Audiohobby.pl

HORN

fakamada

• 1066 / 5613
  • Ekspert
26-09-2011, 13:46
12" około 800zł za parkę. Bardzo przyzwoicie uważam.

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
26-09-2011, 17:00
Ja słuchałem kolumn na Sonido, tylko nie wiem których. Ze słuchanego niegdyś Lowthera robił papkę pod względem przeźroczystości, braku podkolorowań, zachhowując zalety szerokopasmowca. Tyle że bas był na osobnych przetwornikach, kierowanych pionowo w podłogę.

simon19

• 256 / 5101
  • Zaawansowany użytkownik
26-09-2011, 19:09
Czytałem ostatnio na forum estradowiec że dwie 12 są szybsze niż pietnastka a powiem też że wielkość pietnastek niekoniecznie mi pasuje.

Jutro albo po.. przyjdzie mi wzmacniacz estradowy do zasilenia czterech piętnastek hehe, a mam nadzieje że jego jakość wystarczy do tego pasma do 120hz. Zobaczymy.

Narazie słucham 12 calowców, po dołożeniu Alphy 6a, wokale zyskały,waży on jedyne 7gram.

Yogi

• 493 / 6112
26-09-2011, 19:41
>> Lancaster : "Jeżeli już musicie dawać głośniki w dipolu do horna to proponuję dać 2szt...np. Eminence Beta 8 jako średnio"niskotonowy" a na sam dół może być nawet Alpha pracująca powiedzmy do 100Hz - jako sub"

... jakbyś w moich myślach czytał, takową bowiem robię konfigurację: Beta 8 w JMLC 200 + BMS 4592 w JMLC 400 + altec w dużej tubie tej zagiętej + .... się zobaczy, coś co sięga piekieł

tylko co do tej Bety ... to raczej dam w OZ

prace w toku

lancaster

• Gość
26-09-2011, 20:01
Szymon, fajna konstrukcja. Mam blisko do Case Pack i kilkukrotnie odsłuchiwałem tam różne głośniki, stąd polecałem na średnice Betę 8, ale 6-ka też jest OK. Wiele 10 calowych głośników spisuje się bardzo obiecująco, z 12-kami już ciężej, ale tez by się coś wybrało.
Sporo zależy od punktu podziału. U Ciebie 600-ka pracuje sensownie od 1,5KHz. W przyszłym tygodniu postaram się żebyś mógł wypróbować obiecane 400-ki. Z tym że wówczas polecam odrębny tweeter, bo górę z 400-ki będziesz miał słabszą niż z 600-ki....a i od 600-ki można lepiej.

simon19

• 256 / 5101
26-09-2011, 21:04
Dziékuje, na górze jest miejsce dla wstégi ale chyba sobie já daruje i zrobie z niej jakieß monitorki.

Przynajmniej spore pasmo do samej góry promieniuje z jednego punktu (tuby), a moæe wsadze tá wstége:) ale podzial bédzie przy 17khz.

Politury nie wypilem,jest na odgrodach tylko musze je zlapaˆ w dobrym swietle. Jeszcze modul basowy trzeba zrobic mahoniowy.

Nie wiem jak wyrobie- wzmacniacz el84,chassis na lampizator,interkonekty diy,odgrody,sekcja gramofonu,wylewki,ocieplenie dachu. Jest troche zadañ.

simon19

• 256 / 5101
27-09-2011, 16:01
Pierwszy dzieñ, na polysk,teraz lekki szlif dla wyrownania i dalej wykanczac. Klej moment to widze robota na 90% perfekcji. Widze ze po rakolu na mokro uzyskuje sie idealna plaszczyzne i taka zasluguje na szelak. No chzba ze ja nie umiem sie poslugiwac momentem. Chodzmy do kata stolarskiego bo nam Lan da popalic za offtop.

lancaster

• Gość
03-10-2011, 21:09
Nowe Magico ? Raster, ale z tego co widzę robią się coraz bardziej "magico" ;-)

wiedzmin1973

• 86 / 6050
  • Użytkownik
06-10-2011, 14:33
Panowie, zbliża się wielkimi krokami AS 2011.  
Czy w związku z tym zobaczymy i usłyszymy na wystawie konstrukcje tubowe kolegów Lancastera i Auto techu ?
Była by okazja posłuchać (oczywiście w ograniczonym przez warunki wystawowe zakresie) i obejrzeć opisywane i dopieszczane przez cały rok konstrukcje.
Może ktoś z kolegów będzie chciał w pokoju DIY pokazać coś swojego.
Taki bezpośredni kontakt z głośnikami byłby nie lada atrakcją dla większości czytających wątek i nie tylko.
Chętnie posłuchał bym poprawionej konstrukcji Universum 2 way czy 3 way a przy okazji skonfrontował to z konstrukcją kolegi Lancastera. Różne podejścia do konstrukcji i to zaczynając od typu zastosowanych w tub:
 JMCL versus Tractix mogła by rozjaśnić w takiej nietechnicznej głowie jak moja.

pozdrawiam  
Robert

1AUTOTECH

• 284 / 5641
06-10-2011, 18:17
W tym roku wprosiliśmy się do pokoju firmy Voxativ - rewanż za zeszły rok...
Tak więc wystawiamy tylko Mumie...
Universum będą na początku listopada w Helsinkach, a Universum 3-way w Kopenhadze...
lukasz

lancaster

• Gość
06-10-2011, 22:44
Robert, prawdopodobnie do AS nie zdążę. Mam ostatnio sporo spraw na głowie i w  tej chwili zestaw robię niestety z doskoku. Do końca roku będą przynajmniej 2 miejsca w których będzie można kolumn posłuchać. Na pewno dam na forum info.
Oczywiście zapraszam.

Gustaw

• Gość
07-10-2011, 09:10

wiedzmin1973

• 86 / 6050
  • Użytkownik
07-10-2011, 10:58
witam ,
Autotech - wielka wielka szkoda, że nie dacie rady na AS pokazać Uniwersum (2 lub 3 way).
Mumie fajne, ale... :))) niedosyt będzie :))) ponieważ szykowaliśmy się posłuchać tych skończonych "nosorożców" zwłaszcza gdyby była to wersja półaktywna o skuteczności w okolicach 100 dB lub więcej. A może pokażecie te odgrody z tubkami o ile sprawa aktualna? Chyba że coś pomyliłem.

Lancaster - szkoda, że na AS nie będzie Waszych głośników. Daj znać jak będziecie gotowi. Ciekaw jestem waszych rozwiązań.  

Rozumiem, że nikt nie wybiera się z tubowym klamoctwem :)  do pokoju Diy? Kilku kolegów naprawdę bardzo ciekawe konstrukcje "urodziło". Mogło by być to naprawdę ciekawe doświadczenie.

pozdr.
Robert

1AUTOTECH

• 284 / 5641
07-10-2011, 11:15
Niestety nie uda się...
powód prosty zbieram kasę na targi w Moskwie i dlatego własnego pokoju w tym roku na AS nie będzie...
Odgrody nie gotowe.
lukasz

boogi

• 63 / 5344
  • Użytkownik
17-10-2011, 21:01
Witajcie, zgodnie z obietnicą wracam na forum z informacją o poczynionych postępach :-)
Co udało się sprawdzić:

1. JMLC 350 z Radianem w konfiguracjach:
a. z JMLC 200 z Radianem
b. z JMLC 200 obcięte, połączone z Onkenem (Visaton)
2. JMLC 200 z Radianem + JMLC 200 obcięte z Onkenem (Visaton)
3. JMLC 200 obcięte z Emenence Beta 8\'\'
4. K-HORN z Emenence Beta 8\'\'
5. E-JMLC z BMS 4550
6. Fountek NeoCD2
7. Pioneer - berylowy tweeter
8. tweeter JBL 2405
9. Altec 416 w obudowie JBL 4560
10. "Rogal" AutoTech z Eminence Kappa 15\'\'
11. Onken z Visatonem 15\'\'

Wnioski:
Zdecydowany zwycięzca dla obsługi pasma 350 do 8 000Hz to JMLC 200 z berylowym Radianem. Całkowity brak zabarwienia tubowego. Wypełnienie wokali. Bardzo dobrze rysowana scena.

Najlepsze zszycie dołu pasma z JMLC 200 to Altec w obudowie JBL. Szybkość i efektywność Alteca bardzo dobrze współgra z Radianem. Brakuje tu jednak zejścia, efektywność spada poniżej 150Hz więc ta konstrukcja wymaga "dopalenia" basu.

Bardzo dobrze radził sobie Rogal, zagrał zdecydowanie lepiej od Onkena. Miał lepsze zejście niż Altec, ale wymaga pracy przy zestrojeniu z bardzo szybkim Radianem. Dla usprawiedliwienia Rogala dodam, że stał w przesunięciu od osi tuby i wynikały z tego duże opóźnienia.

Na moim strychu padł mit o centrach akustycznych :-)
Zarówno JBL 2405 jak i Fountek nie wykazywały problemów przy znacznym odsunięciu wynikającym ze średnicy JMLC 200. Sprawę załatwiło zawieszenie tweetera na wysokości uszu oraz pochylenie tub średnio i niskotonowych tak by ich osie przecinały się na wysokości uszu słuchaczy. No może położenie E-JMLC z BMSem prawie na ziemi było błędem ;-)

Fountek okazał się bardziej delikatny/aksamitny w porównaniu do JBL, ale to już niuanse i osobiste preferencje słuchaczy.

Dziękuję wszystkim uczestnikom piątkowego spotkania za udział i wyrażone opinie, a w szczególności AutoTechowi za dostarczenie tak dużej ilości tub i głośników do testów.