>boogi
Na tej wojnie, tylko finanse są ograniczeniem ;)
Piszesz, że musisz uzupełnić pasmo do 100Hz, a co za przeproszeniem robią Twoje Onkeny? Oczywiście wszystko zależy od tego jakie drivery ma i jaka buda etc., ale ja sobie chwalę tę konstrukcję, tyle, że Onken do 100Hz jest niesamowity. Choć ciągnie wysoko, to niestety już nie jest tak szybki aby dogonić tuby, może do innych typów konstrukcji lepiej by pasował ciągnąc spokojnie do 500Hz, albo więcej. Onken ma trochę z bass reflexu, ale bez tego podbicia, trochę ma z odgrody, bo nie odczuwa się tak bezpośrednio jego uderzenia, gra pomieszczeniem trochę. Jego największym plusem jest to, że gra niskim basem od najniższych poziomów głośności, pierwszy raz to na nim odczułem. Dodatkowo przy wyższym poziomie potrafi zrobić niemałe trzęsienie, ma potencjał armaty.
Narazie lepszego połączenia sam nie słyszałem (Onken + Tuba), ale za mało jeszcze słyszałem, wierzę, że coś moze zagrać lepiej, przynajmniej od 100-200Hz ;))
Sam narazie pracuję nad aktywną zwrotnicą, ale teraz analogową, więc u mnie prace zawsze w toku ;]