Audiohobby.pl

HORN

1AUTOTECH

• 284 / 5642
  • Zaawansowany użytkownik
21-05-2011, 19:42
... W Monachium tłumy odwiedzających i sporo wystawców, nie spodziewałem się, że to tak duże targi...

Dominik.M
Wytrzymaj proszę jeszcze trochę
lukasz

meloV8

• 1562 / 6079
  • Ekspert
22-05-2011, 23:37
Panowie, nabylem stare szerokopasmoweczki Fostexa/Fostera z magnesami Alnico. http://usr.audioasylum.com/images/3/30911/misc1.jpg takie jak te pierwsze od lewej. Mam pytanko do specow tubowych. Warto zaladowac to w przednia tube? Tylna mnie nie interesuje, bo jesli mialbym oczekiwac basu to i tak wybralbym wspomaganie wiekszym glosnikiem.

p.f.pawlikowski

• 289 / 6099
  • Zaawansowany użytkownik
22-05-2011, 23:43

Dzięki uprzejmości firmy Auto-Tech w moje ręce dostały się tuby Tractrix 200. Z braku czasu dopiero dziś mogłem je podłączyć, ale cały czas ciekawiło mnie, jak bardzo inaczej to zagra. Porównanie mam tylko do swoich JMLC 350. Co na początku wydaje się bez sensu, ale jak przyjmiemy, że kryterium to wymiary (obydwie konstrukcje mają po 60 cm średnicy, Tractrixy są jedynie głębsze), to jest już jakiś sens. Nie da się wtedy ukryć, że Tractrixy mają przewagę w możliwościach zejścia (zalecane 350Hz, przy JMLC 520Hz).
Tuby od pierwszego dnia odsłuchu zawsze wywołują u mnie spore emocje. Podejście obiektywne jest dla mnie osobiście trudne do wykonania. Po kwiecistych opiniach z tegoż tematu o wyższości jednej konstrukcji nad drugą, miałem trochę mętlik w głowie, ale nie ukrywam, że w głębi ducha liczyłem na to, że Tractrixy zagrają lepiej, bo wtedy mógłbym zdecydować się na przejście z JMLC na Tractrixy, zyskując przy tym zejście i wykorzystując w pełni swój driver. Już zdążyłem się przekonać, że im więcej pasma z tuby = tym lepiej ;]
Odsłuchiwałem tylko bardzo dobrze znane mi płyty, które rozbierają mi muzykę na pojedyncze dźwięki. Choć dzisiejszy odsłuch nie był długi i czeka mnie jeszcze wiele dni zanim będę pewny tego co słyszę.

Nie będę przynudzał i od razu powiem, różnice są bardzo nieduże. Pierwsza płyta, pierwsze dźwięki i pierwsza myśl; kurcze, to gra tak samo! Po chwili wyczułem, że tuba względem basu gra jakby ciszej, Pi * Oko, to jakieś 2dB mniej, więc korekta na gałce i już jest OK. Dlaczego tak jest? Nie wiem, być może braki w dźwiękach - ich głośności, nie obejmowały całego pasma w tubie, ale zwiększyć głośność musiałem.

Należałoby rozróżnić pasmo średnie od wysokiego, gdyż zmiany zachodzące w konkretnych pasmach są po prostu różne. Dodam, że nie wszystkie zmiany jestem w stanie nazwać i zaklasyfikować. Średnica z Tractrixa zabrzmiała bardzo ciekawie w stosunku to JMLC. Było to inaczej, ale ani lepiej, ani gorzej. Zapewne dłuższe osłuchanie się lepiej mi to nakreśli, ale mam wrażenie, że po prostu jest bardziej naturalna. Słychać poprawę głębi, separacji oraz lokalizacji poszczególnych instrumentów, źródeł dźwięków. Jest to poważny plus konstrukcji Tractrixa. Niestety zwężeniu uległa scena. Nie zawsze to było słyszalne i w stosunku do plusów jakie przynosi poprawa głębi i tej naturalności, jest chyba do przełknięcia. Dodatkowo mam wrażenie, że usłyszałem pewne dźwięki z tła których wcześniej nie dostrzegałem, ale to wszystko już jest nieco na granicy percepcji...
Góra pasma niestety już nie tak różowo. Wszystko znacznie bardziej przykute do kolumn, nie odznaczające się jakoś specjalnie od tego co słyszałem do JMLC, ale słaba przestrzeń w jej wykonaniu to dla mnie niestety poważny minus.
Zmiany więc zsumował bym tak; średnica w sumie nieco lepsza, góra po prostu gorsza. Mam wrażenie, że jeśli planujemy wielodrożność to Tractrix, a jak jedna tuba maksymalnie szerokopasmowa to JMLC.

Pozostaje jeszcze jeden aspekt; wygląd. Dla mnie JMLC jest po prostu ładniejsza, a to poważny plus, przynajmniej dla mnie. Dodatkowo dzięki temu, że tuba nie ma takiej głębokości jak Tractrix, łatwiej ją zabudować w gotowej konstrukcji. Tractrix jednak ma jednego poważnego asa w rękawie (niższe cięcie), którego przetestuję i za kilka dni wspomnę, czy mnie przekonał ;)

lancaster

• Gość
23-05-2011, 01:52
To są normalne objawy. 200-ka nadaje się do odtworzenia góry pasma jak głośnik 15 calowy do puszczenia powyżej 3KHz :-)
Oczywiście wszystko można to korygować....ale nie tędy droga.
Kiedyś patrzyłem na zestawy tubowe jak na bajer sam  z siebie myśląc ze skoro te których słuchałem są fajne to cała reszta też.
Potem okazało się ze nie wszystkie grają OK...prawdę mówiąc gdybym zaczął od kilku konstrukcji słuchanych później nie zainteresowałbym się tubami. Tak jak czytałem kiedyś na stronie Łukasza F....sporo pracy a efekt ciężki do przewidzenia....niekoniecznie rzecz jasna :-)
Większość konstrukcji amatorskich ma większe lub mniejsze babole (nie mówię o kompromisach) rzucające się w oczy praktycznie od razu. Mało tego, sporo konstrukcji sklepowych realizuje bardzo dziwne pomysły. Minął mi już okres kiedy zastanawiałem się czy być może 10 calowy głośnik grający w tubie 1KHz :-) będzie miał zejście do 300Hz. Nie będzie miał. Podobnie góra pasma z 200-ki będzie słaba. To są absolutne podstawy.
Porównując 200- kę Tractrix z 350-ką JMLC sugerowałbym przycięcie filtrem głośnika tak by pracował w paśmie 500Hz-1500Hz. Wiem że szału nie ma, ale to jest sensowna cześć wspólna pasma w którym obie tuby grają OK(1500Hz dla 200-ki i tak nieco naciągnięte uważam...chyba że ktoś lubi "tubowy" dźwięk).

lancaster

• Gość
23-05-2011, 02:08
"Panowie, nabylem stare szerokopasmoweczki Fostexa/Fostera z magnesami Alnico. http://usr.audioasylum.com/images/3/30911/misc1.jpg takie jak te pierwsze od lewej. Mam pytanko do specow tubowych. Warto zaladowac to w przednia tube?"

Pierwsza rzecz to sprawdź ile Tobie zostało z magnesu Alnico:-) Być może trzeba go ponownie magnesować(jakby co to mam kontakt do firmy, która podejmie się za normalna kasę)
Alnico są bardzo czułe na drobne uderzenia. Raz porządnie ktoś walnął i bye.
Odnośnie głośników szerokopasmowych nie jestem fanem stosowania w tubie.
Jeszcze się nie zdarzyło, żeby któryś zagrał lepiej od tego co można usłyszeć z udanych aplikacji cd.
Normalna sprawa ze względów choćby czysto technicznych.
Jedyna szerokopasmówka do tej pory która zrobiła wrażenie w tubie to 10cm na sztywnym zawieszeniu.
Szczerze po dotychczasowych doświadczeniach nawet o kolejnej "lepszej do tuby" nie myślę:-)

Szerokpasmówka to uważam dobry temat na dipol, lub z drobnym bajerem na jakąkolwiek obudowę typu B-R (ble :-)) czy LT....ale to wiadomo od dawna.

meloV8

• 1562 / 6079
  • Ekspert
23-05-2011, 02:14
Szczerze mowiac to pomyslalem o tubie poniewaz nie lubie dzwieku z malych glosnikow szerokopasmowych. Ten jest dosc ciekawy, napewno nie grzeszy skutecznoscia, mysle ze wiecej jak 90db nie ma.
Co do tuby to mialem na mysli tube wykonana ze sklejki z 4 kawalkow, cos jak w starych sferycznych Klangfilmach.
Do linii transmisyjnej nie chce pchac, bo na basie mi nie zalezy, gry w singlu pod uwage nie biore.

Jak sprawdzic magnes? Jedyne co moge zrobic to pomiar parametrow TS i impedancji i czestotliwosci.

lancaster

• Gość
23-05-2011, 02:25
Możesz spróbować, nic nie kosztuje. Sprawdź jak głośnik zachowa się z dodatkowym magnesem.
Jeżeli różnica będzie znaczna to wiadomo, ze z glośnikowym jest coś nie halo.

lancaster

• Gość
23-05-2011, 10:47
errata. 200-kę można puścić do 1,5K. W przypadku coaxa z podziałem 6KHz taka tuba moim zdaniem ma niewielki sens.
Słuchałem, gra całkiem OK, ale niestety postawiony obok duet Tractric 600Hz + tweeter wypada zdecydowanie lepiej.
Porównywane były różne głośniki to fakt, ale w coaxie niezły uważam BMS.
Niebawem mam nadzieję porównać coaxa BMS-a w porównaniu tub Tractrix 200 vs tractric 400.
Dolna f podziału w obu przypadkach równa....ok 600-800Hz.

Dominik.M

• 180 / 5083
  • Aktywny użytkownik
23-05-2011, 11:43
>> lancaster, 2011-05-23 10:47:29
errata. 200-kę można puścić do 1,5K.

A to oznaczać będzie, że niestety będę musiał wymienić swego tractrixa 600hz na większą tubkę.
Bawię się już trochę tą 600 tką z 1" driverem i max co mogę znieść to podział od 2500hz. Poniżej jest zle... przy 2000hz słyszę czasem szczególnie na niektórych damskich wokalach leciutki nalot tubowy.

Dominik.M

• 180 / 5083
  • Aktywny użytkownik
23-05-2011, 12:14
Potrzebna jest mi przejściówka z 1.4" na 1".
Kto może wystrugać?

lancaster

• Gość
23-05-2011, 12:36
">> Dominik.M, 2011-05-23 12:14:38
Potrzebna jest mi przejściówka z 1.4" na 1". "

Nie ma problemu.

lancaster

• Gość
23-05-2011, 12:41
Dominik podmiana 600 na 400 niewiele załatwi. O ile w ogóle.
Niestety niewiele da się określić na podstawie pomiaru spl, nawet moc wypromieniowywana tylko pomoże, niczego nie załatwi :-)))

lancaster

• Gość
23-05-2011, 12:49
"Do aplkacji szerokopasmowych szczegolnie nadaja sie EJMLC oraz Iwata"

Z czystej ciekawości, jak EJMLC(nie słuchałem) kompensują cechy samej szerokopasmówki, które sprawiają ze generalnie tego typu głośniki do aplikacji z tubą  są średnie ?
Nie słyszałem do tej pory szerokopasmówki która na aplikacji w  tubie by zyskała. Jakiś mały WG i owszem, niektóre aspekty czasami OK, ale w przypadku dużej tuby zawsze to samo - najlepszy jak do tej poryw  tej roli TB W8 1778 zagrał o kosmos lepiej w dipolu.
Wiem, ze ludzie tak słuchają, stąd m.in komentarze o "tubowym podbarwieniu". Z czym zresztą się zgadzam.

lancaster

• Gość
23-05-2011, 12:53
Jacek i jeszcze jedna sprawa. Proponuję działalność gospodarczą przenieść do AudioSalonu.

lancaster

• Gość
23-05-2011, 13:58
"Mialem na mysli drivery 4" VC"

Co to takiego ?

"a nie szerokopasmowki stozkowe."

OK, teraz jasne.