Audiohobby.pl

HORN

• Gość
29-02-2012, 17:19
Coś miałem wcześniej problemy z adresami zdjęć, ale już jest OK, dziki P. Marku. Tak czekam na podstawy z czarnego granitu, kolce i podstawy chromowe do tub, ale nie mogę się doczekać,... ale zanim mi to zrobią to jeszcze zdążę położyć lakier.Podpowiedzcie, jaką tubę zastosować, myślę o Jmlc 1000.

• Gość
29-02-2012, 17:36
Za dużo mi się wpisało z aparatu, dobrze, że nie poszły zdjęcia mojej kobiety,... jak  podłogę myje, ...to był by ubaw....
Dzieki Panie Marku, że Pan linki wykasował;0)

• Gość
29-02-2012, 17:41
A....to przepraszam, jeśli tak, to podziękowania, dla czujnej moderacji.( Dostałem informacjie na PW, stąd ta odpowiedz;0)

• Gość
29-02-2012, 23:52
Dobry link:
I właśnie,... dlaczego, tuby mają bazować na przetworniku 12",15", poruszmy się w pewnych podziałach,....ale 6" i nowej generacji 6"x2, z cieciem 250Hz, wychodzą lepiej ?, ...może jest do zaakceptowania, ale w pewnej konfiguracji, trzeba posłuchać. Bynajmniej ja  mam co do porównania;0)

• Gość
01-03-2012, 00:02
>>>fakamada>>>
Ja też osobiście lubię proste formy, ale jak nie zaszaleje z kunsztem stolarskim to jestem chory, Fakamada,... przepraszam.

fakamada

• 1066 / 5612
  • Ekspert
01-03-2012, 00:08
Te JBL\'e z linku do małych nie należą. Największe mają 2x20cm i podział 1.5khz

• Gość
01-03-2012, 00:38
A,... widzisz, ja mogę wyciągnąć bas z Fi 15cm,...35hZ, Ile wykonujesz skrzyń do przetworników,.... aby uzyskać najniższy rejestr, ...ja kilka miesięcznie z mdf,u, nie wiem nad czym poleniuchować,... ale muzyka jazz,owa w samej swojej specyfice, jakoby wybrzmienia naturalnie,.... i bas nie schodzi poniżej 40Hz kontrabasu, także nie ma problemu wysterować jakiekolwiek przetworniki,....

aleksander109

• 26 / 5219
  • Użytkownik
01-03-2012, 01:52
Wielkim znawcą tub nie jestem, ale słyszało się to i owo.
Po wczorajszej wizycie u Boogiego milczeć po prostu nie wypada.
Zagrało naprawdę dobrze, aż się chciało słuchać bez końca coraz to nowych nagrań.
A przecież chyba zmieniła się tylko zwrotnica aktywna na DEQX i na basie Altec 416
Ale najważniejsze to różnica w odsłuchach pół roku temu i wczoraj.
Poprzednio dźwięk był jakiś rozmyty, w mgle stale obecnego pogłosu, brakowało integracji 3 zakresów.
Mogę tylko napisać o moich odczuciach wymieniając niektóre cechy tego co wczoraj usłyszałem:
- znakomita rozpiętość dynamiczna od uderzeń forte do cichutkich detali rewelacyjnie separowanych.
- stereofonia, umieszczenie źródeł dźwięku w przestrzeni teraz jest dokładne, wybrzmienia w przestrzeni nadają
  aurę autentyczności.
- rozdzielczość poszczególnych warstw dogrywanych gitar w studio w muzyce J.J. Cale daje wgląd w strukturę
realizacji, (jeszcze tak dobrze tego nigdy nie słyszałem)
 - pomimo nadzwyczajnej analityczności jest poczucie prawdziwości zdarzeń dźwiękowych. Barwy instrumentów prawdziwe choć wokale mogły by być nieco bardziej nasycone.
Podobną rozdzielczość słyszałem na AUDIO SHOW (chyba w  2010r.) w prezentacji dużego zestawu Avantgarde
(prezentacja była za głośna i dźwięk dość napastliwy), tutaj było delikatniej.
- i naprawdę zapomina się o zszyciu podzakresów pasma, wypada nad wyraz spójnie, tak, że zapominamy
że wstęga Fountek 2.0 dogrywa od 5 kHz w górę.
Podobało mi się... to opisałem, sorry za recenzencki opis.

boogi

• 63 / 5343
  • Użytkownik
01-03-2012, 07:21
Dziękuję :-)
Miło usłyszeć, że moja praca miała sens.
Też jestem zadowolony z uzyskanego efektu, ale... staram sie rozwijać dalej :-)

p.f.pawlikowski

• 289 / 6097
  • Zaawansowany użytkownik
01-03-2012, 21:54
Wszyscy coś robią w temacie, więc i ja skromnie pochwalę się ;) Z racji zmiany pomieszczenia na mniejsze, musiałem się dostosować i powstał poniższy projekt. Standardowo JMLC350 + BMS4590, a bas to obudowa stratna, jeszcze przed wygłuszeniem, więc puki co gra jako odgroda.

• Gość
01-03-2012, 23:24
Tak się zastanawiam nad bechringer,em , kto robi modyfikacje?, bo bez, się nie obejdzie.

GNAKED

• 44 / 5507
  • Użytkownik
01-03-2012, 23:35
Piotrek i jak zagrało bo jestem ciekaw, może wpadnę posłuchać , co ty na to?
Moje tuby niestety czekają w kącie.

GNAKED

aleksander109

• 26 / 5219
  • Użytkownik
01-03-2012, 23:52
Boogi modyfikował i ma dużą wiedzę w temacie :)