Audiohobby.pl

HORN

Yogi

• 493 / 6111
  • Zaawansowany użytkownik
12-02-2012, 08:16
lancaster, nie rozumiesz mnie, oczywiście że kierujesz się odsłuchem bo jakże by inaczej, mi chodziło o to że mnie interesuje wyłącznie jak gra u mnie i dla mnie, Ty musisz patrzeć bardziej uniwersalnie przez co IMHO masz sporo trudniejsze zadanie, poza tym aktywna korekcja mimi iż wg mnie lepsza od pasywnej nie sprawdza się na rynku, ludziska chcą bawić się wzmakami i kablami a nie programem w laptopie

Yogi

• 493 / 6111
12-02-2012, 08:20
fakamda, sęk w tym że się nam (mi) już nie chce
co do stromości filtrów, sam byłem zaskoczony ale im większa stromość tym lepiej gra (nawet 300 dB/oktawę ale to już pożera znaczną część zasobów obliczeniowych)

Yogi

• 493 / 6111
12-02-2012, 08:23
lancaster >>która nie robiła porównania dobrze zgranej konstrukcji pasywnej z aktywną w tej samej konfiguracji.<< mam taką propozycję, ponieważ nie chce mi się stroić pasywnie mojego zestawu (na razie) to jak już ostatecznie dopieścisz swoje tuby wpadnę z deqx i porównamy, problem będzie jedynie taki żeby dobrać identyczne wzmaczniacze dla każdej drogi, więc trzeba będzie mic co najmniej 3 wysokiej klasy wzmaki, ale to chyba nie problem

lancaster

• Gość
12-02-2012, 08:24
Yogi, OK. Teraz jasna sprawa...pewnie tak jest jak piszesz (reakcje rynku), niemniej jeśli uznam, ze "aktywność" dobrze robi zestawowi to przynajmniej na prezentacjach nie będę się "szczypał" :-)

lancaster

• Gość
12-02-2012, 09:25
"problem będzie jedynie taki żeby dobrać identyczne wzmaczniacze dla każdej drogi, więc trzeba będzie mic co najmniej 3 wysokiej klasy wzmaki"

Yogi, myślę ze żeby ocenić różnice w brzmieniu wystarczą po prostu takie same wzmaki.
Zwrotnica aktywna wykorzystuje biamping, więc w przypadku pasywki tak się obsłuży głośniki i po kłopocie.
Warunki będą możliwie jednorodne. Różnica - zwrotnica aktywna vs pasywna.
Szczerze jestem ciekaw.

boogi

• 63 / 5343
  • Użytkownik
12-02-2012, 10:36
By zrozumieć zalety DEQXa trzeba samemu sprawdzić jego funkcje oraz wpływ na dźwięk. Sprawdziłem i nie mam najmniejszej ochoty wracać do metody pasywnej.

Tak jak Yogi, robię zestaw, który jest mój i dla mnie. Nie interesuje mnie uniwersalność tego rozwiązania.

Porównanie zestawu pasywnie/aktywnie bardzo mi się podoba - z przyjemnością posłucham efektu prac Lancastera, jeżeli zostanę zaproszony...  ;-) 

Fakamada "Jak wypadło porównanie abstrahując od basu ? Chodzi mi o sekcję wysoko-sredniotonową" -nie będę porównywał, bo nie będzie to obiektywne. Yogi przyjedzie do mnie i postaramy się o wnioski. 

Już napisałem, że nie ma jednej drogi do Edenu.

lancaster

• Gość
12-02-2012, 10:53
boogi, pełen szacunek, ale aby formułować tak kategoryczne oceny najpierw wypadałoby dograć 1 dobry zestaw pasywny...bo w zasadzie z czym ten aktywny porównywać w innym przypadku ?

cadam

• 4401 / 6110
  • Ekspert
12-02-2012, 10:58
Co myślicie o umieszczeniu Eminence Beta 10CX w TL?

1AUTOTECH

• 284 / 5640
12-02-2012, 11:00
Wydaje mi się, że aktywny system dużo łatwiej i szybciej zestroić w pomieszczeniu niż pasywkę
ale nie zapominajmy o kosztach no bo jednak trzeba kilka wzmacniaczy i dsp...
Chociaż na zwrotnicę pasywną również można wydać sporo kasy...
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5640
12-02-2012, 11:03
Zainteresowanym chętnie odsprzedam moje prywatne obudowy zamknięte 20l z głośnikami Eminence Beta 8\'\'...
lukasz

lancaster

• Gość
12-02-2012, 11:11
"Wydaje mi się, że aktywny system dużo łatwiej i szybciej zestroić w pomieszczeniu niż pasywkę"

Autotech na pewno tak, kiedyś niezły system (fullrange TB + Onken) był strojony u boogiego kilkanaście minut, jakiś czas temu system tubowy u vectora był strojony może godzinkę.
Jesli ktoś w ogóle nie bierze pod uwagę zwrotnic pasywnych lub planuje dowolne umiejscowienie głośników/tub to pozostaje wyłącznie system aktywny.

W każdym razie zgadzam się 100% że kręcenie gałką i wciskanie przycisków jest szybsze niż przelutowywanie elementów zwrotnicy pasywnej.

boogi

• 63 / 5343
  • Użytkownik
12-02-2012, 11:13
Lan, czekam na Twój, dobrze zestrojony zestaw pasywny i może odkryję w jakim błędzie jestem.
Nie wiem czy droga pasywna jest gorsza. Wiem, że obecnie nie interesuje mnie ta droga.
Nie występuję na tym forum jako posiadacz wiedzy absolutnej, formułuję tylko moje subiektywne opinie.
Podkreślam moje i subiektywne.

1AUTOTECH

• 284 / 5640
12-02-2012, 11:18
Przy pasywnej zwrotnicy zawsze pozostaje dylemat wyboru elementów... - a może lepiej zagrają kondensatory firmy x zamiast y...? - i w ten sposób mam 4 rodzaje po 2 szt. kondów 6,8mikro (w cenie 30-150 Pln szt.) pomnóżmy to przez różne wartości i aby pasywnie zestroić zestaw w danym pomieszczeniu koszty zrobią się podobne co przy aktywce, a dalej nie kręcimy czasami....:):):)
lukasz

lancaster

• Gość
12-02-2012, 11:19
"Podkreślam moje i subiektywne."

boogi, moje są nie inne :-) Niemniej opisuje rzeczy na podstawie moich subiektywnych oczywiście doświadczeń.
Co do zestawu.....ufff...miał być już przed gwiazdką, za dużo rzeczy na głowie,
a i podwykonawcy kochają dać czadu :-)

Jeszcze jedno pytanie odnośnie DEQX :
korekcja spl (np. rezonansów membrany głośnika, czy działania tuby) czyli filtr rlc jest realizowany w taki sposób, ze możemy zmieniać zarówno częstotliwość, szerokość jak też głębokość korekcji ?
Oraz dla 1 drivera możemy zastosować tych korekcji np 2-3 ?
Pytam bo nie doczytałem, sądzę ze DEQX posiada takie funkcję ?

lancaster

• Gość
12-02-2012, 11:21
Autotech, w przypadku aktywnej korekcji faktycznie takich dylematów nie ma bo w korektorze są opampy jakie są i elementy pasywne również :-)

Gdybyś kupił 8szt 6,8uf w cenie tych zastosowanych w korektorze aktywnym to pewnie byś się zamknął w 20zł z przesyłką :-)