Audiohobby.pl

HORN

1AUTOTECH

• 284 / 5641
  • Zaawansowany użytkownik
23-08-2011, 17:31
Będzie mi bardzo miło - dziękuję za zaproszenie.
Wprawdzie to jednak kawał drogi (Lublin-Poznań) ale jakoś się może uda.

... a do Boogiego to już się wpraszam bo moje Radiany leżą i się kurzą...
może się jakoś za nie we wrześniu zabiorę
lukasz

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 17:40
Pewnie, ze nie jest kiepski, osobiscie moglbym zyc z Dzwiekiem jmlc i nawet nie patrzec za siebie. Tylko powtorze cos czego jestem pewny, tego nie da sie idealnie zlozyc w jeden duzy system. Koniec, kropka.

Co do v12, jeszcze tydzien, moze dwa i wyjade, szkoda ze juz koniec lata, bez dachu sie nie pojezdzi....:(
Zrezygnowalem z poszezenia na ten sezon,  wyzucilem dystanse, dorobilem piasty z prawidlowym rozstawem srob i kolo ladnie sie schowalo.ale na przyszsly sezon zglosze sie do ciebie w wiadomym celu...

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 17:52
ja powyprzedawałem ostatni wszystkie zabawki audio-auto,
zostawiłem tylko to co niezbędne do poruszania się na codzień (no i motor bo go jakoś lubię:):))
na przyszły rok planuję po rocznej przerwie powrót do Evo bo reszta aut to jakoś mi nie leży,
co do audio to ja się jednak jeszcze pobawię w 3 lub 4 way na Jmlc, jak nie wyjdzie to zrobię na Tractrix
lukasz

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 19:36
Jak obiecałem, wklejam fotki.
Fotka w warsztacie, na niej widać moją pierwszą ramę, którą zbudowałem w przekonaniu o tym, że onken i 15" to jest koniec poszukiwań. Rama dawała możliwość przemieszczania driverów góra-dół. głośniki były umieszczone w obręczach i przykręcone do imadła precyzyjnego, co umożliwiało przemiaszczanie przód-tył. Skończyłem robić prawą ramę i zabrałem się za lewą, w tym samym czasie stolarz robił mi prostokątnego tractrixa 120hz, tylko jednego zamówiłem, tak żeby spróbować..... Jak go spróbowałem to drapałem się w głowę i zastanawiałem się czemu byłem w przekonaniu, że onken to koniec świata (internet, fora i pełno znawców), jak to przecież kicha, on nie nadąża za tymi tubami ! Hmm trzeba zrobić drugą ramę... Trochę się pocieszyłem tym, że z poprzedniej zrobię sobie tylne do kina jak już się przeprowadzę do większego lokum.
Zrobiłem drugą, prostą, bez "zagięcia"  w które chował sie onken, z całkiem innych materiałów, z obręczami na driver, bez imadeł precyzyjnych, tylko z konstrukcją pozwalającą  przemieszczać drivery w dół i górę-fotka druga, na niej raal i 600hz Lancastera.

lancaster

• Gość
23-08-2011, 19:58
Świetnie złożony system Dominik. Nie wiem tylko jak się ma wstęga do dobrej aplikacji cd. Osobiście wolałbym tubę na wysokich tonach...ale odpowiednią dla drivera a nie "założoną". Np. Electro Voice taki jak Rommy\'ego brzmiał ostatnio świetnie. Fakt, ze niektóre wysokotonowe cd brzmiały w testach mało interesująco, na szczęście były i takie które brzmiały OK (np. sporo lepiej od wysokich Focali).
Robiliśmy testy i krzywa dla danego drivera ma spore znaczenie. Teraz po driverze i zakresie w jakim ma pracować jestem w stanie określić odpowiednią krzywą/f. Nie robiłem natomiast testów ze wstęgami...a może będzie niebawem okazja :-)

PS. dla mnie Onken to taki klarowniejszy basrefleks z mniejszym kopem. Osobiście do tub wolę odpowiednio strojony b-r...niestety....przynajmniej energetyczność przekazu zbliżona przy zastosowaniu głośników które nie są zmuszane do dużych wychyleń. Takie rozwiązanie stosuje np. JBL w Everestach, Altec, Tannoy i pewnie jeszcze wielu innych...i będzie stosować w niektórych modelach również Cube Audio :-)

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 19:59
w dół i górę i oczywiście przód i tył. (zróbcie tą pół godzinną edycje tekstu) . srebrne śruby zamierzam zastąpić czarnymi imbusami...

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 20:09
Electro Voice t35 taaak.... Nie słyszałem jeszcze tego głośnika, nie wątpię, że jest bardzo dobry.
Miałem dwa głośniki CD, które nie podobały mi się na wysokich, aż trafił do mnie jbl. I mi się podoba bardzo. Z moich doświadczeń wynika, że jak już wstęga, to driver pod nią musi mieć już wysokie, które  się tobie podobają. U mnie Raal gra od 11000 trzeci rząd.

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 20:58
a ktorego Raala masz?... bo ja na zdjęciu nie rozpoznaję
lukasz

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 21:09
Teraz to czego chcialbym sprobowac to zamiast tuby 200hz, sprobowac 250hz. Tuba bedzie duzo mniejsza i bede moglbym wtedy ustawic sie w mniejszej odleglosci od zestawu, co w moim przypadku bylo by bardzo na korzysc. Sprawa by wygladala inaczej gdybym maial driver schodzacy nizej niz moj jbl. Ale tak nie jest, a 2440 tak mi sie podoba, ze nie zamierzam z niego rezygnowac. Druga sprawa to czekam, az ktorys z was w koncu zrobi ta 115hz sferyczna, bo moje "brzydactwa" jak to mowi moja zona, sa przez nia nie do zaakceptowania. Przyznam sie, ze przezemnie rowniez. Nawet nie chce mi sie wkladac w nie wiecej pracy, zeby wygladaly lepiej... Poza tym, jezeli jest tak z tubami wyzszego basu, jak z tubami na srednicy, to z moich wczesniejszych prob wynikalo, ze te sferyczne maja duzo lepsza stereofonie niz o prostokatnym wylocie...

Wiec czekam Panowie. :)

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 21:10
140-15d

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 21:40
Fajnie grają...
W Monachium były kolumny z tymi Raalami i szerokopasmówką Fostexa oraz subami aktywnymi...
suby działać nie chciały ale Fostex+Raal grał...
Mam do tych Raali falowody - robiliśmy dla Norwegów.
Teraz projektujemy dla Kaiser Acoustics falowód pod większy panel - ten nazywany Lazy.
Nie myslałem o robieniu Tractrix 115 ale oczywiście jeśli się znajdą klienci na 8-10 szt. to potrzebuję 6 tygodni i tuba będzie w ofercie.
Pokombinujemy z tubą basową może bardziej jak ABH-50
Najpierw jednak spróbujemy do Ob-Hornów dorobić obudowy...
Rogal zaprojektowany przez Jacka sprawdza się na basie bardzo dobrze ale nie schodzi za nisko... jednak podoba się klientom więc nowe rozwiązania - powoli...:):)
To jak w firmie Voxativ - jest nowy model ale Ampegio się dobrze sprzedaje więc Inez niekoniecznie przykłada się do promocji nowych
lukasz

Dominik.M

• 180 / 5082
  • Aktywny użytkownik
23-08-2011, 22:07
Kurcze, zauwazylem, ze dwa razy zalogowalem siemw pracy jako titan... Nie dobrze, nie dobrze..

1AUTOTECH

• 284 / 5641
23-08-2011, 22:15
...projektujemy... - oczywiście Jacek projektuje...:):):)
lukasz

lancaster

• Gość
23-08-2011, 22:32
Moduł basowy macie do wymiany na 100%. "Rogal"(jeśli mówimy o module basowym "Rakiety") z tego co słyszałem jest wyjątkowo kiepskim pomysłem, a już do tub w szczególności. Nie pisze tego złośliwie.

lancaster

• Gość
23-08-2011, 22:36
"Najpierw jednak spróbujemy do Ob-Hornów dorobić obudowy..."

Znajomy długi czas grał na takiej konstrukcji i jeśli pominąć brak najniższego basu to jest całkiem OK.
Dodatkowy sub załatwi myślę sprawę.