Audiohobby.pl

HORN

titan

• 299 / 6253
  • Zaawansowany użytkownik
27-03-2010, 16:15
A tak przy okazji, może jest ktoś chętny na tube Iwata 300hz 2" od jzagaja???
Ja się przymierzam ale koszt zrobienia formy jest sporawy....

Gustaw

• Gość
27-03-2010, 16:17
>> titan, 2010-03-27 15:57:26
Ten zestawik ewoluowal do tych białych tub na fotce wyżej załaczonych przez Gustawa...

http://www.6moons.com/industryfeatures/grandecastine/1.html

?!!?  :)

Jeżeli tak to czekam na wrażenia.

titan

• 299 / 6253
27-03-2010, 16:26
Chyba zle mnie zrozumiales. To nie moje... niestety
Miałem na mysli to, ze ten "zestawik" to byl prototyp, z ktorego powstaly pozniej grandecastine.

Gustaw

• Gość
27-03-2010, 16:34
OK. Szkoda :-)

reactor

• 1649 / 5692
  • Ekspert
27-03-2010, 17:22
>> Gustaw, 2010-03-27 16:17:47

Bardzo ciekawie wyglądają te tuby. Coś takiego z przyjemnością bym postawił w pokoju (gdyby był większy :) ). Tutaj coś dla miłośników Batmana w wydaniu Burtona, mniam!  http://www.goodsoundclub.com/Playback/MyPlayback.aspx  

..d_b..

Yogi

• 493 / 6254
27-03-2010, 20:43
mnie policzyłeś w tych 3 parach ?

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
27-03-2010, 22:13
Efekty sobotnich zmagań. Tubka prawie osiągnełą zakładaną grubość ścianek bocznych. Całość wstępnie przeszlifowana. Ponieważ nie bardzo ufam temu połączeniu na styk z mdf i w jednym miejscu wyszła mi mała nieszczelność to a mdf pójdzie jeszcze warstwa zwykłej skleiki  4mm.

Jak obie obejrzałem sobie tą pociętą skleikę to wyszło, że na upartego mogłem użyć do tego zwykłej skleiki. Przy tak dużym promieniu i tak by się wygięła. Cena wyszła by 2.5 raza mniejsza niż za elastyczną. W związku z tym na koniec pójdzie jeszcze na boki warstwa zwykłej i na tym zakończę. Potem przyjdzie czas na mocowania, sezonowanie i lakiery, oraz farbę.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Gustaw

• Gość
27-03-2010, 23:31
>> reactor, 2010-03-27 17:22:44
Bardzo ciekawie wyglądają te tuby. Coś takiego z przyjemnością bym postawił w pokoju (gdyby był większy :) ). Tutaj coś dla miłośników Batmana w wydaniu Burtona, mniam! http://www.goodsoundclub.com/Playback/MyPlayback.aspx

O ile mnie pamięć nie myli to właśnie kolega Titan kombinował coś w rodzaju "batmanów" Romego the Cat.

Gustaw

• Gość
27-03-2010, 23:34
>> Bacek, 2010-03-27 22:13:57

No, no  ... widzę, że kolegę wzięło dosyć mocno. Czekamy w blokach startowych na efekt finalny . :-)

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
27-03-2010, 23:39
Gustaw,

Przez pół roku to Cię pewnie plecy rozbolą :)
------------------------------------------------------------------------------------------------

Gustaw

• Gość
27-03-2010, 23:45
>> Bacek, 2010-03-27 23:39:25
Gustaw,
Przez pół roku to Cię pewnie plecy rozbolą :)

No i właśnie tutaj masz spore pole do popisu aby skrócić moje męki :-)

reactor

• 1649 / 5692
  • Ekspert
29-03-2010, 12:57
>> Gustaw, 2010-03-27 23:31:01

Gustaw trzeba kolegę Titana namówić żeby napisał coś  o tych swoich podbojach gdyby jeszcze wkleił kilka zdjęć to by było bardzo miło. Nie mam pojęcia jak grają te wynalazki Romka ale wyglądem pasują do bat-pieczary jak ulał :P

..d_b..

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
30-03-2010, 21:04
Wieczór sympatyczny, w przerwie w pracy zająłem się kwadraturą koła. Czyli jak okrągły driver połączyć z kwadratową tubą. Pilniczki w rękę i hajda. Na żywo wyszło to lepiej niż widać na fotce ale i tak nie jestem zadowolony. Muszę chyba jakiś szablon do tego wysmażyć. Może kiedyś jakaś dobra dusza zlituje się i przygotuje mi to w AutoCad i pójdzie to do zrobienia w aluminium ale na razie metoda prymitywna będzie musiała wystarczyć.

Wiecie może czego można użyć na uszczelkę pomiędzy adapterem a tubą?
Monacor ma taką taśmę piankową ale jest ona gruba i trzeba by kombinować z łączeniem na kantach. Fajna pianka jest na podkładkach do myszy ale to jest za grube wystarczyło by coś 1-2 mm. Może ktoś wie czego można by użyć?

Bacek

• 2433 / 6247
  • Ekspert
30-03-2010, 21:47
Ciężko to narysować, trzeba by wytłumaczyć. Ogólnie z jednej strony koło o średnicy 25.4 mm z drugiej kwadrat o boku 25.4 mm. Grubość jeśli w aluminium jakieś 15 mm, w sumie to nie wiem co jest dostępne mniej jak 10 ani więcej jak 20 nie ma sensu. Można to zrobić na dwa sposoby. Z każdego punktu kwadratu idzie linia która jest przedłużeniem średnicy koła. A można też tak że też wyprowadzić z każdego punktu kwadratu wiele lini biegających częściowo po obwodzie koła. W drugim wypadku powierzchnia przelotu będzie mniej wyboista. Ale nie bardzo wiem jak to narysować. Na pierwszym obrazku rezultat pierwszej metody. Na drugim dla każdego punktu na obwodzie kwadratu kolorem niebieskim jest zaznaczony pierwszy ruch narzędzia skrawającego tak jak w poprzedniej metodzie natomiast czerwonym kilka z pozostałych ruchów. A le jak z tego zrobić rysunek techniczny nie mam pojęcia.

Nie wiem czy jednak najmniej kłopotliwym sposobem nie będzie zrobienie dwóch większych podkładek stalowych, kwadratowej i okrągłej o takich wymiarach wewnętrznych przykręcenie ich po dwóch stronach adaptera i oblecenie tego malutkim pilniczkiem (podkładki będą robić za ograniczniki dla pilnika).

Yogi

• 493 / 6254
30-03-2010, 22:13
Wiecie może czego można użyć na uszczelkę pomiędzy adapterem a tubą?
Monacor ma taką taśmę piankową ale jest ona gruba i trzeba by kombinować z łączeniem na kantach. Fajna pianka jest na podkładkach do myszy ale to jest za grube wystarczyło by coś 1-2 mm. Może ktoś wie czego można by użyć?

albo filc 1 mm - można dostać na allegro, albo mikrogumę 1 mm można dostać w sklepach z gumą i wężami ciśnieniowymi