Filtry pasywne rezonansowo dodają SPL tam gdzie nie potrzeba, a odejmują w miejscu gdzie chcielibyśmy SPL podbić. W największym uproszczeniu - szeregowy rezonans a więc dodawanie SPL zachodzi tam gdzie kąt fazowy impedancji systemu basowego jest ujemny (charakter pojemnościowy) ponieważ cewka filtru ma ów kąt dodatni z definicji.
Niestety - celem obudowy BR jest zwykle uzyskanie basu aż do częstotliwości strojenia, a więc w zakresie częstotliwości całego drugiego peaku rezonansowego impedancji. Obudowa zamknięta ma już roll-off na dolnym, indukcyjnym zboczu swojego jednego peaku impedancji gdzie pasywne filtry odejmują SPL zamiast dodawać, dlatego łatwiej było dostać w miarę przyzwoicie wyglądające charakterystyki. Dla obudowy BR wariant filtru z wyższym DCR cewki jest ciągle trochę lepszy, jednak nawet w takim przypadku nie jest dobrze.
Ja nie mam na razie pomysłu na jakąś chytrą sztuczkę tanio rozwiązującą ten problem. Albo aktywny podział albo kompensacja drugiego peaku impedancji systemu BR. Dla woofera 8ohm i peaku przy tych 55Hz można liczyć na sporo mniejszą pojemność potrzebną do takiego manewru niż to było dla Daytona RSS315HF-4 w obudowie zamkniętej, tym niemniej na te paręset uF niestety należałoby się przygotować. Woofer 4ohm strojony w okolicach 20Hz może jednak wymagać ponad 1000uF.
Na szczęście dolny peak rezonansowy nie robi już takiej kaszany, zwłaszcza że leży w zakresie bardzo niskich częstotliwości i dużych wychyleń BR, więc i tak nie powinno tam być sygnałów o dużej amplitudzie. Daje to też podstawy do optymizmu w przypadku wyższych podziałów, jednak już w przedstawionej symulacji Fc filtru było wysokie, przy 167Hz, dalsze jego podwyższanie sprawiłoby że odeszlibyśmy od tematu któremu poświęcony jest wątek. Uzyskane wnioski odnośnie kształtu charakterystyk można stosować do podobnie (Qts, alfa i H) strojonego systemu BR z Fb=20Hz i podziałem ok. 120Hz.
Pamiętać też należy o tym, że w miejscu gdzie filtr elektryczny rezonansowo dodaje SPL, odbywa się to kosztem spadku impedancji - w skrajnych przypadkach stosując głośnik 8ohm możemy nawet dostać kolumnę 4ohm. W przypadku RDC=0.1ohm z powyższej symulacji minimum impedancji schodzi właśnie w okolice 4ohm.
W każdym razie mam nadzieję że powyższe symulacje choć w części przypadków wyjaśniają dziwne (i niezgodne z symulacjami robionymi np. w WinISD) charakterystyki systemów basowych pasywnych kolumn mierzone czasem w warunkach nearfield przez Audio czy Stereophile