gość
11-06-2014, 22:16

Mnie np. W OGÓLE nie podnieca co ile pkt dostalo :-)
Cieszyloby gdybys zaczal pisac o WLASNYCH odczuciach.
Dajmy na to zrobie wreszcie jakies paki za 100K Euro, napiszesz ze do dupy dxwiek i to juz bedzie jakies info ;-)
....a jak mi przelinkujesz ze dajmy na to zostaly koumnami roku w Stereophile to nie bedzie dla mnie zaden news bo juz dawno bede to wiedział :-)

itd. itp. mamy tu forum, mocno licze na dzielenie sie WŁASNYMI przemysleniami, cudze mozna znalexc w necie

lancaster

• Gość
11-06-2014, 22:20
Atlon, te Isophony masz zdaje sie tu ... vs zywa muza ;-) :

jeszcze raz duze brawa dla dystrybutora za odwage, rzex niewiniatek :-)

fakamada

• 1066 / 5586
  • Ekspert
18-06-2014, 11:59
Ciekawy projekt na tanich przetwornikach (w pięknej, drogiej obudowie).
http://www.casta-acoustics.com/CORE/Contents/MB.html

Ten niskotonowy to BG20 z nakładką przeciwpyłową w stylu Altec\'a :) Mogli się bardziej postarać i przykleić trochę większą, bo nadal lekko widać miejsce gdzie druty wchodzą do cewki.

Driver średniotonowy 1". Wg producenta pracuje od 650hz do 5khz. Czyżby taniutki Selenium D250-X? Oprócz niego znam tylko jeden model 1" drivera, który schodzi tak nisko, ale jest dostępny dopiero od niedawna i produkowany na bardzo małą skalę.

Podawana efektywność tylko trochę naciągana (94db/w). Jeśli ten BG20 ma doklejony magnes to może faktyczna efektywność wypadać na 91-92db/w

Ciekawe jak gra taka super budżetowa konstrukcja. Fajna baza na tani forumowy projekt (który i tak się nie narodzi:)