Audiohobby.pl

HORN

p.f.pawlikowski

• 289 / 6099
  • Zaawansowany użytkownik
23-05-2011, 23:43
>lancaster

Także myślę, że wielodrożność to najlepsza droga do HiEndu i to nie tylko w tubach. Gram właśnie na coaxialnym BMSie, co oczywiście ma swoje ograniczenia, ale jestem w stanie z Nimi żyć ;) Pozatym wygoda w posiadaniu jednej tuby przy dwóch membranach jest spora. Więc pole do manewrów tez nie duże, ale przynajmniej wiem teraz czego szukać.

Noi teraz po wpisie kol. Jacka, korci mnie sprawdzić szczególnie EJMLC, które także wizualnie są mocno intrygujące ;]

lancaster

• Gość
24-05-2011, 06:59
Dowolne dobrze dopasowane i zgrane tuby dadzą o niebo lepszy efekt od przypadkowych ruchów.
Osoba która wie czego(i dlaczego) chce zrobi znakomity zestaw sklejając proste tuby o przekroju prostokąta ze sklejki czy innego mdf i odpowiednio je wytłumiając. Zrobi to na najtańszych nadających się do tego celu głośnikach. Piękne to może nie będzie ale co tam.
Tuba choćby najlepsza sama z siebie nie gra. Tuba to  element pozwalający odpowiednio użytemu głośnikowi pokazać pełnię jego możliwości - w tym aspekty niedostępne uważam dla klasycznych głośników. Źle użyta tuba to większy problem niż w przypadku źle użytego głośnika klasycznego.
Wiem, ze DIY rządzi się swoimi prawami, a nawet "sklepowe" konstrukcje czasami są robione bardzo wesoło, dlatego nie wnikam i od jakiegoś czasu przestałem wnikać w gusta.

Jacek, pisząc o szerokopasmówkach pisaliśmy z melo o głośnikach które kupił i o które zapytał. Ty na to myśląc o innych. Spoko.
Nie ma czegoś takiego jak 4" compresion driver szerokopasmowy, albo jeśli przyjąć ze jest to podałeś link do falowodów które można użyć od 500Hz...
... co w  przypadku 4"  jest bez sensu, bo to pasmo obsługują głośniki 1,5....2cale bezproblemowo (raczej lepiej).

Co do lokalizacji....aaaa...dobra posłuchajcie sami :-) tylko dobrych zestawów :-)

lancaster

• Gość
24-05-2011, 07:16
PS. Przed chwilą policzyłem dla hecy totalną budżetówkę, która i tak zagra nieźle....tzn. sporo lepiej od powiedzmy 100% :-) dziwnych pomysłów i większości sklepowych konstrukcji za dowolną kasę.
....2Kzł + subwoofer.
Konstrukcja 3way na tubach pokrywających pasmo 150Hz....20KHz.
Te 2Kzł to głośniki, mdf, szpachlówka, wiertła, wiertarka za 50zł, lutownica za 50zł, cyna, wytłumienie tub, zwrotnica, okablowanie, farba do malowania wałeczkiem, wałeczek, kuweta i butelka wina za 200zł + kieliszek za 50 :-)

lancaster

• Gość
24-05-2011, 07:24
PPS....możliwe, ze wystarczy(bo musi :-)) na docięcie formatek cnc + otworowanie pod głośniki.
Z funduszu reprezentacyjnego nie rezygnujemy ! Żadnych kompromisów !
Jedyny element wymagający nieco zachodu to redukcja dla średniotonowego cd otwór wylotowy(okrąg) - tuba (prostokąt). hihihihi

fakamada

• 1066 / 5614
  • Ekspert
24-05-2011, 10:33
Lancaster - może czas na pierwszy udokumentowany projekt tubowy dla DIY ?

lancaster

• Gość
24-05-2011, 10:50
fakamada, w tej chwili nie jestem już zainteresowany. Serio, nie bardzo mam na to czas.
Jeśli mam zrobić kit/y do sprzedaży to chyba bez sensu by było robić projekt bliźniaczy ?:-)
Ludzie, którzy wiedzą o co biega na podstawie tego co jest napasane  w tym wątku bezproblemowo zrobią świetny zestaw.

lancaster

• Gość
24-05-2011, 10:54
...a na dobrą sprawę jeśli wiadomo to ten wątek nie jest  potrzebny.
Ew. jakieś ciekawostki/uwagi

....morze trzeba poczekać aż minie pierwsza fala pt. "mam tubę" :-).

lancaster

• Gość
24-05-2011, 11:18
morze=może :-) korektor błędów czasami daje czadu :-)

p.f.pawlikowski

• 289 / 6099
24-05-2011, 11:59
"mam tubę" funkcjonuje być może jak "mam lampę"
więc sukcesu oczywiście nie zapewia, za to zapewnia mnustwo frajdy i przy wytrwałości ogromną szansę na sukces pod nazwą HE ;)
Tutaj nie ma mądrze urodzonych, sa tylko tacy co coś próbują... ;)

lancaster

• Gość
24-05-2011, 12:24
Dokładnie, tyle że już próbowałem, stąd pisałem i nic :-)

Dzisiaj apropos innej sytuacji miałem rozmowę w podobnym kontekście.
Konkluzja -  nie ma sensu nikogo przekonywać, a zabawa w trakcie faktycznie bezcenna :-)
Najważniejsze, ze właścicielowi się podoba.

1AUTOTECH

• 284 / 5642
24-05-2011, 20:12
Ja jestem mocno na tuby nakręcony...
tak więc jeśli się ktoś znudził to chętnie odkupię formy do produkcji...
lukasz

lancaster

• Gość
24-05-2011, 21:00
Spokojnie :-) Dobre tuby są OK. Same formy do produkcji i tuby jako element to początek przygody :-)

1AUTOTECH

• 284 / 5642
24-05-2011, 21:40
Ja się w przetwórstwo tworzyw bawię od studiów - ponad 12 lat...
mam w robocie ponad 2000 form ale wychodzę z założenia, że od przybytku głowa nie boli...:):):):)
lukasz

simon19

• 256 / 5102
24-05-2011, 21:47
Czy mogę sie przy robieniu formy dupnąć o milimetr dwa?:) czy musi być idealnie jak w horn resp

Myśle że za wrażenie obecności instrumentu na żywo odpowiedzialny jest ten nalot megafonowy,podbarwienia i pewnie cały szkopuł w tym by znależć optimum gdzie jest tubowo a zarazem podbarwienia nie są zbyt rażące

1AUTOTECH

• 284 / 5642
24-05-2011, 21:54
Jeśli tuba duża, a forma z poliestrów to skurcz materiału może być większy niż milimetr czy dwa...
lukasz