Audiohobby.pl

"Stereo underground" - projekt gazeta

intuos

• 1003 / 6105
  • Ekspert
01-08-2008, 11:09
Michal ,
wspolnymi silami dalo by sie zrobic cos konkretnego.
Teraz co prawda wyjezdzam na jakis czas ale za miesiac cos przygotuje, jakis projekt strony tytulowej itp.
a w tym czasie niech sie dzieje burza mozgów.
Pozdrawiam

Adamo D

• 194 / 6047
  • Aktywny użytkownik
01-08-2008, 11:14
Audio Azyl - bardzo dobra nazwa wg mnie, taka "bezpieczna" - przez to otwarta na inne tematy nie tylko stereo jak zauważył majkel
stereo underground - jest na razie nazwą "umowną" - może bardzo agresywna - ale to może być (choć nie musi) pewien atut.

Panowie myślmy, myślmy, wymyślajmy, proponujmy, projektujmy - stwórzmy coś fajnego wspólnymi siłami ...  

lancaster

• Gość
01-08-2008, 11:58
Audio Azyl (skrót AA:)) tez mi sie bardzo podoba. Jak dla mnie sam tytuł ma znaczenie tyle o ile....choć wiadomo ze ma być po prostu przyjemny i czytelny zarazem(nie widze podowdów zeby bylo inaczej)
Stereo Underground we mnie osobiście nie wywołuje żadnych skojarzeń "anty" ....raczej jest to tytuł "mocny"....czy optymalny - tego nie wiem, ale jak dla mnie OK....jest tez z całą pewnoscią "wystarczający".

A teraz kilka spraw bardziej przyziemnych, albo jak kto woli strategicznych :)
.....owróciłbym do rozmowy o formie pisma. Będzie się ono ukazywało cyklicznie i aby tą cyklicznośc mu zapewnić nalezy postarać się o dostep do mozliwie szorokiej oferty urzadzeń audio. Proponuje by urzadzeń nie recenzowano "za karę". Umowa jest taka: nie recenzujemy urzadzen do których nie mamy przekonania, tak by z jednej strony jakiegoś nie skrzywdzić a z drugiej słuchanie muzyki ma sprawiać przyjemnosć....powstawanie recenzji optymalnie by było gdyby odbywało się niejako "przy okazji".
Tak więc w skądzie osób pisujących powinni sie znalexc ludzie preferujacy rózne gatunki brzmienia bo jeżeli zaczniemy sie tutaj za bardzo zastanawiac co stanowi o muzyce to cześć(lwia) produktów odpadnie na starcie :)

Zacząlbym tak jak pisałem od nawiazania kontaktu z krajowymi dystrybutorami i producentami. Przynajmniej jakaś konkretna praca na wstępie zostanie wykonana(a temat jest tak czy inaczej do zrobienia).
Nie wiem jak zareaguja "wielcy" naszego rynku, ale myslę ze mniejsi dystrybutorzy oraz producenci skorzystają z okazji zaprezentowania sie w pełnej krasie.
....poprosze kolegów o stworzenie listy firm do ktorych zapytanie/propozycja współpracy zostanie skierowana.

Jednym z działów tak jak wspomniałem MOŻE(bo przecież nie musi) byc DIY(3-4 strony pisma....jak dla mnie fajnie by byo gdyby były czarno białe)

Sprawa nakladu....jakim nakladem legitymują sie krajowe miesięczniki ? Myślę ze na początek bedzie OK jezeli ustalimy nakład 25-30% kazdego z nich. Nie ma co hasac uwazam, ale tez nie wiem czy jest sens (tak jak atopos zauwazył) drukować "bibułę" w ilości 200szt.....czyli w zasadzie "sami sobie" :)

Kolejna rzecz to kwestie prawne rejestracji pisma. Tu z kolei jak rochu napisał tak i zrobic wypada - rejestracja w sądzie....ile to trwa i jakie kroki poczynić ?
Pytam tutaj w sumie z ciekawości bo i tak będzie trzeba sie pofatygowac (ja lub ktokolwiek z kolegów)
No i forma tej działalności.....moze jakas spóldzielnia tworzących pismo czy cos w ten deseń....albo od razu S.A ?:)

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

violett

• 786 / 6096
  • Ekspert
01-08-2008, 14:43
Audio Azyl - nie! Kojarzy mi się z jakąś próbą odcięcia się od czegoś, zamknięcia, odizolowania i marazmu.

Wolałbym już np. "Vox Stereo", "Stereo Voice" albo "Audio Box". Są neutralniejsze.

V-tt

tomant

• 71 / 6051
  • Użytkownik
01-08-2008, 20:03
może z racji tego samego wykonywanego zawodu ;), albo przynajmniej z podobnej wrażliwości co intuos moje pierwsze wyobrażenie wydawnictwa było bardzo podobne. czarna okładka i szary napis tytułu. jeżeli miałby być bardziej wyzywający przyciągający uwagę wygląd napis mógłby być pomarańczowy - do wyrazu underground by to chyba pasowało.

a jaki macie pomysł na finansowanie tego pisemka?

http://audionote.pl

tomant

• 71 / 6051
  • Użytkownik
01-08-2008, 20:31
na szybko

lancaster

• Gość
02-08-2008, 01:10
Tomant, o sprawach finansowych ja osobiscie nie mam zamiaru w tym przypadku rozmawiac publicznie....chyba za pojawi sie taki nowy zwyczaj w naszym kraju - wówczas obiecuję pójść za tym przykładem :)

violett

• 786 / 6096
  • Ekspert
02-08-2008, 07:18
Dom Audio

Stereo Przestrzeń (Stereo Space)

Domowe Stereo

Kanał Lewy, Kanał Prawy

Stereo Transglobal

lancaster

• Gość
02-08-2008, 12:15
Panowie, proponuje rozmowę przenieść na teren mniej publiczny. Konkurencji nic do tego :)
Jezeli jestescie za to zapodam ogłoszenie w dziale ogłoszenia :) i poprosze o kontakt osoby zainteresowane.
Moze otworzymy sobie pogaduchowię na serwerze dotyczacą spraw technicznych/organizacyjnych ?

lancaster

• Gość
04-08-2008, 10:33
Panowie, no i sie zadziało :)
 -  proponuje aby inauguracja odbyla sie w formie elektronicznej. Dlaczego ?
Ponieważ mamy mozliwość skorzystania z doswiadczenia i umiejętności ogromnej firmy branży IT :)
Calosc bedzie zatem przeprowadzona na myśle satysfakcjonujacym nawet dla najwybredniejszych poziomie od strony technicznej.
Równolegle proponuje kontynuowac prace nad wersja do druku. Sam bym chętnie kupił takie wydawnictwo :)
 - zglosily sie też osoby mogace wykonac korekty oraz wykonac prace od strony składu a w watku z tego co czytalem równiez takich nie brakuje. Dodatkowo wypada rozegrać to dobrze od strony oprawy graficzne/foto.

Wszystkim osobom deklarującym współpracę/pomoc w tworzeniu nowego wydawnictwa z całego serca dziękuję.

Zatem stronę techniczną(wersji elektronicznej) mamy de facto zaryzykuje - domkniętą :)

Proponue zatem skupić się na:

- mysleliście o tresci/formie zaproszenia dla dystrybutorów/producentów krajowych ?

- dokladnym rozplanowaniu zawartosci wydawnictwa.

....no i jak sie zapatrujecie na przesiadkę z dyskusją na ten temat w bardziej kameralne warunki ?:)

Pozdrawiam

lancaster

• Gość
12-08-2008, 15:47
Panowie moze pora niesmialo wrocic do tematu ?:)
Znajdzie sie osoba gotowa prowadzic korespondencje z dystrybutorami/producentai ?

Pozdrawiam

lancaster

• Gość
12-08-2008, 16:43
Piotr, a dlaczego myslisz ze Cie nie lubia ?:)
Bez przesady....ze nie kadzisz tylko piszesz recki rzetelne to chyba w interesie kazdego dystrybutora aby taki recenzent dostal urzadzenie w swoje rece.
Przynajmniej sprawozdanie jest wiarygodne.

Moge oczywiscie napisac sam i nie ma problemu. wolalbym jednak nie zajmowac sie wiekszoscia spraw. chetnie calosc zorganizuje i pomoge ile sie da ale chcialbym robic calosc z kims a nie sam....przynajmniej od kiedy dyskusja zamilkla tak to odbieram.

Jezeli moze Piotr to zredaguj prosze list.
Mysle ze mozna w nim zapewnic ze(no widzisz 2x "ze" w jednym zdaniu:)) urzadzenia beda trafialy do recenzju u osob preferujacych dany typ prezentacji.
Dodatkowo mozemy sie umowic ze nie bedziemy na lamach pisma publikowac opinii na temat urzadzen ktore recenzent uznal za nieinteresujace. A wiec nie bedzie problemu z  ew. "pretensjami" za to kazdy numer bedzie pelen urzadzen wartosciowych - i chyba o to chodzi.
To takie moje male sugestie, ale tak jak pisalem jezeli ubralbys to w odpowiednia forme bede niezmiernie wdzieczny....
....rozsylaniem listu zajme sie juz osobiscie tak by nikogo nie obciazac....no chyba ze znajdzie sie chetny ;)

...a potem mozna juz w zasadzie planowac pierwsze testy....i w tym momencie przenioslbym ta rozmowe juz na grunt serwisu "redakcyjnego"....zastanowie sie jak to zorganizowac, ale chyba najprosciej byloby zalozyc na naszym serwisie niewidoczny dla osob postronnych watek "magazyn" w ktorym bedziemy te wszystkie niespodzianki pichcic :)....inaczej to zadna niespodzianka...a i konkurencja nie musi o wszytskim wiedziec ;)

Jezeli komukolwiek cos takiego by przeszkadzalo to nie ma problemu rozejrzymy sie za innym miejscem...nawet jeszcze ze Zbyszkiem nie rozmawialem w tej sprawie....luźne mysli.

lancaster

• Gość
12-08-2008, 18:44
Spokojni, spokojnie Piotr. Nie b edziemy tworzyc prasy dla robotow z portfelami, tylko oprzemy sie wlasnie na wiarygodnosci.
Co do dystrybutorow to rozumiem ze dwoch czy trzech moze byc malo zainteresowanych bo maja juz ustawione recki w pismach najalblizszy rok np :) ...i z nich zyja tak jak piszesz.... ale mysle ze zarowno mniejsi dytrybutorzy jak producenci beda jak najbardziej zainteresowani. Pozostaje sprawdzic jak duze i czy wogole to zainteresowanie jest...a mysle ze jest :) Moze dobrym pomyslem byloby nawet zadzwonic i porozmawiac osobiscie...taka forma jestuwazam bardziej OK....ale info z opisem co i jak bedzie potrzebne bo na koniec nawet najbardziej udanej rozmowy dobrze ludziom cos takiego przeslac.

Pozdrawiam.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
12-08-2008, 18:49
Kiedyś chyba w latach 70/80 w Stereo niemieckim był taki ranking łącznie z solidnym laboratorium ale jak widać odeszli od rzetelności na rzecz gdybania o świetnych klockach.
Ciężko to na początek widzę,choćby laboratorium i dobry praktyk pomiarowiec, czyli znów ogólnie możemy wpaść kolejny raz w marketingowe bla bla

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lancaster

• Gość
12-08-2008, 19:01
Panowie, zapeniam Was za dgtby redakcje tak podchodzily do tematu to nie otwarllyby tytulow nigdy :)
Jezeli nei chcecie brac a tym udzialu to powiedzcie od razu, a jezeli chcecie to podrzucajcie pomysly zamiast klody.
Laboratorium moim zdaniem jest potrzebne tyle o ile.
Nie jestem za tym zeby byly mierzone wszystkie urzadzenia. A ze swoje strony raz w miesiacu moge podjechac do Wrzesni z dowolnym zestawem glosnikowym i bedziemy mieli jedne z lepszych pomiarow w skali swiata(komora bezechowa, znieksztalcenia harmoniczne i te sprawy).

Pozdrawiam