Audiohobby.pl

HORN

Marchewa

• 227 / 4374
  • Aktywny użytkownik
23-04-2013, 19:27
.... tuby,....nie że poprawiałem, ale wiedząc, iż może być lepiej, położyłem jeszcze dwie warstwy lakieru, ma być perfect.
Miały być w tym tygodniu Radiany,... ponieważ jeszcze nie dotarły, mogę dopieścić tuby.
Metaloplastyk, wykonuje adaptery jeden, o gr, 1cm, drugi 5cm, nie wiem jak się sprawuje Radian z długością adaptera, wole mieć wybór,\\.
Z tego co widać, Radian w Hornie jest zamontowany na cienkiej blasze.
Zaznaczam, to nie moje zdjęcie!

Marchewa

• 227 / 4374
  • Aktywny użytkownik
23-04-2013, 19:32
A zdjęcia jakies tam wkleję, ale dopiero jak będą blachy, bayery grawery,.. od grawera oczywiście,

lancaster

• Gość
30-04-2013, 23:40
fakamada, szkoda ze nie zmierzyli impedancji w takiej wydmuszce vs porzadna tuba. Dopiero by byly konkluzje :-)
Dziwie sie ze swoego czasu podczas dyskusji na naszym forum tego nei zrobiono. Wielomiesieczna batalia, bo jak udowodnic ze cos sie slyszy ?:-) Wtedy/kilka lat temu nie mialem tych doswiadczen co obecnie...a obecnie tamta dyskusja to dla mnie śmiech na sali prostym pomiarem do zamknięcia na dzien dobry.

Yogi

• 493 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
01-05-2013, 08:20
Zaraz, zaraz ale czy rezonanse mechaniczne wyjdą w pomiarze impedancji ? Ja myślałem że tylko akustyczne i elektryczne. Mam rezonans mechaniczny w głośniku (słyszę go) a impedancja płaska jak stół. Lan, znów zaczynasz? ; ) Co pokaże pomiar impedancji w kiepskiej tubie ? Serio teraz nie "stawiam" się tylko pytam z ciekawości poznawczej.

P.S. Czy masz jakieś doświadczenia w wystroju akystycznym pomieszczenia w którym grają tuby? Chcę zrobić swoje na porządnie. Mam pewne przemyślenia ale zawsze warto zapytać innych.

lancaster

• Gość
01-05-2013, 08:37
Sprawdź Yogi, bo sie stawiam. Masz przeciez mokrofon, nie wiem tylko czy masz tuby do testu. U mnie posluzyly wydmuszki pewnej zagranicznej firmy vs te o których czasami pisuje w zakladce audiosalon :-)
15 minut walczylem z pomiarowka która normalnie mi sie odpala od pstryknięcia  a pomiary przykladowego zestawu 2 way robie  w 15-20 minut (impedancja + 3-4 kąty + na osi) bo myslalem ze cos sie spierdzielilo ze imp poszarpana. Zmierzylem drugi glosnik (woofer) i gładziutenko, no to najpierw wyjalem glosnik z tuby-wydmuszki i nagle okazalo sie ze  z pomiarowką wszystko OK, a poxniej uzylem w znanje mi tubie i nadal bardzo ładnie.

Co do pomieszczenia mierzylem niedawno u faceta pomieszczenie zaadaptowane. W tym konkretnie lokalu w miejscu odsluchu +5dB dla okolic 500-600Hz, pozostale rzeczy jak w innych zaadaptowanych pomieszczeniach (znośne zafalowania na dole).
Nie widze powodu zeby do pomieszczen z tubami podchodzic inaczej jak do pomieszczen ze zwyklymi kolumnami.
Tuby co prawda ułatwiaja wspolprace z pomieszczneiem poprzez mniejsza ilosc odbic, ale jesli mimo to problemy są...mozna sie tylko cieszyc ze ze zwyklymi glosnikami raczej nie beda mniejsze.

Oczywiscie to co pisze powyzej to tylko moja opinia a wszystko jak wiadomo moze byc kwestią gustu.
Np. mikrofon mogę mieć krzywy ;-)

Yogi

• 493 / 6109
01-05-2013, 08:40
A czy ta poszarpana impedancja nie jest czasem wynikiem złego (niedokładnego) odwzorowania profilu ?? Oczywiście sprawdzę mam pomiarówkę kalibrowaną, nie mam tylko tuby wydmuszki, mam te porządne, wiadomo skąd ;)

Yogi

• 493 / 6109
01-05-2013, 08:41
500 - 600 Hz ? Coś mi to mówi, jaki głośnik pracował na paśmie 200 - 500 Hz ?

lancaster

• Gość
01-05-2013, 08:48
PS. Yogi, tylko nie mysl ze ksztaly impedancji w wydmuszce jest nie do poznania. Widac ze to pomiar imp., tylko traci plynnośc, pojawiaja sie zabki na wykresie.
Wczoraj np.  wywalilem  testowa skrzynie basowa bo mi robila pik na impedancji w okolicach 200Hz -cos tam pewnie brzeczalo ze sie tak naukowo wyraze :-), w drugiej obok tego nie ma. Tak wiec otoczenie glosnika ma jak najbardziej wplyw na imp elektryczna. (najprostszy przyklad zmiany przy strojeniu obudowy jaka by ona nie byla)
....nie mowiac o akustycznej...ale tu wiadomo, dlatego tuby królują.

Yogi

• 493 / 6109
01-05-2013, 08:49
Ty mierzysz impedancję głośnika mikrofonem ??

lancaster

• Gość
01-05-2013, 08:50
"jaki głośnik pracował na paśmie 200 - 500 Hz ?"

Na oko Supravox, 100% nie daje, za malo supravoxow widzialem. Drogie(jak dla kogo ;-)) firmowe paczki.

lancaster

• Gość
01-05-2013, 08:52
Yogi, nie nie mierze mikrofonem tylko rezystorem odniesienia. No to sobie pożartowaliśmy.

Yogi

• 493 / 6109
01-05-2013, 08:53
Przy strojeniu obudowy oddziałujemy bezpośrednio na rezonans membrany głośnika klasycznego, poprzez strojenie rezonansu słupa powietrza w porcie BR, tu bezpośrednio mają na siebie wpływ ciśnienia z portu i ciśnienie z tyłu membrany. Próbuję sobie wyobrazić jak drgania ścianek tuby miały by mieś wpływ na impedancję cewki drivera kompresyjnego, ale jak sam powiedziałeś sprawdzę to po prostu.

lancaster

• Gość
01-05-2013, 08:54
"A czy ta poszarpana impedancja nie jest czasem wynikiem złego (niedokładnego) odwzorowania profilu ??"

nie sprawdzalem, ale sam profil nie wyglada dziwnie, natomiast tuba potrafi słyszalnie przydzwonic podczas odtwarzania instrumentów. Slychac to nawet a moze nawet zwlaszcza w cichych pasazach przy pojedynczych instrumentach.

Yogi

• 493 / 6109
01-05-2013, 08:55
Pytam o te 500 Hz bo mam oststnio obsesję na punkcie mechanicznego rezonansu układu cewka, resor vs magnes kosz. te 500 Hz to druga harmoniczna rezonansu jaki zmierzyłem w przynajmniej kilku wooferach :) i