Audiohobby.pl

HORN

Yogi

• 493 / 6254
  • Zaawansowany użytkownik
30-03-2010, 22:16
albo piankę pod panele

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
30-03-2010, 23:08
Dzięki, odwiedzę sklep gumowy, ostatnio byłem tam gdy potrzebowałem wąż gumowy do odmy w samochodzie.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Gustaw

• Gość
31-03-2010, 00:01
>> Bacek, 2010-03-30 23:08:30
Dzięki, odwiedzę sklep gumowy, ostatnio byłem tam gdy potrzebowałem wąż gumowy do odmy w samochodzie.

Na Kościelnej masz taki sklep (przed tunelem). Chyba mają wszystko co jest z gumy.

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
31-03-2010, 00:10
Właśnie tam byłem.

------------------------------------------------------------------------------------------------

cadam

• 4401 / 6253
  • Ekspert
07-04-2010, 16:49

fakamada

• 1066 / 5755
  • Ekspert
13-04-2010, 15:09
Co sądzicie o takich aplikacjach Horn\'ow w  warunkach domowych ? :

http://www.rentcom.com/wpapers/commun/sec13.html
http://www.jblpro.com/pages/pub/components/21929394.pdf

fakamada

• 1066 / 5755
  • Ekspert
13-04-2010, 15:11
Czy może lepszym rozwiązaniem jest Unity Horn ?

Pytam, bo sprawdziłem ceny coaxialnych driverów BMS i trochę mina mi zrzedła :)

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
13-04-2010, 16:13
Niestety dobre drivery kosztują całkiem nie mało, przy nich cena ScanSpeak revelator to budżetówka.
Można też szukać driverów z pojedynczą membraną ciągnących do samej góry, ale wtedy cięcie od dołu będziesz miał trochę wyżej 600-800hz (z BMS można i 300hz). Jest kilka modeli alteca czy jbl które mogą dać radę. O berylowych TAD\'ach nie wspomnę bo na nie to już bardzo duży budżet potrzebny.

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
13-04-2010, 16:20
A do tych koaksjalnych bms\'ów to będziesz potrzebował albo bardzo efektywny dół albo potężnie je zbijać bo mają coś kole 118 efektywności. T2A o którym rozmawialiśmy zbija maksymalnie 12db. oczywiście zostaje jeszcze biamping albo aktywne podejście.

fakamada

• 1066 / 5755
  • Ekspert
13-04-2010, 16:57
Na razie rozeznaję się dopiero w temacie. Na razie nie ukończyłem jeszcze aktualego projektu..  :)

W nowych odgrodach będę miał wymienne okienko o wymiarach circa 30cmx25cm i tam musiałaby zmieścić się tuba, więc podejrzewam, że jej użyteczne pasmo i tak nie zejdzie poniżej własnie 600-800hz. Woofery mam dobre i pociagną ładną średnicą wystarczająco wysoko.

Tak wiec mam 2 pytania:

1. Jakie pasmo można wycisnąć z tak małej przestrzeni na tubę.
2. Czy jest mozliwe dobre "zszycie" dość ciężkich membran 12 czy 15 calowców z lekkimi membranami tubowych driverów ?

PS. Jestem kompletnym laikiem w kwestii tub, więc proszę o wyrozumiałość.

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
13-04-2010, 20:26
Okrągły tractrix o średnicy 30 cm będzie miał odcięcie w granicach 350 hz z małą końcówką. Cięcie drivera w teoria powinno być oktawę wyżej ale myślę że mimo to spokojnie od 500Hz w tym pójdzie. Prostokątny traxtrix o wylocie 20x30 będzie maił punkt odcięcia na 392 Hz, tu pewnie trzeba by ciąć przynajmniej na 600Hz więc wszystko w wymaganych granicach. Więc raczej wszystko wejdzie, a tak na prawdę tuba może zawsze wystawać przed obrys deski i być zamontowana w swoim węższym miejscu a nie koniecznie na wylocie. W wypadku innych niż tractrix profili tury nie wiem jak to wygląda.

W zasadzie wszystkie stare najbardziej warte uwagi Klipsche jadą na 15\'\' wooferach, w Altecach podobnie. Chociaż one wszystkie mają papierowe nie nasączane niczym membrany więc nie wiem gdzie jest ta krytyczna granica wagi.

fakamada

• 1066 / 5755
  • Ekspert
13-04-2010, 20:58
Fajnie :) Wiem już w takim razie jaki będzie kolejny krok... Na pewno zgłoszę się do was po pomoc w odpowiednim momencie..

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
13-04-2010, 22:20
Tu masz kalkulator do tubek Tractrix

http://www.volvotreter.de/downloads/Tractrix_v1.4b.zip

Wpisujesz średnicę drivera i punkt odcięcia i dostajesz wymiary. W wypadku tubki prostokątnej podajesz jeszcze stosunek wysokości do szerokości (w arkuszu są trochę mylnie opisane). Dla twojej dziury wstawiasz tam 1.5.

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
14-04-2010, 09:42
Z tego typu bardzo podobał mi się stary Tannoy DualConcentric. Nowsze konstrukcje tego typu brzmiały różnie. Na plus podobały mi się starsze WLM\'y (jeszcze te na eminencach).
W każdym razie w gotowym głośniku trudniej pewnie będzie dorobić tubkę o wymaganych wymiarach.
Tannoye mają tubówkę zintegrowaną/zoptymalizowaną z dużym głośnikiem, poza tym sama membrana wygląda jak by jest profil był dostosowany dla tylnej wysokotonóki. W nowych konstrukcjach koaksjalnych, driver jest po prostu przykręcany do tyłu woofera. Mimo wszystko może łatwiej było by wbudować driver do jakiegoś gotowego rozwiązania jak np Eminece beta 12 CX (jak na obrazku).

Czy ten GDN ma jakieś szczególne właściwości które predysponują go do takiego zadania?

fakamada

• 1066 / 5755
  • Ekspert
14-04-2010, 11:10
Bie mogę teraz znaleźć, ale widziałem gdzieś pomiary off-axis takich coaxiali i wypadały znacznie gorzej od waveguide, właśnie przez niedzoptymalizowany krztałt dużej membrany.