Cześć mam kilka magnetofonów 705 rs b 555 747 245x 673 , 615. 747 jest z 94r, więc początek ery plastików. Wszystko zależy w jakim stanie będzie magnetofon bo nie nowy. Ja bardzo lubie 747 (wszystko zalezy jaki wzmacniacz jakie kolumny itd - z każdym wzmakiem gra inaczej) AZ7 to ostatnia seria , a z technisców ostatnia seria głównie wzmacniacze trzeba raczej omijac z daleka, może modele najwyższe NIE, ale to kilka tysięcy złotych. az7 są bardzo drogie, więc nie adekwatne do ceny. Polecam z tych nowszych 747 (automatyczne zamykanie kasety) az6 działa podobnie jak magnetofony 2 kasetowe czyli trzeba wcisnąc przycisk i zamyka się mechanizm (nie wiem jak jest z az7) więc tańsze rozwiązanie. za 500 pln, a nawet po tyle chodzą az7 można mieć akai. Mam 75 i jest to inna wyższa liga cena 600pln stan praktycznie nówka jak mój 747. Reasumując polecam 747 lub jak koledzy wcześniej pisali starsza serie 8xx lub 9xx, a jak mamy się cofać jeszcze wcześniej to rs b100 (ciężko dostać , ale świetny model) ale pamiętaj wszystko zależy od stanu w jakim dostaniesz.Miałem kiedyś 505 dwa różne modele i dwa rózne grania - kwestia zużycia. U mnie potrafi zagrać nawet 673 z 1978 roku.
Pozdrawiam