Audiohobby.pl

HORN

1AUTOTECH

• 284 / 5641
  • Zaawansowany użytkownik
24-08-2011, 12:10
Cytat:

"Wiadomo, że taki a taki pomysł jest nie do zrealizowania. Ale żyje sobie jakiś nieuk, który o tym nie wie. I on właśnie dokonuje tego wynalazku." - Albert Einstein
lukasz

lancaster

• Gość
24-08-2011, 13:14
boogi,

""Wiadomo, że taki a taki pomysł jest nie do zrealizowania. Ale żyje sobie jakiś nieuk, który o tym nie wie. I on właśnie dokonuje tego wynalazku." - Albert Einstein"

Ładny cytat, tez kiedyś miałem taki podpis pod wpisami (można poszukać w wyszukiwarce).
Działa niezawodnie...gdy są efekty.

Panowie życzę Wam świetnego dźwięku, wielu godzi przyjemności itp. Może umówmy się, że wrócimy do rozmowy za jakiś czas kiedy wykonacie porównania.
Na razie rozmowa wygląda trochę tak, ze piszę jakie mam doświadczenia i czego ew. unikać a  w zamian czytam że niekoniecznie tak jest choć testy jeszcze przed Wami.
Doskonale rozumiem i nie przeszkadzam.

Pozdrowienia.

1AUTOTECH

• 284 / 5641
24-08-2011, 13:30
Ja również sporo tub+driverów testowałem i spróbuję tych testów robić jeszcze więcej.
lukasz

boogi

• 63 / 5344
  • Użytkownik
24-08-2011, 13:40
Dziękuję za życzenia :-)
Nie omieszkam podzielić się doświadczeniami, moimi i zapowiadanych wcześniej gości.

P.S.
Marek, nie pisz "panowie" bo nie mam z Autotechem żadnej spółki, ani nie uprawiam tutaj marketingu - cofnij się do moich wpisów, bardzo chwaliłem obie firmy i oba produkty, za jakość wykonania i zaangażowanie w projekt. Kupiłem tam gdzie produkt był dostępny.

lancaster

• Gość
24-08-2011, 17:24
boogi na forum chyba wszyscy jesteśmy na "Ty", wolę napisać "Panowie" bo w sprzeczkach z osobami z którymi na sprzeczkach mi nie zależy takie per "Ty" mogłoby być odebrane jako niegrzeczność (tak mi się wydawało, jeśli zabrzmiało inaczej - sorry:-) )

simon19

• 256 / 5101
25-08-2011, 20:30
Driver FANE CD280  możecie mi coś powiedzieć,doradzić?

Dwa cale, charakterystyka ładna moim zdaniem i zaczyna grać przy 400hz już ! Mimo to pisza że pasmo używane od 800 i zalecają zwrotnice 1,6khz ? ja bym zamierzał ciąć pomiedzy 500-600hz :)

W sklepie Thomann driver jest tani bo 500zł około za sztuke,świetna sprawa,przy tak niskim zejściu to tanio.

B&C wspominany wcześniej w wątku pewnie jest spoko ale widze że trójeczke musiałbym wyłożyć:) nie widzi mi się to bo zabieram sie za adaptacje strychu do mieszkania.Mimo to kolumny mają zagrać i wyglądać za niedługo:)
W tej chwili mam płąską charakterystyke,dobrą faze ale podział 1800hz  i 120hz na dole.

BMS oprócz tych najdroższych też nie silą sie na zejście liniowe w okolice 500hz

lancaster

• Gość
25-08-2011, 20:50
Bezczelnie tani...ale nie wiem jak gra niestety. Ma być kupiony na testy, oczywiście trzymam kciuki żeby okazał się czymś wyjątkowym.
150zł pasmo os 500-600Hz

http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=264-204

Yogi

• 493 / 6112
26-08-2011, 07:35
bie tylko dolna częstotliwość jest ważna ale przede wszystkim zniekształcenia jakie przy niej występują, niestety często kiepsko to wygląda

lancaster

• Gość
26-08-2011, 08:47
Yogi jak wygląda to pół biedy, gorzej jak to słychać :-) Poza zniekształceniami o jakich pisałem wyżej (fazowo-amplitudowe wynikające z zasady działania tuby) masz na myśli jeszcze jakiego typu ?
Oczywiście jeśli ktoś użyje mały cd do tuby 100Hz i zrobi podział nawet 400 to głośnik sam z siebie będzie zniekształcał, lub nawet nie dociągnie :-) ...ale to temat na pogadankę przy okazji tub średniotonowych.
Daj proszę znać Yogi co miałeś na myśli ?

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
26-08-2011, 09:55
Głośnik CD powinien być zawsze używany powyżej swego Fs.
Na pomiarach może  ciągnąć i do 200hz ale jak ma Fs 490, to będzie słychać, że coś jest nie tak. Nie wiem czy już to zauważyliście...

lancaster

• Gość
26-08-2011, 10:17
Dominik, uwaga dotyczy kazdego głośnika :-) W zasadzie zasada mówi, żeby nie przekraczać częstotliwości podziału 2 x fs
Nie chodzi tylko o kwestie rozstrajania się zwrotnicy na skutek zaburzeń przebiegu impedancji.

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
26-08-2011, 10:35
Ups, to chyba powiedziałem coś oczywistego. Ja do tego doszedłem budując swój system. Wsadziłem CD do tuby 150hz (bo na forach pisali, że jest super..., że używają tego od 250 w górę) no i faktycznie, wykres na monitorze pokazuje, że jest tak jak mówią. Tylko czemu ten dzwięk taki "anemiczny"...

lancaster

• Gość
26-08-2011, 10:46
Dominik, świadczy to jak najlepiej o podejściu do tematu. Wiele rzeczy ludzie w rożnych miejscach piszą. Najczęściej głupoty niestety. Warto sprawdzić, żeby zmora za człowiekiem nie chodziła :-)
Czasami coś jest na rzeczy i postąpienie wbrew "logice" daje dobry efekt (wyjątki).
Niczego nigdy nie zakładałem i nie zakładam "na sztywno"....oczywiście nie mam zamiaru sprawdzać przetestowanych rzeczy wielokrotnie :-)

Yogi

• 493 / 6112
26-08-2011, 11:05
tuba swoją drogą, zalecany podział dla tuby by uniknąć dużych opóźnień grupowych to około 1,5 oktawy powyżej dolnej Fs samej tuby. To dlatego ja wolę mieć tubę z FS200 i ciąć ją na 400 - 450 Hz, a co do driverów chodziło mi raczej o zniekształcenia harmoniczne które dla częstotliwości zbliżających się do rezonansu membrany osiągają koszmarne wartości

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
26-08-2011, 11:13
Yogi,
Jakie Fs ma twój driver nie podpięty do tuby? I zwrotnice którego rzędu masz na dole?