Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
07-02-2012, 08:34
Yogi, dzięki za opis w żołnierskich słowach :-) 400-ka cięta przy 800 - to wygląda...normalnie :-) Mam teraz w domu 4592 i właśnie w T-400 brzmi fajnie (aczkolwiek wolę wysokotonowca w dedykowanej tubie).
Skrobnąłbyś 2 zdania o wrażeniach horn basowy vs sub ? Skoro już nie masz tego horna to mogę napisać, że jak na tubę basowa moim zdaniem był niezbyt pancerny.
Wiem że zrzędzę, obiecałem sobie nie komentować rzeczy które mi się średnio podobają a ktoś je właśnie użytkuje, wiec teraz już mogę :-)
Jak/czy wówczas ustalałeś back chamber ?

lancaster

• Gość
07-02-2012, 08:37
I jeszcze takie pytanko: Czy DEQX ma możliwość korekcji spl ? Np. odpowiednik rlc dla wygładzenia charakterystyki - z czym nie zawsze (zwłaszcza w tubach idących np. 1K - 20K) poradzi sobie filtr górnoprzepustowy.

lancaster

• Gość
07-02-2012, 08:46
"w Thomann to kosztuje ponad 700pln a w stanach ledwo 60 dolarów."

Oj, raczej nie bardzo :-) Cena ok 399$, 60 kosztuje diaphragma.
http://reconingspeakers.com/products-page/horns-drivers-xovers/jbl-2425hs-66923x-driver/

Tu masz podobny model (2426):
http://www.usspeaker.com/jbl%202426H-1.htm

Thomann z ceną 700zł wygląda bardzo dobrze.

lancaster

• Gość
07-02-2012, 08:48
PS. Yogi, dużo przyjemności ze słuchanka. Ładnie się to u Ciebie wszystko razem wizualnie komponuje.

Yogi

• 493 / 6111
  • Zaawansowany użytkownik
07-02-2012, 09:23
Skoro już nie mam tych dużych hornów to mogę przyznać że faktycznie nie były one pancerne, ale to nie był największy problem, ścianki mozna zawsze wytłumić matą bitumiczną, dokleić płyty a nawet obudować całość jeszcze raz, problemem była ich wielkość i nieustawność w moim pomieszczeniu.
Nie skończyłem ich, nie zrobiłem back chamber więc nie mogę do końca porównać ich brzmienia z OZ, z pewnością OZ schodzi niżej i ma mniejsze co do tego ograniczenia, zawsze mogę podbić dolne pasmo, wzmacniacz cyfrowy i głośnik spokojnie wytrzymają kilkaset watt. Duża tuba dawała pewien komfort świadomości że bas idzie z tuby. Myślę że do dużego pomieszczenia (minimum 50m) to rozwojowe rozwiązanie, jako czwarty głośnik obsługujacy pasmo 60 - 200 Hz
Co do dedykowanej tuby na wysokie, mam w planach sprawdzić i to rozwiązanie. Tymczasem pomęczę trochę ten układ, chcę dobrze go poznać i wycisnąć z niego 100% mozliwości.
Z pewnością jest to najlepszy zestaw jaki do tej pory zbudowałem, choć zdaję sobię sprawę że można lepiej ... tylko pytanie o ile lepiej i za ile ;)
DEQX ma wszystkie bajery, dobrą pomiarówkę (porównywalną z profesjonalnym CLIO Audiomatiki) pełną korekcję dopasowania poziomów głośności poszczególnych głośników, filtry do 300 dB/oktawę, korekcję DSP spl poszczególnych głośników, korekcję fazy w całym pasmie oraz dodatkowo pomiar i korekcję pomieszczenia odsłuchowego. Ma sterowanie głośności z pilota i 3 tryby pamięci ustawień również przełączane z pilota. Krawaty wiąże i usuwa ciąże. Jedyna wada to cena, 2200 Euro za najtańszy model.

lancaster

• Gość
07-02-2012, 09:30
Dzięki za opis Yogi.

fakamada

• 1066 / 5612
  • Ekspert
07-02-2012, 11:39
Yogi, a jak oceniasz samego coaxa w tubie 400hz vs 200hz ? I jesli możesz to napisz czy w żaden sposób nie jest odczuwalne znaczne rozsunięcie centr akustycznych. W końcu podział 800hz to jeszcze stgosunkowo wysoko.

Yogi

• 493 / 6111
07-02-2012, 13:49
JMLC 400 z coaxem w porównaniu do JMLC 200 daje większą swobodę i rewelacyjną wręcz przestrzeń, poza tym męczenie BMS\'a w dół do 300 Hz nie wydaje się dobrym pomysłem (teraz już to wiem napewno) z uwagi na zniekształcenia.
Co do centr akustycznych, wg mnie nie ma żadnego problemu, nawet tak duże odsunięcie nie jest odczówalne, dźwięk jest jak najbardziej spójny, dzięki fenomenalnemu odwzorowaniu sceny mam wrażenie że tub wogóle nie ma. Są za to pozorne źródła i plany. Może błednie przy tubach pojmujemy kwestję centra akustycznego, może trzeba by brać pod uwagę uśrednioną powierchnię wylotu tuby jako centrum, a tuby się prawie stykają, co mozna porównać do małych głośników stykających się koszami albo jeszcze lepiej do line array

simon19

• 256 / 5100
07-02-2012, 17:07
Yogi jak daleko musisz siedzieć przy odsłuchu? Zawsze myślałem że takie fajne systemy to jedna nie do moich 20 metrów.

Trafiły mi sie drivery Sammi sm104 za niecałe 200 ponieważ zestawy naprawcze tam zamontowane to jakieś tekstylne coś i jeden do niczego sie nie nadaje.

Są też diaphgram Radian 1225-8 w Thomann za 400pln i pewnie takie coś musze nabyć. Sammi są piękne wielkie ala Jbl Altec, jestem pod wrażeniem jak przyłożyłem tube 400hz do niego. Będzie pięknie jak siły i czas pozwolą:) i money.
Złożyłem odgrody na 18calach, w sobote złożyłem mój pierwszy el84 SE i jest świetny,chyba mam z deklem że chce robić nowe kolumny. Korci mnie napędzanie z jednego wzmacniacza. Jakby ktoś miał takie diaphgram luzem to chętnie wezme.

lancaster

• Gość
07-02-2012, 17:38
"JMLC 400 z coaxem w porównaniu do JMLC 200 daje większą swobodę i rewelacyjną wręcz przestrzeń, poza tym męczenie BMS\'a w dół do 300 Hz nie wydaje się dobrym pomysłem (teraz już to wiem napewno)... "

Fajnie Yogi, ze też doszedłeś do takich wniosków, jeszcze jakiś czas temu była niepotrzebna dyskusja :-)
Teraz jeszcze tylko....no dobra obiecałem, że nie będzie to nie będzie ... na co nam niepotrzebne ? :-)

"może trzeba by brać pod uwagę uśrednioną powierzchnię wylotu tuby jako centrum"

Ciepło, ciepło :-)... jednak i w tej kwestii nie ma przypadkowości. W tej chwili nie mam specjalnie obiekcji odnośnie tego że Romy ma wszystko ładnie zgrane(w sensie spójne) z 2-3m.

Tak czy inaczej gratuluję.

boogi

• 63 / 5343
  • Użytkownik
07-02-2012, 18:45
Używam DEQXa od 2 miesięcy i jestem baaardzo zadowolony. Zdecydowanie lepiej niż z Behringerem. Ale cena też lepsza ;-)

DEQX zastępuje mi system pomiarowy i zdecydowanie ułatwia strojenie zestawu. Możliwość szybkiego przełączenia pomiedzy 3 zapamiętanymi konfiguracjami bardzo ułatwia ocenę brzmienia.

U mnie 200tka nadal w pasmie od 350Hz, Radian dobrze radzi sobie w dole pasma. Za to od 5,5kHz wstęga Founteka.

Los nie pozwala mi spotkać się z Yogim i porównać oba rozwiązania :-)

Yogi

• 493 / 6111
07-02-2012, 19:41
mam nadzieję boogi że w piątek powalczę swoim dobrze zestrojonym behrem z twoim deqx ;) ... a na deqx\'a odkładam swoją drogą

lancaster

• Gość
07-02-2012, 20:36
"Korci mnie napędzanie z jednego wzmacniacza"

Simon, prywatnie uważam, że to najlepsze rozwiązanie. Może ew. wyjątek dla sekcji subniskotonowej ;-)
Raczej pasywnie, choć myślałem też o wykonaniu zwrotnic aktywnych na lampach. Trzeba by sprawdzić, a w najbliższym czasie na pewno nie da rady :-)

Słuchałem zestaw aktywny na budżetowych (cenowo) wzmacniaczach Behringera i było pod pewnymi względami znakomicie...do tego stopnia, ze w życiu na palcach jednej ręki bez kciuka i serdecznego policzyłbym dźwięk tak zjawiskowo wciągający...więc wiem, ze i tak można, grunt nie schrzanić samej konfiguracji.
Niemniej lubię prostotę i na finał sprawy widzę raczej 3 way tuby pokrywające pasmo od 150Hz...wyjdzie jakieś niecałe 120cm zestaw czyli do przyjęcia jak dla mnie + sub...i tu raczej OZ, lub B-R... trzeba sprawdzić, bo oba rozwiązania mają + , -  i w przypadku B-R jako + wcale nie liczę niższego zejścia basu. Po prostu trzeba posłuchać co sie lepiej wkomponuje.

simon19

• 256 / 5100
07-02-2012, 20:50
Fullrange Philips ad12100 plus Tractrix600 podczepione do El84set - już to dysponuje jakimś basikiem w openbaffle.

A do 120hz mam właśnie wzmak Behringer zwykły prosto z estrady, 18calowce Eminence napewno nie gardzą tymi watami. Bardzo fajny dźwięk,jak tylko jakość nagrania w studiu coś sobą prezentuje to bardzo przyjemnie mi sie słucha,szczególnie basik rockowych kapel z tamtych lat jak wybitnie nagrany Gentle Giant In The Glass House itp.

Różne tranzystory stosują na aktywne doły, nawet jak ten Behringer nie jest zbyt dobry to charakter basu z odgrody może rekompensuje niedociągnięcia wzmaka.

• Gość
07-02-2012, 22:35
Ja to tak z innej beczki,...czy ktoś z Panów miał styczność z tymi przetwornikami,...czy warto dla 4dB wydać 100% więcej, jeśli przetwornik będzie cięty 250Hz w dół. w skrzyni.
http://www.jaceksound.pl/index.php?p44,sp-15a-350neo
http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p108,15mi100