Audiohobby.pl

HORN

Yogi

• 493 / 6111
  • Zaawansowany użytkownik
03-01-2012, 10:09
jak porównał byś bas z dużej skrzyni BR z basem ze swoich subów OZ ?

Yotomeczek

• Gość
03-01-2012, 11:42
Bezpośredniego porównania nie robiłem, bo sprzęt nie gościł u mnie w tym samym czasie, ale jakiś tam ogląd mam.
Miałem OZ z 30cm wooferem Acoustic Research AR3i (dobrze wspominam te kolumny). Mam Klipsche z 30cm wooferem w bass-reflexie.
Tanegenty to pierwsze burczybasy, które najniższy zakres mają według moich uszu bdb. 30cm w OZ też dawało bdb bas, ale wymagały już sporo prądu. Zejście obu konstrukcji podobne, tak jak i zróżnicowanie basu. Klipsch zdecydowanie lepiej wypada w szybkości - tu nie zlewają się podwójne szybkie stopy itd.

Yotomeczek

• Gość
03-01-2012, 11:44
Takie tam luźne obserwacje :)

arkotic

• 5 / 5038
  • Nowy użytkownik
03-01-2012, 21:48
jeżeli mnie pytasz
w moim przypadku to dwie zupełnie różne konstrukcje
OZ to typowy Woofer świadczy o tym jego naturalny spadek charakterystyki bas przede wszystkim zróżnicowany bez podbarwień fajne łagodne zejście, ale tego typu głośnik rzeczywiście wymaga prądu i jego mała efektywność to ból
BR jak to BR problemy z przysłowiowym pudłem efektywność- tu nie ma problemów natomiast zejście to gwałtowne ucięcie dość nie przyjemne, poszukuję odpowiedniego głośnika i przyznam że to nie jest łatwe

Yogi

• 493 / 6111
03-01-2012, 22:12
bas przede wszystkim zróżnicowany bez podbarwień fajne łagodne zejście

liczę właśnie na to

ale tego typu głośnik rzeczywiście wymaga prądu

ponieważ moja konstrukcja jest w pełni aktywna, zastosuję na bas wzmacniacz w klasie D w ogromną mocąm jak wyjdzie zobaczymy już w ten weekend

grimskullcrusher

• 14 / 5356
  • Nowy użytkownik
04-01-2012, 13:48
Witajcie,
w przerwie świątecznej przyrządziłem sobie coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Chwilowo po środku jest wysokotonowa Saba, ale i tak jej dość spora efektywność niedomaga, a poza tym jej brzmienie nie za bardzo mi leży. I teraz nasuwa mi się pytanie - czy można by było zgrać to z jakimś hornem wysokotonowym (od np. 3 kHz do 20 kHz) z D-800-8-Ti-B? Jeśli tak, to jaki profil tuby byłby najkorzystniejszy to "ożenienia" z line array nisko-średniotonowym? Czy może ze względu na line array korzystniej by było dać tubę obróconą o 90 stopni? I tak jest jeden sweet spot, bo te śmieszne głośniczki grają w OB.
Zazwyczaj do "linijki" daje się wstęgowe wysokotonówki, ale ze względu na ich cenę pomnożoną x28 słabo to wygląda, poza tym na razie miał to być projekt niżej budżetowy. Pomyślałem sobie o tubie wysokotonowej, bo wydaje mi się, że pasowałaby do ogromnej dynamiki tego zestawu. W tym momencie uderzenie w werbel jest nieprawdopodobnie twarde/ szybkie, ale niestety brakuje wigoru w wysokich tonach...
Aha, na poszerzenie pasma w dół mam już pomysł z sześcioma W.STX.12.2.150.8.F.S.MC na stronę, też oczywiście w desce.

Yotomeczek

• Gość
04-01-2012, 13:57
Ciekawy zestaw - chociaż ja mam obiekcje co do dwóch rzędów (z odstępem) głośników
Jakie głośniki, jaka zwrotnica?
Zawsze można pomyśleć nad taniki wysokotonowcami w line array.
12 30cm głośników w pokoju? No to duży pokuj musi być :)

grimskullcrusher

• 14 / 5356
  • Nowy użytkownik
04-01-2012, 14:04
Heh, głośniki noname (napisałem tani projekt :)
Zwrotnica - Behringer DCX2496
Akurat wysokotonowców tanich nie lubię, źle to się kończy....
12 12" w desce myślę akurat do tych 56 5"...

1AUTOTECH

• 284 / 5640
04-01-2012, 14:08
Zamiast STX może lepiej BMS 4524.
Nie mam nic do D800 ale powyżej 10 000Hz troszkę dzwoni.
lukasz

Yotomeczek

• Gość
04-01-2012, 15:05
Hehe - no z Behringerem to średnio tani system (może same kolumny wyszły dość tanio) ;)
Tanie 5" - ale jakie? Wiem do Line Array raczej mało kto stosuje drogie głośniki

grimskullcrusher

• 14 / 5356
  • Nowy użytkownik
04-01-2012, 15:30
Tani projekt kolumn;)
Głośniki to najtańsze papierowe azjatyckie "beznazwowce", "bezparametrowce" czyli idealne do mojej pierwszej próby z podwójną "linijką"...
Hmm, BMS też mógłby być, ale czy to kolokwialnie mówiąc zagra? Jaki profil tuby żeby wysokie-wysokie były najbardziej liniowe? I jeśli nie okrągła tuba, to czy obrócenie jej o 90 stopni bardziej się spasuje z "linijką"? Jak z przestrzenią i efektami stereofonicznymi w systemach tubowych, bo to jest coś na czym najbardziej mi zależy (dlatego reszta pasma w desce).

lancaster

• Gość
04-01-2012, 21:02
1. Dlaczego nie chcesz okrągłej tuby ? Masz lepsze charakterystyki kierunkowe i z mojego doświadczenia zwyczajnie lepszy dźwięk.
2. Proponowany BMS jest OK, brzmi mniej bezpardonowo od droższych modeli (bliżej mu do klasycznego tweetera).
Plus/minus...jak kto lubi. D800
3. Proponuję profil 2KHz. Przy założeniu że podział będzie ok 5.

lancaster

• Gość
04-01-2012, 21:48
Niestety w przypadku dipola charakterystyki mówią tyle o ile. Dlatego wygodniej będzie wykorzystać potencjał dipola a tylko na samą górę dać tubę. Wtedy 1000Hz nie jest optymalna.

Yogi

• 493 / 6111
05-01-2012, 12:39
czas na koleną wklejkę

Yotomeczek

• Gość
05-01-2012, 12:41
Jakie wymiary skrzynek/masa/objętość?