Audiohobby.pl

HORN

1AUTOTECH

• 284 / 5641
  • Zaawansowany użytkownik
23-08-2011, 22:39
Zrezygnowaliśmy z 2 x 15 cali pusch-pull i stosujemy jedną szt. 15 cali dużo bardziej skuteczną, róg jest dodatkowo skrócony (większa średnica wylotu na górze)... są klienci, którym pasuje...:):):)
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 22:44
...ale... wpisyw tym temacie ograniczyły się praktycznie do moich i Lana (Dominik, Piotrek bez urazy)
więc dajmy spokój bo może ktoś jeszcze chciałby coś napisać ale nie chce przeszkadzać...:):):):)
lukasz

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 23:03
Kiedys szalalem z OB(pierwsze zrobione przeze mnie konstrukcje to OB po odsluchu u LK) i potwierdzam, wyzszy bas z OB jest super. Tylko potrzebuje bardzo duzej odgrody i zaczynaja sie problemy...

Juz jestem cicho.... :)

boogi

• 63 / 5344
  • Użytkownik
23-08-2011, 23:09
Oj, Panowie, to zakładka DIY, a nie pole do uprawiania marketingu.
Trochę więcej wymiany doświadczeń i konkretnych opisów konstrukcji.
W Polsce zmieszczą się 2 firmy tubowe. Poza tym cały świat przed Wami :-)

Miałem Tractrixa 125 kupiłem JMLC 200, trzeba zbierać doświadczenia...

Yogi: bardzo dziękuję za podpowiedz z Behringerem. Arkusz przeliczeniowy JMLC działa cuda, jestem zaskoczony :-)

lancaster

• Gość
23-08-2011, 23:20
Autotech, OK. Nowszej wersji nie słyszałem. Uważam, ze fajnie by było gdyby ogólnie tuby z Polski ogólnie dobrze się kojarzyły - to jest korzystne dla wszystkich. Zrobiliście kawał dobrej roboty pokazując, ze można zrobić u nas fajne podzespoły.

boogi, praktycznie masz opisane konstrukcje. Kompletne sety tub. Rozmawialiśmy nawet o tym.
Każdy oczywiście wybiera co uważa za właściwe. Mogę tylko napisać że nie rozumiem jaka idea przyświeca wyborowi JMLC 200 + tweeter z rozstrzałem centr akustycznych 60cm....jakie są plusy takiej konfiguracji ?
Może dla odmiany ja dowiem się czegoś nowego ?

lancaster

• Gość
23-08-2011, 23:25
O, albo np. jaka jest geneza krzywej Tractrix, JMLC i innych ?
Coś tam wiem, ale zawsze miło dowiedzieć się czegoś nowego :-)
Do słuchania muzyki taka wiedza nie jest potrzebna, ale jako ciekawostka...

lancaster

• Gość
23-08-2011, 23:28
Dominik, w dipolu (np. H-frame) uważam można ładnie skompensować spadek ciśnienia...tylko trzeba do konstrukcji wrzucić konkretne 15-calowce i "nadrobić" odpowiednio wydajnym ampem.
Nie przekreślam takiego rozwiązania jako sekcji basowej (poniżej 150-200Hz) hornów.

boogi

• 63 / 5344
  • Użytkownik
23-08-2011, 23:44
"O, albo np. jaka jest geneza krzywej Tractrix, JMLC i innych ?
Coś tam wiem, ale zawsze miło dowiedzieć się czegoś nowego :-)
Do słuchania muzyki taka wiedza nie jest potrzebna, ale jako ciekawostka..."

Tak, słuchacz nie musi wiedzieć, ja jestem słuchaczem :-)

"nie rozumiem jaka idea przyświeca wyborowi JMLC 200 + tweeter z rozstrzałem centr akustycznych 60cm....jakie są plusy takiej konfiguracji ?"

Jak przetestuję różne układy tub to Ci powiem :-)

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
24-08-2011, 00:06
"nie rozumiem jaka idea przyświeca wyborowi JMLC 200 + tweeter z rozstrzałem centr akustycznych 60cm....jakie są plusy takiej konfiguracji ?"

Zadna idea, zero plusow.

1AUTOTECH

• 284 / 5641
24-08-2011, 04:36
Moim zdaniem idea jest prosta - wygląd - duża tuba fajnie wygląda,
oczywiście zaraz się dowiem, że Tractrix ładniejszy...:):):)
A z tym rozstrzeleniem centr to różnie bywa, do jednych tub trzeba się przysunąć, od innych odsunąć
lukasz

1AUTOTECH

• 284 / 5641
24-08-2011, 06:27
I jeszcze jedna idea:
Boogi ma drivery, które naprawdę nisko schodzą może dlatego duża tuba.
Cięcie ich przy 650Hz  uważam za profanację i ja bym na miejscu Boogiego wogóle na to nie pozwolił...:):):)
lukasz

lancaster

• Gość
24-08-2011, 07:02
Autotech boogi, czytając niektóre wpisy najmądrzej z mojej strony było by wpaść na forum dla fanów motoryzacji i napisać, że  autobus  ma swoje plusy w stosunku do np. Bugatti Veyron, bo są ładniejsze widoki siedząc wyżej, a poza tym autokar ładniej wygląda bo jest większy i lepiej go widać z daleka :-))) ... to jest kwestia gustu co kto woli.
Wtedy będę wiedział co wam odpisać :-)

Sorry....boogi, przecież słuchałeś porównania Tractrix  vs JMLC i sam oceniłeś że Tractrix lepiej prezentuje wokal.
Wokal(i nie tylko) jest wprawdzie słabszy z jmlc, ale to kwestia gustu czy w tej słabszości nie leży jego przewaga ?:-) Robi się trochę jak w "Miś"-u :-))))

Tak jak pisałem nie mam żadnego interesu żeby cokolwiek forsować, osoby chcące wykonać dobrej, lub nawet bardzo dobrej klasy zestaw DIY na podstawie informacji zawartej w  tym wątku bezproblemowo go zrobią.
Jako lekturę uzupełniającą polecam wpisy kolegi "atlon11".

Wątek odpuszczam, każdy ma prawo do własnej opinii i w pełni to prawo szanuję, aczkolwiek bez urazy.....mam nadzieję ze rozumiecie, ze to nie jest uwaga dotyczącą Was, tylko nie chce mi sie szarpać z rzeczami oczywistymi.
Jakby co to zapraszam do wątku :

http://audiohobby.pl/topic/1/6740#koniec

PS.

"Boogi ma drivery, które naprawdę nisko schodzą może dlatego duża tuba.
Cięcie ich przy 650Hz uważam za profanację i ja bym na miejscu Boogiego wogóle na to nie pozwolił...:):):)
"

Jasne, a to co najlepsze idzie z tego Radiana w takiej tubie jak jmlc 200 papa.
Spoko. Jako "konkurencja" mogę tylko napisać : i o to chodzi :-D

1AUTOTECH

• 284 / 5641
24-08-2011, 07:14
Lan nie obraź się ale jako konkurencja to napiszesz jak coś zrobisz...
W obecnej chwili jeśli się nie mylę masz 2 tuby czy tak?
Czytam to forum od niewiele ponad 2lat i wydaje mi się, że to wychodzi 1 tuba rocznie więc do gotowego zestawu jeszcze trochę
No i masz oczywiście niezastąpiony bagaż doświadczeń - tu bez złośliwości

lukasz

lancaster

• Gość
24-08-2011, 07:51
Autotech, zbudowaliście Rakietę i Maczugę.
W żadnym z zestawów całego pasma nie pokrywa u Was tuba....wiec nadal macie jeszcze trochę a przynajmniej tyle co ja w temacie pokrycie pasma tubą :-) U nas grała już z niezłymi efektami prowizoryczna 90Hz.
Jakieś 2 lata temu mieliśmy nazwanego przez Was "OB-horna" :-))
Teraz znajomy buduje dokładnie taką sama konstrukcje z 30mm mdf + eksperymenty z backchamber itp.
Zastosowana w większym Waszym zestawie jmlc 200 daje możliwość niższego o raptem 200Hz cięcia niż T-400-ka.
Uważam, ze żaden zysk biorąc pod uwagę problemy natury czysto konstrukcyjnej/dźwiękowej. Jedynym wytłumaczeniem może być pozycja woofera w Rakiecie i jego ograniczenia w odtworzeniu bezpośrednim dolnego środka. Rozumiem zamysł, ale zupełnie nie podzielam wizji całości.

Zanim zaczęliśmy robić własne tuby pytałem Jacka czy jesteście w stanie wykonać tuby jakie potrzebujemy....do dziś takich nie widzę (do zastosowań DIY, lub "ukrytych" są OK), a na tamten czas nie nadawały się dla mnie zupełnie (cienkie i dzwoniły) bo już przerabialiśmy temat solidności tuby.... więc z mojej perspektywy patrząc mam po 2 latach dokładnie to czego potrzebuję, żeby pójść dalej. Przez te 2 lata musieliśmy opanować od zera technikę wytwarzania form (było trochę zabawy :-) ), mamy na dzień dzisiejszy opanowane zarówno sylikonowe (małe lementy), jak sztywne (konstrukcje tub).
Macie szeroką ofertę i super. Jakiś czas temu pytałem w kilu firmach jak wygląda sprawa wykonania kopyt do form cnc i nie ma problemu (nie potrzebujemy metalowych nawet, więc ceny są naprawdę OK :-)), jeśli któregoś dnia postanowię swoją ofertę komponentów wzbogacić to zatrudniam człowieka i działamy.
Do tej pory tuby u nas powstają od podstaw ręcznie i nie wodze problemu - złoty wiek tub to nie epoka cnc.
Zabawa przy nauce i spotkania, rozwiązywanie problemów itp.

Naszym głównym profilem działalności nigdy nie było (w zamierzeniu) budowanie komponentów DIY.
Uważasz, ze powinno się to zmienić ?:-)

PS.  Musze powiedzieć że taka rozmowa jest motywująca :-)

boogi

• 63 / 5344
  • Użytkownik
24-08-2011, 11:50
Marku, proszę, nie cytuj moich wyrwanych z kontekstu słów na forum. Ktoś może pomyśleć, że ta opinia jest obiektywna, poparta wieloma godzinami odsłuchów i się nią zasugerować.
Powiedziałem to po 30 sekundach słuchania tuby przykładanej do głośnika. Całkowita prowizorka. A może to efekt tego, że B&C ma o wiele słabszą górę i w efekcie zakres wokalu jest uwypuklony? Może to efekt ustawień Behringera, które przez przypadek były optymalne dla 400tki? Okazuje się, że te ustawienia mają ogromne znaczenie i nie jest to ustawienie wynikające z funkcji pomiarowej, wbudowanej w urządzenie.

Słyszałeś, że 400tka zaczyna grać od 500Hz. Zerknij na załączony wykres częstotliwości podstawowych (podkreślam: podstawowych) wokalu oraz przykładowych instrumentów – 500Hz to koniec zakresu wielu z nich. Dlatego uparłem się by ten zakres próbować, obsłużyć jedną tubą a pozostały kolejnymi. Jak sprawdzę to będę wiedział, czy to błędne myślenie czy nie?

Mam teraz dużą tubę i możliwość przykładania tweetera, ale czy gdzieś powiedziałem, że to jest to, czego szukam. Bawię się tym, co mam. Wspominałem o tym, że jak uporam się z pierwszymi odsłuchami to poproszę o pożyczenie Twojej tuby i dodam kolejny zakres. To jest cały czas aktualne :-)

Spokojnie jestem na początku poszukiwań, nie oceniaj tego, jako projektu finalnego, ani "zatwierdzonej" koncepcji. Pozwól mi "błądzić", z tego czasami rodzą się wspaniałe rzeczy! :-)