Utopia, tweeter nie dadaje sie co prawda zdo szycia z Beta 10CX bo Beta ma rezonanse ok 3K i nalezaoby(nalezy) ja ciąć w okolicach 1,2-1,5K - wtedy jest OK.
...brak basu.....moze nie jest to jakis subbas, ale realny pomiar okazał ze fs ma 45Hz, co w obudowie ok 30 l pozwoli w normanym pomieszczeniu usłyszeć bas do o 40Hz).
ten glosnik nawet w odgrodzie(tak mam go teraz zainstalowany :)) ma jakis tam bez subsonicznych omrukow dół.
Kontrabas np. mi sie podoba i to obiektywnie, natomiast pera ma za mao ciala to fakt - ale od czego jest burczybasik ?:)
Co do APT50 to jak juz nie raz ludzie pisali rzecywiscie "Tonsil za 49zl".
Nie jest zły, ale nie nadae sie do takiego podzialu.
WLM tnie go pojedynczym kondem na 1,5K i fatycznie przy taiej aplikacji lubi "dzwonic". Gorę pasma Tonsil ma za to calkiem fajną(i nie byl przecież projetowany do tak niskich podziaów - więc ten efekt to moim zdaniem wynik lekkiego przegięcia onstrutora).....ale co z tego skoro mozna go ciąć przy o 3,5-4K, zeby uniknac tego efektu.
Zwykla Beta to natomiast zupenie inny głosnik (czarny) i to mnie dziwi, bo identyczny glosnik(pomijajac otwór na coaxa) to Kappa zdae sie....aoś dziwnie maja to poukadane.