Audiohobby.pl

Moxpad X3 i inne chińskie dokanałówki

pień

• 3053 / 1572
  • Ekspert
23-08-2025, 17:45
Właśnie dotarło do mnie, że te dranie są bardzo wrażliwe na bitrate. Musiałem sobie zaktualizować bazę klipów video zapisanych na komputerze, niektóre okazały się dźwiękowo wyraźnie odstawać od brzmienia CD.

Nooo, czyli nie są audiofilskie na szczęście :)   Mają za lekkie membrany żeby bezwładnością prostować syfa w nagraniu , wygładzać i nadawać dźwięki z Olimpu i umilać przygryzanie ambrozji.   Jak mu tam ?    Ozyrysowi
  Znaczy troche jakby szorstkie mogą być bo odróżniają żwirek od piasku na drodze.   Oczywiście z naszą pomocą.
     W sumie to trochę z jakichś dawnych czasów,  Winampa w kompie na Celeronie, oczywiście w MP3.   Zapuściłem i jakby to powiedzieć delikatnie?
   Nosz k..........*wstawić co lubicie w celu wyrażenia emocji........     Tego nie idzie słuchać......

Karol

• 2101 / 4865
  • Ekspert
25-08-2025, 12:01
  Nosz k..........*wstawić co lubicie w celu wyrażenia emocji........     Tego nie idzie słuchać......

@pień a jaki jest ciąg dalszy? Zakładam, że jakiś jest... :)

Ja parę dni temu, znalazłszy wreszcie zawieruszoną przejściówkę z jack 6,3 na jack 2,5mm podłączyłem te swoje KZ PRX do Questyle CMA 12 Master. Pierwszą myślą po krótkim słuchaniu jaka mi przyszła do głowy było to, że te urządzenia chyba bardzo się nie lubią. Jedynie średnica była w miarę dobra. Wysokie były delikatnie mówiąc mało obecne i bez blasku.
Bas był bez rozdzielczości i ataku. Jakiś taki rozlazły i bez tak zwanego kopa. Nazwałbym go bułowato-bumboksowym.
Słuchając prosto z wyjścia słuchawkowego karty muzycznej w komputerze, brakowało mi tylko głośności.
Pomyślałem, że im potrzebny jest jakiś mały grajek dający "suchy", szybki dźwięk z wyeksponowanymi sopranami.
Jeżeli zapewni im on jeszcze odpowiednią głośność, to będzie dobrze a być może nawet bardzo dobrze.

Żeby sprawdzić jak to jest na kupionych kiedyś KZ ZS10 PRO X, których dźwięk mi się podobał, podłączyłem je na chwilę.
Dźwięk był OK. Wróciłem do KZ PRX Planar i jako, że przyjemność ze słuchania była żadna, zostawiłem je żeby sobie pograły.
Miałem nadzieję, że może coś to zmieni, bo inaczej nie za bardzo miałbym na nich z czego słuchać.
Samsung S25 Ultra nie nadaje się bo nie ma gniazda jack a okazało się, że przez port USB C, słuchawek nie obsługuje.
Czyli można zapomnieć o podłączeniu do niego, jakichkolwiek słuchawek przewodowych.

Zostawione KZ PRX, grały bez przerwy trzy dni i trzy noce. Repertuar był jak to mówią różny i różnisty.
Wczoraj wieczorem posłuchałem kilku utworów i chyba idzie ku lepszemu, bo dźwięk był już akceptowalny.
Cudowności żadnych nie było. Bas był dalej (jak dla mnie) za wolny, a cały dźwięk zbyt obły, zbyt ogładzony.
Dalej miejscami odczuwałem bark wysokich, choć w tym zakresie było już znacznie lepiej.
Grały w miarę poprawnie i nic więcej dobrego o ich dźwięku na tym etapie, nie mogę powiedzieć.
Może potrzebują się tylko rozegrać??! Wolałbym żeby tak właśnie było. :)
W razie co nie zamierzam brnąć w dalsze wydatki i dokupować im jakiś przenośny wzmacniacz, aby uzasadniać ich zakup.
Najwyżej stówka w plecy. Pewnie nie pierwszy raz i nie ostatni. Jak pisałem "to nie majątek", a mam możliwość sam je sprawdzić.
Zostawiłem je, żeby sobie jeszcze pobrzęczały i jak znajdę trochę czasu (dziś lub jutro), posłucham ich tak bardziej uważnie.
Może się rozkręcą i będzie OK! W końcu Pawłowi grają bardzo dobrze. :)
« Ostatnia zmiana: 25-08-2025, 14:48 wysłana przez Karol »

pień

• 3053 / 1572
  • Ekspert
25-08-2025, 12:46
@pień a jaki jest ciąg dalszy? Zakładam, że jakiś jest... :)

Ciąg dalszy?   Przede wszystkim to szlaban na słuchanie MP3 z przełomu wieków :)   Tragedia zwyczajnie bo to bo ja wiem?  Człowiek z wiekiem głuchnie i już nie potrafi docenić smaku piractwa z tamtych czasów.    Słuchaweczki w/g wybitnie nie nadają się do tego rodzaju dźwięków.    Akurat mało co słucham teraz, zapominam przypiąć je do czegoś żeby się grzały dłużej.   Wydaje mi się że zmiana idzie w dobrym kierunku wraz ilością nabitych motogodzin.   Są też nagrania które pasują im wyjątkowo dobrze :)
   Tylko do czopków będę się czepiać bo żadne mi nie pasują, trzeba przegrzebać szufladę bo gdzieś taką garść różnych kiedyś zachomikowałem.

Aaaaa skleroza.   Przynajmniej drugi raz mam to samo.    Wzmacniacz słuchawkowy wbudowany w magnet JVC  TD 66  wyjątkowo dobrze je pompuje.   Wszystko jest jak trzeba .   Trzeba zaoczyć z czego on tam ulepiony
« Ostatnia zmiana: 25-08-2025, 13:01 wysłana przez pień »

-Pawel-

• 4845 / 6040
  • Ekspert
25-08-2025, 15:03
One wygrzewają się kilka godzin, później jest na tyle dobrze, że nawet nie zwracałem już uwagi na zmiany, bo te były minimalne. Czasami wydawało mi się, że jest za dużo góry, ale to było przejściowe, chociaż i tak peak w 8kHz łagodzę korektorem, aby rockowe hity mi nie sybilowały ;-)

@Karol - Twój CMA Twelve powinien z nimi gadać.

Po pierwsze - jeśli chcesz wykorzystać pełnię wzmocnienia swojego Questyle to zakup sobie akcesoryjny kabel z Aliexpress z końcówką jack 4.4mm (symetryczny), plus ew przejściówkę na XLR, chociaż u Ciebie z tego co pamiętam jest wyjście na balanced jack 4.4mm, to w sumie znacznie mniejszy wydatek niż "stówka" ;-)

po drugie - sprawdź czy nie masz odpalonych żadnych dodatków w stylu kompresji PCM do DSD i tym podobnych zabawek w ustawieniach odtwarzacza. Te słuchawki wyjątkowo nie trawią wszelkich cyfrowych ulepszaczy, wybielaczy i zmiękczaczy :-)
« Ostatnia zmiana: 25-08-2025, 15:11 wysłana przez -Pawel- »

Karol

• 2101 / 4865
  • Ekspert
25-08-2025, 15:07
Link do tego kabla poproszę. :)

-Pawel-

• 4845 / 6040
  • Ekspert
25-08-2025, 15:08
Ja swój kupowałem tutaj:

https://pl.aliexpress.com/item/1005005114597737.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.90.45031c24EckvmR&gatewayAdapt=glo2pol

Dodam też, że jest znacznie wygodniejszy od oryginalnego, a tak właściwie to najwygodniejszy kabel z całej mojej kolekcji, posiadam jeszcze 3 inne wersje pasujących przewodów na tym złączu :-)
« Ostatnia zmiana: 25-08-2025, 15:15 wysłana przez -Pawel- »

-Pawel-

• 4845 / 6040
  • Ekspert
25-08-2025, 15:20
PRX za ~91zł

Tak przy okazji znalazłem i mi się rzuciło w oczy ;-)

Karol

• 2101 / 4865
  • Ekspert
25-08-2025, 15:59
Mnie też. Parę dni temu widziałem, że zjechały poniżej 100zł.

Kabel kupiony za jedyne 65,24zł.
Na allegro widziałem taki kabel od Chińczyka nawet trochę taniej, tylko jakiś taki szarawy.
Nie brałem go bo nie byłem pewny, czy te wymienne wtyki nie wypinają się podczas używania słuchawek z tym kablem.
A że ten mi się bardziej podoba i kolega poleca, a czekać trzeba tyle samo, to zamówiłem. :)

-Pawel-

• 4845 / 6040
  • Ekspert
25-08-2025, 16:26
W przypływie szaleństwa cenowych obniżek zamówiłem KZ ZAR, czyli najwyższy model hybryd :-) Podobnie jak ZS10 PRO X to inna szkoła grania niż PRX. Pomijając oczywiste różnice w charakterystykach pasma, ZAR powinny oddawać najwięcej detali, zróżnicowania i niuansów spośród wszystkich KZ, chociaż na pewno nie będą tak "muzykalne" jak planary ;-)

PS Ten kabel z allegro nie będzie pasował do KZ PRX, ani ZS10 PRO X, ani też do ZAR :/
To jest stara wersja złączy: B-Pin.
« Ostatnia zmiana: 25-08-2025, 16:40 wysłana przez -Pawel- »

pień

• 3053 / 1572
  • Ekspert
25-08-2025, 18:04
  A takie popatrz
Dają 4% zniżki :)

-Pawel-

• 4845 / 6040
  • Ekspert
25-08-2025, 18:14

pień

• 3053 / 1572
  • Ekspert
29-08-2025, 17:18
A wiecie co, szok normalnie.
   Nie wiem co za jedne, nie widziałem, nie znam się.   Siedzę a mnie tu listonosz w drzwi wali z paczuszką.
  Na żadną nie czekałem akurat, mówię gościowi że nie moja.   On czyta adres , sprawdza nazwicho i mówi że moja.   Podpisać i mam brać !
   Patrzę się, ze sklepu w którym kupuję czasami jakieś oscyloskopy, cynę itp...
   Prezent !!!
    No to wziąłem , co zrobić....

Bezprzewodowe, ładują się teraz w puzderku.   Lampka pulsowała na czerwono, teraz na żółto.   Mniemam że się ładują :)
   Będzie do testa hehehehe

-Pawel-

• 4845 / 6040
  • Ekspert
01-09-2025, 15:24
I jak, naładowały się?

pień

• 3053 / 1572
  • Ekspert
01-09-2025, 16:06
 Tak, ale jeszcze nie słuchałem.   Tyle żeby sprawdzić czy działają, pół sekundy znaczy.   Ale rewelacji chyba nie będzie

chorazy3

• 2106 / 2138
  • Ekspert
03-09-2025, 13:06
Przyszedł kabelek. Prezentuje się bardzo dobrze, bardziej pasuje kolorystycznie niż ten oryginalnie dołączony, wygląda na solidnie wykonany. Do tego pudełko w zestawie. Z drugiej strony w cenie tego kabelka można mieć przystawki bluetooth z ANC do tych słuchawek.

Paweł