Audiohobby.pl

HORN

boogi

• 63 / 5343
  • Użytkownik
12-02-2012, 11:23
I pozostaje jeszcze pytanie, czy ten kondensator zagra lepiej po 500h wygrzewania ;-)
Ale spoko, bez złośliwości. Czekam na prezentację Lancastera.

lancaster

• Gość
12-02-2012, 11:23
PS. 20zł z przesyłka za 8szt, nie za sztukę rzecz jasna.

lancaster

• Gość
12-02-2012, 11:27
boogi,  w kondensatorach chodzi bardziej o to, żeby dobrze trafić niż żeby kupić "najlepsze"/najdroższe....zresztą nie dotyczy to tylko kondensatorów...praktycznie wszystkiego...jedyny pożytek z Armii Czerwonej to świetne kondensatory PIO i teflony np. ... a te kosztuję po dolarze/szt ? ... może w tej chwili po 2...dawno nie kupowałem.
Droższe dobre też się znajdą ;-)

1AUTOTECH

• 284 / 5640
  • Zaawansowany użytkownik
12-02-2012, 11:30
Tak naprawdę to widzę tylko jedną podstawową wadę systemu aktywnego - ilość elementów.
Wzmacniacze, proc, źródła, kabelki - to się chyba w standardowej wielkości pokoju dziennym obok telewizora nie zmieści...
( moja 4 letnia córka nie przepuściłaby takiej okazji do zabawy przyciskami )
lukasz

lancaster

• Gość
12-02-2012, 11:33
"moja 4 letnia córka nie przepuściłaby takiej okazji do zabawy przyciskami "

hehehe, do dziś pamiętam jak kiedy moja miała ze 3-4 lata wpadł do niej rok młodszy kuzyn i bawili się piłka.
Miałem wtedy wzmacniacz lampowy....piłka spadła na lampy....dobrze że piłka lekka była i nic się nie stało (lampy się lekko poluzowały w podstawkach), ale ampa na następny dzień sprzedawałem.

1AUTOTECH

• 284 / 5640
12-02-2012, 11:35
... sam już nie wiem co lepsze...
Moja starsza (12 lat) robiła w tym roku Sylwestra w domu, były raptem 4 koleżanki z podstawówki - wystarczy....:):):)
lukasz

lancaster

• Gość
12-02-2012, 11:44
Moja ma w tej chwili 14, wiec się domyślam :-))))

boogi

• 63 / 5343
  • Użytkownik
12-02-2012, 11:45
Co Wy wiecie o spotkaniach koleżanek!
Mam 2 córki, koleżanki mojej żony mają tylko córki, ich spotkania to 16 kobiet w moim domu - horror, uciekam na mój stryszek :-)

lancaster

• Gość
12-02-2012, 11:51
boogi, niezłe imprezy :-))) Proponuję o takich rzeczach nie wspominać na forum, bo takie czasy ze ktoś podkabluje za propagowanie treści niedozwolonych :-)))

W kazym razie po tamtym zdarzeniu tłumaczyłem małej, ze trzeba uważać na sprzęcicho taty, bo to dla mnie tak samo ważne jak dla niej jej ulubiona na wtedy różowa pantera...i że ja na panterę bardzo uważam....a chyba by nie chciała, żebym rzucał po panterze piłka ?:-)
I od tamtej pory mam spokój z tematem dzieci vs sprzęt.

1AUTOTECH

• 284 / 5640
12-02-2012, 11:53
Boogi, należy Ci się renta albo jakieś dofinansowanie za szkodliwe czynniki w domu...:):)

Lan, dużo gorzej jak ma 14 lat? pytam bo chcę się psychicznie przygotować...

Wracając do audio... jakie typy głośników do aktywnych subów oz? poza Daytonem...
Ponieważ uważam, że duży może więcej dlatego może jakiś ranking 15/18-calowców?
lukasz

lancaster

• Gość
12-02-2012, 11:59
Autotech, zależy pod jakim względem :-) Zaczyna mieć charakterek, ale w sumie sympatyczny. Ogólnie w niektórych sprawach dużo łatwiej się dogadać, za to w innych się nie da ... to nawet urocze ;-)
Piszę o swojej bo dzieci są różne, każde fajne i każde inaczej.

lancaster

• Gość
12-02-2012, 12:04
Autotech, do aktywnego suba dobre 15 cali z korekcją pasma.
Od kiedy posłuchałem konstrukcji na "bezbasowej" Tesli z fs 75Hz/Qts 1 w ok 10-12l schodzącej bezproblemowo do 40Hz zmieniłem swoje spojrzenie na temat głośników basowych....przynajmniej tych aktywnych :

http://audiohobby.pl/topic/1/5247/1#poczatek

1AUTOTECH

• 284 / 5640
12-02-2012, 12:41
Yogi, myślałeś o wymianie Bms\'a na coś szlachetniejszego? - Jbl, Tad, Radian z berylem...
lukasz

boogi

• 63 / 5343
  • Użytkownik
12-02-2012, 12:47
Szczerze zachęcałbym do sprawdzenia nisko ciętego Radiana

• Gość
12-02-2012, 12:53
Ja wystrzegam się z wszelką cenę, zwrotnicy aktywnej, na rzecz jak najczystszego analogu, i wszystkie testy jakie przeprowadzam, mają na celu przebycia jak najkrótszej drogi sygnału do kolumn. Wiadomo, że zawsze coś polepszając, na czymś się traci. Ja najpierw zająłem się pasmem tylko, średnio tonowym tuby i super wysoko tonowym, tak aby te pasma współgrały w płaszczyźnie, były czytelne, szczegółowe i rozdzielcze, w nastopnym etapie głośnik 15"(ciecie 800Hz)najbardziej w tym pasmie zależy mi na wyższym basie, na który wkład wchodzą werble, wybrzmienie strun kontrabasu i gitar elektrycznych, bez tych wybrzmień kolumna jest nic nie warta, ale co zatem idzie,...brak niskiego basu, przy ściszeniu pasma średnio tonowego i wysoko tonowego, na rzecz basu straciłem na czytelności i jak ja to nazywam smaku, średnica straciła na rozdzielczości, a wiec powróciłem do poprzedniej opcji. Bas, i tutaj najlepszym rozwiązaniem jest dodatkowy przetwornik, najlepiej 15" tak aby kolumna miała ręce i nogi w konfiguracji aktywnej, i cieciu w zależności od upodobań, ale uniwersalnie 250Hz. Przetworniki składające się na pasmo do 800Hz, zasilam,... systemem, CD+ pre lampowe+ końcówka hybryda, impedancja kolumny 8 Ohm,(15" JBL, horn+driver JBL, kopułka w małej tubce),... zasilanie basu 15"250Hz, CD+DAC+wzmacniacz tranzystorowy,... mi się wydaje że takie rozwiązanie jest jak dla mnie najlepsze, droga niskiej częstotliwości jest krótka, a co zatem idzie, bas się nie spóźnia i jest szybki, cała konfiguracja jest na przyjaznej impedancji 8 Ohm, a zatem idą mniejsze zniekształcenia przy wyższej głośności. Proszę zwrócić uwagę na czas, w którym pokonuje sygnał przez system, sekcji średnio wysoko tonowej, a zasilanie sekcji basowej, nie ma możliwości aby w tej konfiguracji brakowało basu, a o spóźnianiu się nie ma mowy. Pozdrawiam Mirosław.