No właśnie, Lancaster... Tkanina usztywniona - zaimpregnowana i sprasowana. Jakiś wpływ na wyższe pasmo przenoszenia na pewno ma. Możesz mieć nadzieję że chodziło tylko o usztywnienie w celu zachowania wypukłego kształtu nakładki.
A co dasz w zamian za nią? Też powinno być podobnie sztywne i o takiej samej masie.
Poza tym nie wiem na jakiej podstawie wypowiadasz opinię że grało źle, skoro nie zastosowałeś zwrotnicy z WLM Diva? W ogóle przed odsłuchem zastosowałeś jakąś zwrotnicę?
Z tego co czytałem to ATP50 jest GDWT9/80/5F. Natomiast ja piszę o 9/100FP lub 12-19/150. Można sprawdzić ich charakterystyki przenoszenia na stronie internetowej Tonsila
http://www.protonsil.pl/?s=1&page=1&k=2&cid=10&p=4 różnią się od siebie i to właśnie w tym zakresie który tak bardzo lubisz :)
Wydaje mi się że 9/100 lub 12-19/150 ma membranę metalową. Poza tym 12-19/150 ma także większy magnes i większą indukcję w szczelinie.
Reasumując, gdybym chciał któryś z nich zastosować do kolumny wysokoefektywnej to raczej GDWT12-19/150. Do rozwiązania domowego nie bawiłbym się w aplikowanie ich do koncentrycznego Eminence, ze wszystkimi wadami takiego układu tworzącego tubę z ruchomej membrany głośnika i wyciskania zbędnej efektywności bo to nie odsłuch estradowy. Tylko połączyłbym np. z GDN 20/80/2 lub dwoma takimi GDN być może w układzie 2,5 drożnym. Przycinając tę tubkę w okolicach 2khz filtrem III rzędu. Może by z tego wyszedł taki lepszy Altus (bo WLM Diva to taki gorszy Altus :)