Witajcie,
w przerwie świątecznej przyrządziłem sobie coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Chwilowo po środku jest wysokotonowa Saba, ale i tak jej dość spora efektywność niedomaga, a poza tym jej brzmienie nie za bardzo mi leży. I teraz nasuwa mi się pytanie - czy można by było zgrać to z jakimś hornem wysokotonowym (od np. 3 kHz do 20 kHz) z D-800-8-Ti-B? Jeśli tak, to jaki profil tuby byłby najkorzystniejszy to "ożenienia" z line array nisko-średniotonowym? Czy może ze względu na line array korzystniej by było dać tubę obróconą o 90 stopni? I tak jest jeden sweet spot, bo te śmieszne głośniczki grają w OB.
Zazwyczaj do "linijki" daje się wstęgowe wysokotonówki, ale ze względu na ich cenę pomnożoną x28 słabo to wygląda, poza tym na razie miał to być projekt niżej budżetowy. Pomyślałem sobie o tubie wysokotonowej, bo wydaje mi się, że pasowałaby do ogromnej dynamiki tego zestawu. W tym momencie uderzenie w werbel jest nieprawdopodobnie twarde/ szybkie, ale niestety brakuje wigoru w wysokich tonach...
Aha, na poszerzenie pasma w dół mam już pomysł z sześcioma W.STX.12.2.150.8.F.S.MC na stronę, też oczywiście w desce.