Audiohobby.pl

HORN

lancaster

• Gość
26-08-2011, 11:37
Yogi, to teraz jeszcze sprawdź jak to wygląda od góry :-)...bo 200-ka to jest dobra.... może do 2-3KHz.max i to nie bez tricków :-)
...dla wysokich tonów czy górnego środka 200-ka jest niemal tak dobra jak basowa 50Hz :-)
Zresztą rozmawialiśmy już o tym. 200-ki ożyłbym na dolny środek do 800...max 1KHz. W tym zakresie gra ładnie....później to już co się komu podoba.
Zresztą coax BMS moim zdaniem wcale nie gra najfajniej od 400, tylko nieco wyżej....nie wiem co na to pomiary i jest to dla mnie obojętne.

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
26-08-2011, 12:02
"800...max 1KHz. W tym zakresie gra ładnie....później to już co się komu podoba."

Wyżej to się nie może podobać nikomu bo to nie są jeszcze te kosmetyczne zmiany, które mogą pasować jednemu, a drugiemu nie, przy czym wciąż jest poprawnie.
To trąbi!!!!!! Myślę, że sporo jeszcze zależy od tego co kto słucha. Duża orkiestra wszystko wam powie. Np. nie byłem w stanie zauważyć braku zgrania czasowego dirverów sluchając jazzu. A tak nawiasem mówiąc, to taki pełny tubowy system jest stworzony do klasyki (nie ma nic lepszego chyba) 80% moich jazzowych płyt gra super (niektóre przerażająco dobrze) , a mam ich sporo. Np. na Ob wszystkie grały dobrze ale żadne przerażająco dobrze :)
Jeśli ktoś słucha popu czy innego pierdu pierdu to niech poszuka raczej czegoś innego.

Yogi

• 493 / 6112
  • Zaawansowany użytkownik
26-08-2011, 14:02
"Wyżej to się nie może podobać nikomu bo to nie są jeszcze te kosmetyczne zmiany, które mogą pasować jednemu, a drugiemu nie, przy czym wciąż jest poprawnie.
To trąbi!!!!!!"

znaczy jednak jestem głuchy :( bo mi się podoba, i to ku zaskoczeniu szczególnie duże składy

nie mniej jednak, sam mam ochotę pobawić się w układ wielodrożny, Dominiku świetny pomysł z ramą, jeśli się nie obrazisz podkradnę go, zrobię taką uniwersalną ramę i wtedy posprawdzamy różne wariacje

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
26-08-2011, 14:37
Nie obrażę się, sam ten pomysł podkradłem :)

Koniecznie spróbuj wielodrożnego, to daje dużo więcej możliwości, dopiero jak spróbujesz, będziesz wiedział o co mi  chodzi. Przynajmniej tak było w moim przypadku.

Właśnie doczytałem, że tuba sadurni ma średnice 92 cm. To coś koło 115hz....
http://sadurniacoustics.com/horns.html

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
27-08-2011, 17:32
No i znamy cene
http://www.audiogon.com/cgi-bin/cls.pl?spkrfull&1319600488&/4-Way-Horn-Loaded-Speakers-by

Wygladaja przepieknie. Brakuje im jeszcze jednej tuby na gorze, napewno predzej czy pozniej to zrobia. Ciekawe jak rozwiaza jej mocowanie

Yogi

• 493 / 6112
27-08-2011, 19:14
Dominiku, Fs mojego BMS\'a to patrząc po impedancji około 350 Hz, ja stosuję podział przy około 500 Hz filtrem cyfrowym 24 dB / oktawę

Lancasterze, BMS gra lepiej od 500 Hz właśnie z powodu drugiej harmonicznej która spada drastycznie dopiero przy 500 Hz, ale żeby bezpiecznie zastosować taki podział tuba musi mieć Fs maximum 300 Hz

lancaster

• Gość
27-08-2011, 20:21
Nie pisałem, ze od 500Hz. Z testów odsłuchowych wyszło, że nawet nieco wyżej :-)
Pisałeś za to Yogi, ze tniesz go 400-450Hz i to miał być argument "za" dla tuby 200-ki...czyli BMS musiałby mieć fs 200-225Hz...
Takie "książkowe" podejście moim zdaniem prowadzi donikąd...aczkolwiek jakiś punkt wyjściowy ułatwia sprawę.

lancaster

• Gość
27-08-2011, 20:25
Dominik, patrząc na to co obecnie oferuje rynek te 18000$ nie wydaje się wysoką kwotą za taki zestaw.
Mam na myśli stronę czysto wizualną (jeśli brzmią tak jak wyglądają to są okazją) :-)

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
27-08-2011, 20:33
Patrząc na to co obecnie oferuje rynek, to tanizna straszna jest. Nie zartuje.

Yogi

• 493 / 6112
27-08-2011, 21:06
hmm, tymczasem gra to wybornie więc albo jak rzekłem ja i jeszcze kilka osób jesteśmy głusi albo dyskutujemy jak ślepcy o słoniu, tak czy inaczej od października biorę się do roboty, przetestuję kilka konfiguracji a przede wszystkim dopieszczę duży mebel.

Mam wrażenie Lancaster że chcesz mi wmówić że mój system nie ma prawa grać. A może się mylę ?

lancaster

• Gość
27-08-2011, 21:24
Yogi, dlaczego tak personalnie ? Odnosisz mylne wrażenie.
Kiedyś miałeś w tubie Lowthera i też było wybornie ?
A mimo to pewnie byś do niego nie wrócił, bo wiesz, ze można .... inaczej ?
Nie oceniam subiektywnych wrażeń. Można wycisnąć maxa nawet z niekoniecznie trafionej koncepcji i efekt całościowy będzie się podobał. Jedna osoba usłyszy felery, inna nie...i to niekoniecznie dlatego, ze nie słyszy jak piszesz, tylko dlatego, ze nie wie ze można lepiej (bo nie sprawdziła np.).
Ze swojej strony wolałbym oszczędzić ludziom niepotrzebnych ruchów. I to w zasadzie tyle w temacie.

lancaster

• Gość
27-08-2011, 21:39
PS. Yogi...Dominik ma identyczne spostrzeżenia, też sprawdził różne koncepcje....i konkluzje zdecydowanie się pokrywają.
Nie jesteśmy w  zmowie :-)
Po prostu 2 osoby które przetestowały różne opcje piszą o swoich wrażeniach.
W sposób zdecydowany bo wnioski są jednoznaczne. Gwarantuję, ze osoby które skorzystają nie zawiodą się.
Reszta to puste mielenie tego samego kotleta w necie. Zachęcam do sprawdzenia, nic więcej.

Yogi

• 493 / 6112
27-08-2011, 22:48
sprawdzę ... a juści, a jak się pozbieram tctierzyńsko to zapraszam na słuchanie, mam nadzieję wrzesień/październik

przeczytałem na blogu romiego że jego znajomy dyrygent, dyryguje dwiema orkiestrami, tą którą ma przed sobą i tą którą ma w głowie .... mam dokładnie tak samo, wiem do czego dążę i mam nadzieję to osiągnąć

boockoo

• 75 / 6007
  • Użytkownik
02-09-2011, 13:54
A to dla fanów mercedesa

asmagus

• 4439 / 5658
  • Ekspert
02-09-2011, 14:00
Piękne!!

Co to jest?