Jak obiecałem, wklejam fotki.
Fotka w warsztacie, na niej widać moją pierwszą ramę, którą zbudowałem w przekonaniu o tym, że onken i 15" to jest koniec poszukiwań. Rama dawała możliwość przemieszczania driverów góra-dół. głośniki były umieszczone w obręczach i przykręcone do imadła precyzyjnego, co umożliwiało przemiaszczanie przód-tył. Skończyłem robić prawą ramę i zabrałem się za lewą, w tym samym czasie stolarz robił mi prostokątnego tractrixa 120hz, tylko jednego zamówiłem, tak żeby spróbować..... Jak go spróbowałem to drapałem się w głowę i zastanawiałem się czemu byłem w przekonaniu, że onken to koniec świata (internet, fora i pełno znawców), jak to przecież kicha, on nie nadąża za tymi tubami ! Hmm trzeba zrobić drugą ramę... Trochę się pocieszyłem tym, że z poprzedniej zrobię sobie tylne do kina jak już się przeprowadzę do większego lokum.
Zrobiłem drugą, prostą, bez "zagięcia" w które chował sie onken, z całkiem innych materiałów, z obręczami na driver, bez imadeł precyzyjnych, tylko z konstrukcją pozwalającą przemieszczać drivery w dół i górę-fotka druga, na niej raal i 600hz Lancastera.